Curajul de a fi altfel

O creatoare nonconformistă renunță la avocatură ca să-şi urmeze visul de a picta şi reuşeşte să cucerească lumea designului vestimentar.

maria dermengiu

Ştiam lucrările Mariei Dermengiu dinainte de a o cunoaşte: picturile sale spectaculoase, vii, ca o poartă către emoţiile din tine, şi ritmurile complexe ale umitoarelor ei mandale, satisfăcând, delicat şi sensibil, deschiderea noastră către armonía vizuală.

Ştiam că pasiunea ei sunt călătoriile, care îi satisfac curiozitatea, şi că şcoala primară a facut-o undeva la Antipozi, prin Australia, că are doi copii, un băiat şi o fetiţă, micile sale minuni cum le spune, că pictează cel mai bine pe muzica lui Einaudi şi că despre sine declară mereu, modestă, că este: „un artist vizual. Cam atât, adică foarte puţin.

Am descoperit apoi, în spatele şevaletului pictoriţei de succes, o femeie care îşi pune tot sufletul în munca ei, dezvoltând, perseverent şi delicat, toate planurile vieţii sale.

La 28 de ani, a învăţat de la zero o nouă meserie

Personalitatea creatoarei se dezvăluie pas cu pas, vorbă cu vorbă, ca un lucru preţios, o artisticărie sofisticată menită uimirii. Bloggeriţă de succes, mamă dedicată şi, mai mult ca orice, unul dintre cei mai în vogă şi aureolaţi de recunoaşteri designeri vestimentari şi de obiect din ţară. Este acolo o fire sensibilă, curioasă, cu o aplecare definită către analiză şi către lucrurile perfect duse până la capăt, de o energie pe care doar Dumnezeu ştie cum reuşeşte să o împartă zilnic între creaţie, afaceri, expoziţii, gătit, şcoala micuţilor, iubire, invitaţii, expuneri, scris şi câte altele.

„Sunt una dintre sutele de femei care au ales să-și schimbe meseria «serioasă» cu una nu mai puțin serioasă, dar văzută ca un hobby. O întoarcere necesară care m-a așezat însă în poziția începătorului, a novicelui care descoperă că trebuie să învețe de la zero o altă meserie.

O afacere pornită cu 1500 de euro

curajul de a fi altfel

Râde larg, frumos, sincer: „Autodidact în formă pură. Sunt artist vizual – pictoriță și designer de obiect. Acum cinci ani, mi-am propus să fac din pictură nu un hobby, ci un «jobby», renunțând la meseria de avocat. Am fost admisă la University of Arts London, dar destinul a făcut ca eu să rămân în țară și să încerc pe cont propriu să îmi realizez menirea. Să învăț să pictez, să învăț să comunic, să mă exprim și ceea ce exprim să aibă constanță; și nu în ultimul rând să mă expun – cel mai dificil lucru pentru mine.

Înclinația pentru forme și design am avut-o din fragedă copilărie deoarece am călătorit mult și am avut ocazia să văd o mulțime de locuri încărcate de cultură și istorie. Pasiunea pentru artă s-a născut firesc din nevoia ca lumea din jurul meu să capete sens, să fie armonioasă și să exprime ceea ce simt adesea în labirintul meu interior.

Din dorinţa de a fi cât mai aproape de iubitorii de artă, Maria a creat „Marie Nouvelle, acum un an şi jumătate, un proiect ce promovează arta în diverse forme de manifestare, replicată printr-o serie de produse, precum eșarfe, rochii și bluze, care prind contur pe materiale din mătase naturală. O afacere pe care a pus-o pe roate cu doar 1500 de euro, la care a adăgat o cantitate uriaşă de muncă proprie.

„Marie Nouvelle este un brand de lux accesibil, care își propune să reconecteze privitorul modern cu arta, iar imaginile imprimate pe haine și accesorii sunt reinterpretarea unor colecții de tablouri.

Îmbrăcăminte de artă, personalizată

Cu proiectul său de design vestimentar a fost invitată la Pure London, unul dintre cele mai cunoscute târguri de modă din Europa, unde a făcut senzaţie expunând cea mai nouă colecție de eșarfe din mătase naturală, supradimensionate, imprimate picturile sale, denumită „Exquisite. „Am gândit Marie Nouvelle ca pe un proiect ce încorporează arta în ritmul cotidian al vieții de zi cu zi şi am dezvoltat, până în prezent, două direcții – linia de accesorii (eșarfe de mătase, bluze și rochii din mătase) și linia de Home Deco (ceramică imprimată, abajururi și tapet).

Noua colecție pe care am prezentat-o la Pure London, este produsă exclusiv în Marea Britanie şi este vârful de gamă al colecțiilor mele. Este inspirată de stilul Bobo (Bohemian Bourgeois), relaxat și rafinat în același timp, explică creatoarea.

Ideea creaţiei de accesorii vestimentare de artă o avea în minte de ceva vreme, spune Maria, din călătoriile la Paris şi Londra, când a remarcat acest curent, numit „surface design, în care artiştii își transpun lucrările pe diverse suprafețe, personalizându-le în acest mod. Spune, însă, că nu creează „artă pe bandă rulantă, căci nu foloseşte grafică generată pe computer, vectori sau alte forme digitale.

Produsele sale au preţuri accesibile

Surprinzător, produsele personalizate au preţuri rezonabile şi asta fiindcă Maria consideră că munca ei, creaţia, designul şi inspiraţia ce stau în spatele fiecărui produs sunt un dar făcut frumuseţii feminine şi nu vrea ca acestea să adauge nimic în plus preţului de producţie. Chiar dacă este considerată printre cei mai buni designeri actuali, succesul nu a schimbat nimic în firea ei.

Spune că a rămas o femeie ca toate celelalte, cu visuri şi greutăţi, cu reuşite şi pierderi şi dorinţe tăinuite, cu lacrimi, cu bucurii pe măsura gustului pe care ştie să îl dea vieţii sale. Şi mai ales cu proiecte. Multe proiecte şi planuri de anvergură, care luminează curajul de a fi altfel al unei creatoare de frumos, destinat sufletului feminin.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a Mariei Dermengiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate