Dafin

Homepage  / D

Dafin

Laur
Laurus nobilis

Dafinul sau laurul este un arbust din zonele cu climat de tip mediteraneean (Asia Mica si bazinul Marii Mediterane) care poate creste pana la inaltimea unui copac (peste 10 metri). Face parte din familia plantelor Lauraceae (familia dafinului).

Da, acesta este celebrul laur cu care se incoronau cei mai ilustri, cei mai merituosi cetateni ai Greciei si ai Romei antice.

Ceea ce folosim de la dafin sunt frunzele (foile de dafin). Acestea sunt de forma ovala, usor cerate, cu lungimea cuprinsa intre 2 si 7 cm. Pot fi recoltate in orice perioada a anului pentru ca arbustul este tot timpul verde. Fructele sunt depozitate pentru uscare la intuneric. In aceste conditii, isi pot pastra aroma vreme de doi ani. Uscate, au o culoare verde-oliv. (Cu cat sunt mai verzi, cu atat inseamna ca si-au pastrat aroma intr-o mai mare masura.) Se pot folosi intregi sau sfaramate. Au o aruma usor iute iar gustul este amarui.

Utilizari
Frunzele de dafin sunt folosite foarte la tocane, sosuri, muraturi si preparate din carne tocata.
Spre deosebire de majoritatea condimentelor, frunzele de dafin nu-si pierd aroma atunci cand sunt gatite la cald.

Fructele dafinului sunt mai putin folosite drept condimente. Din ele se extrage uleiul de dafin care nu are intrebuintari culinare.

Text: Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news