Genomica, una dintre cele mai avansate căi de prevenție și înțelegere a cauzelor bolilor

lavinia ionita

Lavinia Ioniţă este o doctoriță româncă școlită la Stanford și la Paris, care abordează genomica, una dintre cele mai avansate căi de prevenție și înțelegere a cauzelor bolilor grave.

Lavinia (insistă să-i spun pe nume, fiindcă pentru pacienţii săi ea e Lavinia, nu doamna doctor Ioniţă) crede că aşa s-a trezit ea pe lume: cu o dorinţă uriaşă de a învăţa. Şi dacă o întrebi de ce a ales cariera de medic, cumplit de dificilă şi solicitantă, să recunoaştem, se gândeşte cam cât o bătaie din pleoape, înainte de a-ţi răspunde.

Medicina, o pasiune din copilărie

„Nu ştiu exact când şi dacă eu am hotărât într-adevăr să aleg «doctoria». Ştiu doar că pe la grădiniţă am primit cadou celebra jucărie «trusă de doctor» şi am început să iau lucrurile în serios: am decis (sau mi-o fi şoptit vreo bunică din Corabia mea natală!) să devin doctoriţă.

Medicina tradiţională tratează doar simptomele şi boala, nu pacientul

Simpla enumerare a studiilor şi specializărilor Laviniei ţine mult şi e plină de denumiri complicate, în spatele cărora se ascunde un singur lucru: profesionalism desăvârşit.

După Facultatea de Medicină din Craiova a absolvit Academia Americană de Medicină Anti-Aging, are un master în psihologie clinică și psihopatologie la Universitatea din Paris VIII și este una dintre puţinele care a obţinut certificatul în genetică și genomică la Universitatea din Stanford.

Anii lungi lucraţi în Spitalul Marmottan și, mai apoi, în Spitalul American din Paris, au dus-o, pas cu pas, către o nouă abordare holistică, în care genomica, împreună cu alte “omics'-uri şi cu o înțelegere clară a nevoilor personalizate ale fiecărui pacient, conduc la un diagnostic aprofundat, predictiv şi complet, care nu există în practica medicală clasică.

Medicina tradițională nu tratează pacientul, ci doar simptomele și boala, în vreme ce abordarea farmacogenomică nu se limitează la diagnostic și tratament, ci e un mod eficient de alegere a unor terapii țintite.

Accesul la ultimele descoperiri

„Știind că cele mai multe boli nu apar peste noapte, deși așa pare la prima vedere (afecţiunile cronice, hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene etc. apar în ani) am început să mă interesez despre medicină preventivă și personalizată.

Apoi m-a captivat genomica – atât de tare încât am ținut morțiș să urmez un curs la Stanford, deși eram superocupată și îmi cerea o investiție considerabilă de timp, cu examene și lucrări.

Aşa am realizat că medicina avansează cu viteză supersonică, dar că aceste descoperiri rămân prea mult timp în laboratoare și că până la urmă pacienții și oamenii, sănătoși, de altfel, așteaptă prea mult până să beneficieze de ele. Ideea de a schimba ceva începuse să-mi încolțească în minte – cum să fac și ce să fac să accelerez acest proces.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate