Genomica, una dintre cele mai avansate căi de prevenție și înțelegere a cauzelor bolilor

lavinia ionita

Lavinia Ioniţă este o doctoriță româncă școlită la Stanford și la Paris, care abordează genomica, una dintre cele mai avansate căi de prevenție și înțelegere a cauzelor bolilor grave.

Lavinia (insistă să-i spun pe nume, fiindcă pentru pacienţii săi ea e Lavinia, nu doamna doctor Ioniţă) crede că aşa s-a trezit ea pe lume: cu o dorinţă uriaşă de a învăţa. Şi dacă o întrebi de ce a ales cariera de medic, cumplit de dificilă şi solicitantă, să recunoaştem, se gândeşte cam cât o bătaie din pleoape, înainte de a-ţi răspunde.

Medicina, o pasiune din copilărie

„Nu ştiu exact când şi dacă eu am hotărât într-adevăr să aleg «doctoria». Ştiu doar că pe la grădiniţă am primit cadou celebra jucărie «trusă de doctor» şi am început să iau lucrurile în serios: am decis (sau mi-o fi şoptit vreo bunică din Corabia mea natală!) să devin doctoriţă.

Medicina tradiţională tratează doar simptomele şi boala, nu pacientul

Simpla enumerare a studiilor şi specializărilor Laviniei ţine mult şi e plină de denumiri complicate, în spatele cărora se ascunde un singur lucru: profesionalism desăvârşit.

După Facultatea de Medicină din Craiova a absolvit Academia Americană de Medicină Anti-Aging, are un master în psihologie clinică și psihopatologie la Universitatea din Paris VIII și este una dintre puţinele care a obţinut certificatul în genetică și genomică la Universitatea din Stanford.

Anii lungi lucraţi în Spitalul Marmottan și, mai apoi, în Spitalul American din Paris, au dus-o, pas cu pas, către o nouă abordare holistică, în care genomica, împreună cu alte “omics'-uri şi cu o înțelegere clară a nevoilor personalizate ale fiecărui pacient, conduc la un diagnostic aprofundat, predictiv şi complet, care nu există în practica medicală clasică.

Medicina tradițională nu tratează pacientul, ci doar simptomele și boala, în vreme ce abordarea farmacogenomică nu se limitează la diagnostic și tratament, ci e un mod eficient de alegere a unor terapii țintite.

Accesul la ultimele descoperiri

„Știind că cele mai multe boli nu apar peste noapte, deși așa pare la prima vedere (afecţiunile cronice, hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene etc. apar în ani) am început să mă interesez despre medicină preventivă și personalizată.

Apoi m-a captivat genomica – atât de tare încât am ținut morțiș să urmez un curs la Stanford, deși eram superocupată și îmi cerea o investiție considerabilă de timp, cu examene și lucrări.

Aşa am realizat că medicina avansează cu viteză supersonică, dar că aceste descoperiri rămân prea mult timp în laboratoare și că până la urmă pacienții și oamenii, sănătoși, de altfel, așteaptă prea mult până să beneficieze de ele. Ideea de a schimba ceva începuse să-mi încolțească în minte – cum să fac și ce să fac să accelerez acest proces.

Citește continuarea pe pagina următoare

„O lovitură care m-a motivat

A mai existat şi o motivaţie personală, cumplit de dureroasă, mărturiseşte Lavinia, când într-o zi şi-a pierdut tatăl, la nici 62 de ani, din cauza unui atac de cord prost diagnosticat şi tratat într-un mic spital românesc: „A fost o durere care s-a transformat însă într-o misiune: aceea de a salva cât mai mulți tați și mame și de a evita asemenea drame.

Nu vreau să fiu patetică, știu că fraza sună pompos, dar este adevărul. Atunci, Lavinia a început să se gândească cum să ajute mai mulți oameni decât ar putea să consulte personal, iar la începutul verii 2015 s-a născut proiectul medicogenomic „Omixy.

lavinia ionita si omixy

Membrii Omixy

Analize genetice care prevăd bolile grave

„Vrem să facem prevenție adevărată cu ajutorul unui buchet de analize de ultimă oră, care dau informații despre gene şi despre mii de molecule din corp, despre metabolism, despre bacteriile intestinale și multe altele.

Nu numai că diagnosticul va fi foarte amănunțit, dar și accesul la acesta e simplu: se poate programa o videoconsultaţie, apoi se va stabili cu una dintre asistentele noastre o întâlnire când aceasta să vină acasă sau la serviciu, unde îi convine omului, și să recolteze o cantitate de sânge pentru analize (sunt, bineînțeles, diverse tipuri de eșantioane, nu numai sânge).

Apoi, va urma o altă videoconsultaţie cu medicul pentru explicarea rezultatelor, estimarea eventualelor riscuri de afecțiuni sau stabilirea planului de tratament. Vedeţi, toată lumea vorbește despre prevenție, se știe că trebuie să mănânce legume și carne slabă și să evite zahărul și prăjelile, dar pre-
venția personalizată, în adevăratul sens al cuvântului, înseamnă mai mult.

Putem să știm, grație farmacogenomicii, ce medicament ne e potrivit și dacă îl metabolizăm mai repede sau mai încet, ceea ce înseamnă că vom adapta mai bine doza și putem evita efectele secundare.

Un sistem care analizează întregul genom

Un alt exemplu e legat de riscurile cardiovasculare: dacă știm că există riscuri genetice pentru infarct sau moarte subită, chiar dacă genetica nu înseamnă totul, informația devine prețioasă, persoana respectivă știe că nu trebuie să facă un sport de performanță, sau în loc să facă box va face poate yoga sau va merge pe bicicletă.

Dacă cineva ar ști că are riscuri foarte mari de diabet, ar fi mult mai motivat să acționeze înainte să ajungă să aibă glicemia crescută, iar prevenția și sfaturile de a evita zahărul și de a face sport vor avea o altă eficiență.

Exemplele sunt nenumărate, la fel beneficiile și chiar dacă suntem încă la începutul acestei noi ere medicale, unde încercăm să coroborăm și să dăm sens unui volum impresionant de date, puținul pe care îl știm deja e mult mai valoros decât multul pe care credem că îl știm din medicina tradițională. Și fiindcă vorbim despre cât de voluminoase sunt aceste date: numai genomul unui om, «literele» A, C, G, T din el, puse cap la cap, reprezintă distanța până la planeta Pluto.

Iar Omixy analizează nu doar întregul genom, ci și mii de alte date, afirmă Lavinia Ioniţă. Și adaugă, fără să exagereze, că e o specialitate care te solicită până la epuizare. Dar o ajută acea conştiinţă a lucrului bine făcut. A crezut mereu în succesul românesc în lume şi spune că investiţia în imaginea ta, dar şi a ţării pe care o reprezinţi, merită să fie privită ca o componentă a carierei.

Ştie că poziţia de vârf şi succesul de care se bucură nu sunt un premiu ori o aventură cu un procent de risc oarecare, ci reprezintă o recunoaştere într-un domeniu unde era deja acceptată şi apreciată.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a intervievatei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate