De ce este important ca cel mic să meargă la grădiniță
Nimic nu se compară cu educația, care, cu cât este începută de mai de timpuriu, cu atât va da mai multe roade. Cei mici au diverse opțiuni de a învăța prin intermediul instituțiilor care, la ora actuală, sunt destul de diverse. Chiar și în țara noastră au început să apară locații speciale, pentru copii, unii chiar foarte mici, unde aceștia pot beneficia de activități recreative, educaționale, distractive. Ne este deja foarte clar că această vârstă, copilăria, este una dintre cele mai importante din viața fiecărei persoane, iar educația joacă un rol esențial în dezvoltare. Informațiile se vor întipări mult mai ușor, multe dintre lucrurile dobândite până la 6-7 ani rămânând în mintea celui mic pentru toată viața. Pentru cei mai mulți, grădinița este adesea prima experiență formală de învățare, în afara mediului familial. Totuși, mai sunt părinți care refuză să își lase copiii să meargă în asemenea instituții, având unele prejudecăți. Lucrurile s-au schimbat, deoarece multe din informațiile la care fac referire când vorbesc despre grădinițe sunt luate din propriile experiențe avute de adulți în copilăria lor. Acum există inclusiv grădinițe particulare, care oferă o educație net superioară celor de stat. Un exemplu în acest sens este Teddybar. Pentru cei interesați, nu trebuie decât să accesati site-ul www.teddybar.ro pentru a descoperi universul fascinant al acestui loc. De fapt, aici copii nu găsesc doar o grădiniță. Teddybar este și creșă, școală primară, gimnazială, before și after school.
Dezvoltare în planuri multiple
Ne dorim ca cei mici să crească armonios, să se integreze cât mai bine în societate. Acest lucru începe da la vârsta copilăriei. Acesta fiind un beneficiu de necontestat al mersului la grădiniță Dezvoltarea socială este extrem de importantă într-o lume atât de interconectată. A fi introvertit este un lucru pe care nu ar trebui să îl încurajăm la copii. De aceea, a-i duce de mici la grădiniță poate fi ceva benefic în acest sens. Dezvoltarea însă este și una emoțională. Această experiență le oferă celor mici oportunitatea de a interacționa cu alți copii de vârsta lor, învățând să își dezvolte abilități sociale precum comunicare, colaborare, pentru a rezolva conflictele ce se pot isca din lucruri care nouă ni se par banale. Mai mult, copiii învață să-și cunoască emoțiile, să-și exprime sentimentele într-un mediu sigur. Această dezvoltare emoțională îi pregătește pentru provocările viitoare, ajutându-i să își construiască încrederea în sine. De asemenea, se vor adapta mai ușor situațiilor noi.
Introducerea în lumea intelectuală
Nu sunt puțini părinți care au impresia că la grădiniță copiii vor fi doar supravegheați, iar ceea ce fac este să se joace. Desigur, se întâmplă și asta, însă aici micuții vor avea oportunitatea de a învață o mulțime de lucruri. Programul de la grădiniță este conceput pentru a stimula dezvoltarea intelectuală a copiilor, precum și abilitățile cognitive. Aceștia vor fi introduși noțiunilor de limbaj, matematică, știință, creativitate prin activități structurate. Grădinițele precum Teddybar folosesc metode inovative, precum jocurile interactive. Prin expunerea la diverse concepte, copiii își vor dezvolta un fundament solid pentru educația lor ulterioară. Învățând să citească, să scrie, să rezolve probleme sub supravegherea atentă a educatorilor, ei își consolidează bazele pentru succesul academic pe care îl vor avea mai târziu în viață.
Mișcare pentru o creștere armonioasă
Cu toții auzim că pentru a fi sănătoși, trebuie să facem sport, să ne plimbăm de câte ori putem. Același lucru este valabil și al copii, doar că în cazul lor, acest lucru îi ajută să se dezvolte. Grădinița promovează dezvoltarea fizică, precum și motricitatea. Activitățile fizice, jocurile în aer liber, exercițiile de coordonare, dansul îi ajută pe cei mici să își descopere abilitățile motorii. Aceste experiențe îi învață, de asemenea, importanța unui stil de viață activ. Probabil că mulți adulți ar trebui să ia exemplu de la aceste activități efectuate la grădiniță.
Disciplină
Nu putem realiza în viață nimic dacă nu suntem organizați, dacă lucrurile nu sunt făcute într-o anumită ordine sau la un anumit moment. Grădinița aduce în viața copiilor o rutină regulată, învățându-i să adopte o structură în viața lor de zi cu zi. Acest lucru îi va ajută să învețe cum să-și gestioneze timpul, să respecte regulile, să se adapteze la un program stabil. Învățarea acestor abilități este esențială pentru dezvoltarea lor ulterioară. Teddybar pune mult preț pe acest aspect, care le va fi de folos și la școală.
Responsabilitate
Mersul la grădiniță îi învață pe copii să fie independenți. Este foarte important ca cei mici să știe ce nu pot depinde de alții în această viață, iar că unele lucruri vor trebui rezolvate de ei înșiși. De asemenea, vor învață să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni. În acest lucru intră inclusiv îmbrăcatul de unul singur sau spălatul pe dinți. De asemenea, grădinița îi încurajează pe copii să gândească creativ, lucru util chiar și când trebuie găsească soluții la problemele cu care se confruntă.
Abilități de comunicare
S-a demonstrat științific că micuții care merg la grădiniță au adesea mai puține dificultăți de integrare, de a avea conversații cu interlocutorii lor. Asta pentru că unul din rolurile acestei instituții este de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte limbajul. Copiii au oportunitatea de a interacționa cu alți copii, cu educatori, de a asculta, de a vorbi, de a-și extinde vocabularul, de a învăța să comunice eficient, lucruri pe care le vor găsi la Teddybar. Această dezvoltare a limbajului este esențială pentru toate activitățile lor ulterioare. Copiii care dobândesc abilități de comunicare puternice au un avantaj semnificativ în procesul de învățare, precum și în viața de zi cu zi.