Gustul Cafelei Artizanale Proaspăt Prăjite vs Gustul Cafelei Industriale
Care este diferența dintre cafeaua comercială, cea industrială și cea artizanală, prăjită artizanal și de calitate superioară?
O să încep prin a face o mică introducere legată de scopul diferit pe care cele două moduri de a comercializa cafeaua îl reprezintă.
Un brand de cafea cunoscut la nivel mondial are un alt scop față de cel al unei microprăjitorii. Acel brand de cafea va vrea să vândă cafea în volume cât mai mari, în țări cât mai multe, în cât mai multe magazine, motiv pentru care strategia lor este simplă și anume este orientată către volum.
O prăjitorie artizanală va face exact opusul, adică nu va merge pe volum, va merge pe calitate și se va adresa unui consumator care vrea să consume acel produs la câteva zile de la data prăjirii și aici apare diferența dintre cafea proaspăt prăjită și cafea comercială.
Și nu vorbim aici doar de cafea proaspăt prăjită, vorbim și de calitatea cafelei. Contrar așteptărilor multor persoane, un brand mare de cafea nu va putea niciodată să pună pe piață o cafea foarte calitativă pentru că acea cafea calitativă va avea totuși un anumit cost, oricât de mare ar fi brand-ul respectiv, el va lua cafeaua în verde mai eficient decât o microprăjitorie, dar nu atât de eficient încât să poată să acopere anumite costuri, practic cafeaua respectivă va ajunge la raft la un preț mult prea mare. Atunci se merge pe o cafea de o calitate slabă sau medie, cafea care se găsește în volume foarte mari. Alt scop este acela de a fi valabilă cât mai mult timp, lucru care afectează calitatea. O cafea își pierde proprietățile aromatice la câteva săptămâni de la prăjire, mai ales dacă ambalarea nu se face corespunzător.
În schimb, cafeaua proaspăt prăjită te poate bucura cu aroma sa imediat după prăjire, pentru că o cumperi în cantități mici, iar prăjitoria de cafea respectivă o prăjește în cantități mici.
Deci, diferențele sunt date în principal de calitate care are legătură cu costul și cu prețul final de vânzare și apoi mă refer și la scop, calitate versus volum, iar partea aceasta de volum și de calitate se reflectă și în gradul de prăjire.
O cafea mai slabă calitativ trebuie prăjită mai intens, pentru că altfel s-ar simți în ceașcă defectele boabei verzi. Plus, dacă nu este prăjită foarte intens cafeaua comercializată în cantități industriale, atunci ea nu poate fi comercializată pe o durată de timp foarte mare, de câteva luni de la data prăjirii, pentru că în timp cafeaua își pierde proprietățile aromatice și volatile, își pierde solubilitatea și practic nu s-ar mai simți acestea în ceașcă, motiv pentru care este prăjită mai intens, pentru a deveni și mai solubilă. Însă, această prăjire intensă îi afectează proprietățile aromatice deoarece uleiurile volatile, care dau gustul cafelei, sunt înlocuite cu un gust unic și binecunoscut de multă lume și anume cel amărui, ars, pământiu.
De ce punem zahăr în acea cafea? Normal, pentru că e amară.
Foarte multă lume pune zahăr în cafea, foarte multă lume crede că o cafea trebuie să fie amară și noi trebuie să punem zahăr în ea, pentru că altfel nu se poate bea. Nu, o cafea nu trebuie să fie amară, o cafea este amară pentru că este prăjită mult prea intens, pentru a fi valabilă mai mult timp în rafturile magazinelor, nu pentru că este mai bine așa.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că acele componente chimice care dau dulceață cafelei și anume zaharurile, aminoacizii, proteinele și glucidele prin procesul de prăjire intră în reacții chimice și dau naștere unor uleiuri volatile. Dacă acea reacție chimică este dusă la extrem, adică este prăjită intens, acele componente se consumă, încep să devină ele însele un combustibil și nemaifiind prezente cafeaua nu mai este dulce natural, este doar amară cu gust de cenușă și atunci punem zahăr.
Dacă iei o cafea prăjită cu responsabilitate ușor spre mediu, atunci consumi acea cafea exact în perioada în care acele componente sunt prezente la capacitate maximă și atunci cafeaua proaspăt prăjită are natural în ea aminoacizi și zaharuri și carbohidrați și atunci nu mai este nevoie să pui zahăr, sau cel puțin nu mai este nevoie să pui atât de mult zahăr, pentru că ea va beneficia de o dulceață naturală.
Prin urmare, în cafea se pune zahăr pentru că gustul nu este ceea ce trebuie, nu se poate bea ceva amar. De ce nu este ceea ce trebuie? Pentru că a fost prăjit mult prea intens, până spre ardere. De ce a fost prăjit necorespunzător? Nu din neștiință, pentru că firmele respective știu foarte bine ce trebuie să facă, ci pentru simplul motiv comercial, altfel acea cafea nu ar rezista luni de zile pe rafturi.
De ce face o microprăjitorie altfel?
Pentru că acea microprăjitorie cumpără cafea boabe în verde calitativă, cafea care este în microloturi (câteva sute de saci produși de o fermă, care evident nu se pot transforma în ceva industrial), cu un cost mai mare, dar cu o paletă aromatică foarte complexă, apoi ajunge la prăjitorii de cafea care știu ce să facă cu ea, care o prăjesc atât cât este nevoie ca ea să aibă aromă și dulceață naturală și acea dulceață și aromă naturală este valabilă o perioadă limitată de timp de la data prăjirii.După aceea, cafeaua nu se strică, este un produs agricol și nu se strică la modul în care ajunge să ne facă rău, ci pur și simplu își pierde din aromă și atunci este bine să o consumi în câteva zile sau săptămâni de la data prăjirii, lucru care este promovat de aceste mici prăjitorii artizanale de cafea cum suntem și noi.
Mergem pe volume mai mici, dar cu o calitate mai bună, un produs care este pus în comercializare la câteva zile de la data prăjirii și care ar trebui să fie consumat la câteva zile sau săptămâni de la data prăjirii.
CLARO Cafe este o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind „al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee”. Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.