Etapele montării aparatului dentar

Milioane de oameni din întreaga lume au apelat la soluția aparatului dentar pentru a obține zâmbetul pe care și-l doreau. În acest articol poți descoperi în ce constă drumul pe care îl ai de urmat, de la prima programare până la look-ul de revistă.

  1. Consultația inițială

Consultația inițială trebuie efectuată în cabinetul unui medic ortodont. Acesta va examina starea danturii pacientului, va recomanda o serie de radiografii orale (panoramică și teleradiografia de profil), va efectua fotografii intraorale și extraorale și va discuta un plan de tratament.

Înainte de a începe demersurile pentru montarea aparatului, va fi efectuat tratamentul cariilor și se vor face extracții dentare, dacă sunt necesare. 

Atunci când cavitatea orală a pacientului este în bună stare, pasul următor este reprezentat de amprentarea arcadelor, folosindu-se diferite materiale de amprenta, și de detartrajul profesional pentru curățarea perfectă a dinților.

  1. Montarea bracketurilor

Aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar debutează cu un periaj profesional – presupunând că detartrajul a fost efectuat, deja, într-o etapă anterioară.

Ulterior, se aplică un depărtător special, din plastic, al cărui rol este să țină la distanță de dinți buzele și obrajii, pentru ca dinții să poată fi perfect uscați. 

Lipirea bracketurilor debutează cu un proces denumit condiționarea dinților. Adezivul folosit fotopolimerizează în 20 secunde pe fiecare dinte, în combinație cu fotopolimerul amplasat pe fiecare bracket.

Odată fixate aceste bracketuri, urmează aplicarea unui arc flexibil și a modulelor colorate sau transparente. Pacientului i se vor prezenta unele opțiuni de personalizate a aparatului dentar, astfel încât schimbarea estetică imediat următoare să fie mai ușor de acceptat. 

  1. Recomandări legate de purtarea aparatului dentar

Dacă montarea aparatului dentar ține în exclusivitate de priceperea medicului stomatolog și de calitatea materialelor pe care le are la îndemână, eficiența acestuia și sănătatea orală ulterioară sunt legate, mai degrabă, de complianța pacientului și deschiderea acestuia spre a respecta cu atenție recomandările făcute de medicul specialist:

  • Igiena dentară implică utilizarea periuței de dinți, a periuței interdentare, a dușului bucal și a apei de gură. Este important să nu rămână, niciodată, resturi alimentare atașate de aparatul dentar, deoarece riscul de apariție a cariilor este, oricum, crescut;
  • Periajul dentar se realizează de minimum trei ori pe zi, la cel puțin o oră după mese;
  • Periajul se execută segmentat, deasupra, dedesubtul și pe zonele de fixare a aparatului;
  • Alimentația trebuie să excludă alimentele dure (pâine prăjită, alune și nuci, popcorn, porumb prăjit, alte tipuri de nuci) deoarece există un risc real ca ele să dezlipească bracketurile sau să modifice poziția sârmei dintre bracketuri;
  • Din alimentație se vor exclude, de asemenea, alimentele lipicioase și cele cu un conținut mare de zahăr;
  • Alimentele trebuie secționate mărunt, în bucăți de dimensiunea unei înghițituri, pentru a descuraja mușcatul;
  • Consumul de alimente și băuturi colorate în absența unei igiene imediate poate determina pătarea dinților în zonele mai greu accesibile, mascate de aparatul dentar;
  • În primele zile după montarea aparatului, sau până când disconfortul generat de acesta se ameliorează, se recomandă o dietă pe bază de alimente moi: iaurt, paste, fructe coapte, smoothie-uri de fructe și legume, piureuri, omletă. La cel mult șase luni de la montarea aparatului dentar, pacienții spun că nici nu mai sesizează faptul că îl poartă;
  • Vizitele la medicul ortodont trebuie efectuate lunar, în vederea monitorizării evoluției și ajustării aparatului. Periodic, se poate apela la o curățare profesională a dinților, pentru prevenirea acumulării de placă dentară.

Aparatul dentar fix, metalic, reprezintă un tip de tratament ortodontic menit să îmbunătățească, pe termen lung, sănătatea orală și să ofere un avantaj din punct de vedere estetic. Durata unui tratament poate varia de la un an la trei ani, în funcție de situația inițială și de progresele obținute. Per total, în ciuda micilor dezavantaje legate de alimentația și igiena mai stricte, aparatul dentar este o soluție eficientă și utilă.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Dentotal

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial