Emisiunea Recurs la morală de la TVR se va difuza în fiecare vineri seara, pe perioada vacanței judecătorești. Un ciclu de ediții altfel decât de obicei

Emisiunea Recurs la morală de la TVR, Luminița Velciu

Emisiunea Recurs la morală de la TVR propune o perspectivă 100% morală. Nu va mai fi vorba despre procese și judecăți. Va fi vorba despre ceea ce se poate face, totuși, atunci când politica și legea nu ne sprijină. Luminița Velciu, realizatoarea emisiunii, ne dezvăluie câte ceva din ceea ce urmează să vedem începând de pe 20 iulie, în fiecare vineri seara, de la 22.35.

În această grilă de vară emisiunea îşi schimbă ziua de difuzare de sâmbăta, vinerea, de la ora 22.35 pe TVR1. Iar pe 20 iulie, în prima ediţie, va fi şi o premieră şi un unicat: în emisiunea RECURS LA MORALĂ suntem ţinuţi de respectarea principiului inamovibilităţii şi nu pot participa judecători. De astă dată, subsumându-ne situaţiei conjuncturale a vacanţei judecătoreşti, dar cu gândul şi la „asaltul' asupra justiţiei, pentru prima şi singura dată invitatul emisiunii este un… judecător. Şi tot ca o premieră, în celelalte ediţii nu vor participa specialişti în drept.

Ce ți-ai propus să demonstrezi cu acestciclu de emisiuni?

Că telespectatorii români îşi doresc să se întâlnească şi cu un alt gen de discurs decât eternul privit pe „gaura cheii' în antecamera jocurilor politice care se exhibă cu multă patimă pe alte posturi tv. Mi-am propus să ne întoarcem la înţelepciunea carteziană: „cuget, deci exist'. Îi invit pe privitori să aleagă lucrarea asupra lor înşişi pe care o propun invitaţii mei întru căutarea adevărului dinăuntrul nostru. Poate sună prea filosofic, dar sunt sigură că avem cu toţii mare nevoie de asta

Ce au în comun toate și ce au diferit fiecare?

În toate se creează o puternică empatie între privitori şi fiecare dintre invitaţi. Publicul nostru este implicat într-o complicitate de trăiri cu eroii emisiunii. În fiecare emisiune spunem „poveşti'. Adică istorisim despre segmente de existenţă umană în care ne regăsim fiecare. „Recursul la morală', îndeobşte cunoscut ca fiind emisiunea cu „judecăţi' şi cu „procese', devine o tribună caldă care însufleţeşte sala de judecată cu confesiuni preţioase la ceas de… vineri seară de vară. Şi, desigur, din fiecare întâmplare tragem şi învăţăminte, în felul nostru deja consacrat: recurgem la morală.

Fără îndoială, provocarea este de a face fiecare întâlnire preţioasă prin ineditul ei. Iar diferenţa o conferă diversitatea temelor. De la încercarea de a arăta cum poţi să fii moral fiind în acelaşi timp cool, trecând prin devoalarea bucuriei de a te dedica celorlalţi în mod voluntar şi dezinteresat şi până la retrăirea unor experienţe care au făcut istorie, cum este povestea Costineştiului tinereţii multora dintre noi. Vom propune lecţii de libertate interioară, lecţii de întinerire, short – cut-uri către a reconsidera despărţirile definitive, căzute ca un fulger, în posibile căi personale de a alege drumul din răscrucea vieţii.

Ce fel de oameni sunt invitați? Ei au ceva în comun?

