Greta Garbo, cea mai misterioasă vedetă de la Hollywood, chiar și după mai bine de 30 de ani de la moartea ei

Greta Garbo a fost o actriță suedeză cunoscută în primul rând pentru munca ei în Statele Unite în perioada filmului mut de la Hollywood și o parte din Epoca de Aur ulterioară. Odată mutată la Hollywood, a apărut în doar 27 de filme, totuși rămâne una dintre cele mai populare și recunoscute vedete de la Hollywood.

La 27 noiembrie 1929, la trei ani după debutul în filmul american al Gretei Garbo, Variety a descris-o drept „cea mai misterioasă dintre vedetele de la Hollywood'. La fel a rămas și după 32 de ani de la moartea sa.

Este rar ca orice vedetă să mențină interesul public atât de mult timp. Și este deosebit de remarcabil faptul că și-a menținut interesul, chiar și la câteva decenii după filmul final.

Cu o carieră de doar 15 ani, Garbo le-a oferit fanilor talentul ei actoricesc, dar nimic din ea însăși, fără detalii despre viața ei, fără a da curs zvonurilor sau speculațiilor.

Într-un scurt articol din 1929, Variety a scris că „practic nu s-a știut nimic personal despre domnișoara Garbo, ea evitând publicitatea și fiind cea mai dură dintre toate vedetele de intervievat'. În perioada ei de glorie, ea a avut un impact la fel de mare asupra modei și a viselor mărețe ca Lady Gaga și Beyonce, dar a fost opusul lor: nu a umblat niciodată după publicitate. Iar atitudinea ei distantă a făcut-o și mai fascinantă.

Greta Garbo, de la frizerie la actorie

Filmele cu Greta Garbo sunt rareori reînviate în secolul al XXI-lea, deoarece sunt piese de epocă care par prea învechite și melodramatice pentru ochiul modern. Principala lor atracție este frumusețea și prezența lui Garbo. Garbo putea să-și exprime emoțiile cu o simplă privire sau cu o ușoară schimbare a feței.

Născută în Suedia la 18 septembrie 1905, sub numele de Greta Gustafsson, a lucrat ca „fată ce spăla pe cap într-o frizerie suedeză', și studia la Royal Dramatic Theatre Acting School când a fost descoperită în 1924 de regizorul Mauritz Stiller.

A distribuit-o în filmul „Saga lui Gosta Berling' și a condus-o în carieră în următorii doi ani. A apărut în trei filme europene înainte ca Hollywoodul să o preia. Louis B. Mayer de la MGM și-a exprimat interesul în 1925, iar cariera sa de la Hollywood a fost pusă în mișcare de „băiatul minune' al studioului, Irving Thalberg. A făcut-o să învețe engleza, să slăbească, să-și îndrepte părul și să-și fixeze dinții. Și așa s-a născut o stea.

Thalberg i-a creat, de asemenea, imaginea unei femei obosite, sofisticate, deși avea doar 21 de ani când a realizat primele trei filme de la Hollywood, toate lansate în 1926: „Torrent', „Tentătoarea' și „Carnea și diavolul'.

În 1990, Alexander Walker de la London Evening Standard a scris o carte, „Garbo', după ce a obținut acces la contractele și memo-urile ei la MGM. Principala revelație a fost că, în 1933, după 17 filme la studio, a obținut un contract fără precedent pentru a-și începe propria companie, Canyon Prods. A primit 250.000 de dolari pe imagine (după ce a început cu șapte ani mai devreme la studio cu 400 de dolari pe săptămână), devenind de departe cea mai bine plătită stea a MGM, din acele vremuri.

Ultimul film al Gretei Garbo a fost „Two-Faced Woman' (1941), în regia lui Cukor și alături de Melvyn Douglas, însă nu a fost „în întregime reușit', MGM dând vina pe scenariu. Mulți au susținut că eșecul filmului a dus la retragerea ei de la Hollywood, dar au existat mai mulți factori personali.

1939 – Ninotchka – MoviestillsSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 6)

Ani de declin și de mister

Ea a primit un Oscar de onoare în 1955 „pentru interpretările sale de neuitat', după patru nominalizări. Chiar dacă nu mai juca în filme, fanii au rămas fideli. Încă din 1930, Variety scria despre „Maniacii Garbo'. După retragerea sa, unii oameni din Manhattan, inclusiv fotografi, au participat la „Garbo-watching', sperând să o vadă în timp ce făcea plimbări lungi, în haine obișnuite și cu ochelari de soare mari. O femeie a declarat publicației că a urmat-o pe Garbo timp de o oră. „Nu aveam nevoie să vorbesc cu ea; a fost suficient doar să fiu în prezența ei, pentru a respira același aer.'

În mod ironic, plimbările sale au dus la apariția sa finală (neautorizată) pe ecran. Filmul pentru adulți „Adam și Yves' din 1974 prezintă fotografii făcute în Manhattan, unde Greta Garbo a fost întrezărită mergând pe stradă.

Garbo a murit la 15 aprilie 1990, la vârsta de 84 de ani. Nu s-a căsătorit niciodată, nu a avut copii și a trăit singură.

Deși era logodită cu regizorul John Gilbert, ei nu s-au căsătorit. Mult după retragere, au existat zvonuri despre relații cu diferiți bărbați și femei, inclusiv designerul-fotograf Cecil Beaton, dirijorul Leopold Stokowski și prietenele Mercedes de Acosta și Salka Viertel.

Scrisori despre iubire neîmplinită

Există totuși câteva scrisori către Mimi Pollak unde Garbo dezvăluie povestea unei iubiri neîmplinite prin care a trecut. Cele două au corespondat timp de 60 de ani, iar câteva scrisori au fost făcute publice în Suedia la un eveniment.

Se pare că misterioasa actriță a făcut o obsesie pentru Mimi, iar suferința i-a fost acutizată faptul că aceasta s-a căsătorit.

„Visez să te revăd şi să descopăr dacă o iubeşti în continuare la fel de mult pe bătrâna ta burlăciţă. Te iubesc, mică Mimosa', scria Greta Garbo. Când Mimi a rămas însărcinată, diva i-a scris din nou: „Asta ne este natura, aşa cum ne-a creat Dumnezeu. Dar eu am crezut întotdeauna că noi două am fost menite să fim împreună'.

Viața ei ar fi putut fi la fel, mai ales că era curtată de foarte mulți bărbați, însă căsătoria și rolul de soție nu i-au trezit interes.

„Voi rămâne necăsătorită toată viaţa. Soţie e un cuvânt atât de urât', a spus frumoasa vedetă misterioasă.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Trending news
Mai multe din Vedete