Aducem în casele celor ce răspund provocării noastre OAMENI FRUMOŞI! Unii sunt deja cunoscuţi, alţii răspund prima dată unei invitaţii într-o emisiune televizată. România are oameni extraordinari, mulţi dintre ei trecând discret pe drumul lor, dar aureolaţi de o valoare personală pe care trebuie s-o aducem în faţă în aceste timpuri în care scara de valori este bramburită şi în care ecranele sunt populate zilnic de aceleaşi personaje, de multe ori caricaturale, în orice caz demonetizate prin apetitul personal de „a se vedea la televizor' până la refuz. Invitaţii mei sunt, fiecare în parte, nişte conştiinţe. Emisiunea RECURS LA MORALĂ este onorată de prezenţa lor şi le oferă în schimb, cu generozitate, ocazia preţioasă de a se întâlni cu acei oameni care doresc cu ardoare să se regăsească în experienţe exponenţiale despre care nici nu ştiau, dar şi-ar fi dorit să mai existe. Iar postul public de televiziune are obligaţia să îşi onoreze telespectatorii cu invitaţi de calitate în confesiunea cărora să se poată regăsi fiecare dintre ei.

De unde ai adunat atâția oameni? Cum ai ajuns la ei? S-au stabilit conexiuni noi între oamenii care s-au cunoscut la emisiunile astea?

Îmi place să spun despre mine că sunt „un colecţionar de oameni'. România are oameni foarte valoroşi şi mulţi dintre ei sunt astfel. Îi găseşti dacă îi cauţi. „Cere şi ţi se va da' nu e doar o pildă biblică. Am „umblat' şi am „scormonit' ceva după ei! Pentru că sunt oameni de caracter şi cu carate multe aninate de biografia personală, nu s-au „aruncat' cu uşurinţa cu care răspund de regulă obişnuiţii televiziunilor. Oamenii de valoare au ales o expectativă cumva explicabilă în vremurile pe care le trăim. Mulţi stau cuminţi în universul lor în care trăiesc frumos şi discret, personal şi profesional, destul de dezamăgiţi de timpul pe care îl trăim. Nu ştiu dacă a fost greu să-i conving pe invitaţii mei să accepte provocarea, face parte din dibăcia cerută de meseria noastră să-ţi găseşti şi să-ţi convingi invitaţii să participe, dar din greul acesta a rămas doar bucuria de a ne fi întâlnit.

Da, sper că invitaţii care s-au „întâmplat' împreună în ediţiile emisiunii să rămână în acea conexiune care să ne ajute pe toţi să devenim o comunitate înţeleaptă, empatică şi, mai ales militantă.

Ai pornit, probabil, cu o direcție în minte. S-a schimbat direcția pe drum, ai ajuns în alt loc decât te așteptai? Ai aflat ceva nou? S-a schimbat ceva în optica cu care ai pornit la drum?

Da, se întâmplă asta mai mereu. Direcţia nu s-a schimbat, doar că drumurile s-au ramificat într-o aceeaşi direcţie. Am aflat cât este de mare apetitul oamenilor pentru conversaţii deştepte şi trecute prin căldura experienţelor personale. Am aflat că într-o echipă, când totul se bizuieşte pe tine, nu mai contează dacă eşti la butoane sau în spotul de lumină şi trebuie să ai pentru fiecare cuvântul potrivit. Am aflat că, dacă faci ceva cu credinţă, se vede, chiar dacă tu te îndoieşti. Am aflat că pentru sămânţa pusă în pământ este un timp de germinare pe care trebuie să-l respecţi şi să nu arzi etapele. Şi, de fapt, toate lucrurile astea nu le-am aflat, ci mi le-am amintit! Şi e frumos aşa.

Sunt unele teme pe care mi le-aş fi dorit atinse, dar nu s-a putut pentru că e perioadă de concedii şi oamenii la care aspiram s-au dus să se odihnească. Am imaginat imediat alte teme şi totul s-a legat frumos.

Cred că oamenii au nevoie de RECURS LA MORALĂ ca format jurnalistic de căutare a adevărului şi de trăire la temperatura cunoaşterii.

Şi mulţumind pentru generozitatea cu care îmi găzduiţi aceste gânduri, vă devoalez în premieră o „exclusivitate': această serie a emisiunii RECURS LA MORALĂ este închinată României în anul ei centenar!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate