Parodontoza (boala parodontală) reprezintă o afecțiune cronică a gingiei cu o prevalență ridicată la nivel global, care implică structurile de susținere a dinților și care predispune, în fazele avansate, la pierderea definitivă a dinților. Riscul de apariție a parodontozei, influențat în general de obiceiurile de igienă orală, poate fi semnificativ redus prin vizite regulate la medicul stomatolog, chiar și după apariția oricăror simptome care pot indica instalarea bolii. Asimptomatică în general în fazele incipiente, boala parodontală prezintă o serie de manifestări clinice comune, care apar la majoritatea pacienților.
Sensibilitatea gingivală, manifestată în principal în urma consumului de alimente sau băuturi prea calde sau prea reci, însoțită de sângerări gingivale, constituie simptome frecvente ale bolii parodontale. În ciuda faptului că apar cu o frecvență ridicată la pacienții cu parodontoza, cele două simptome sunt frecvent ignorate. Sensibilitatea gingivală, descrisă drept o senzație de disconfort în jurul marginilor gingivale, poate avea numeroase alte cauze, inclusiv o tehnică de periaj dentar prea agresivă sau o fisură dentară. Indiferent de cauză, este important ca sensibilitatea gingivală să nu fie trecută cu vederea, deoarece chiar și factori minori, precum periajul prea agresiv sau periajul exagerat, predispun la afecțiuni orale mai grave, inclusiv gingivită sau parodontoză.
O gingie inflamata pentru o perioadă mai lungă de timp indică numeroase patologii orale, inclusiv boala parodontală. În general, inflamația gingivală este primul simptom recognoscibil al parodontozei, care îi determină pe pacienți să viziteze medicul stomatolog. Amânarea controlului stomatologic, în condițiile modificării aspectului și a dimensiunilor gingiei, poate duce la agravarea bolii parodontale. Tratamentul inflamației gingivale este în general unul non-chirurgical, cu excepția cazurilor severe, în care apar infecții sau gingia se retrage.
Pungile parodontale reprezintă cavitățile sau spațiile formate între gingii și dinți, care facilitează acumularea bacteriilor, apărute în general ca urmare a parodontozei. Deoarece reprezintă un important sediu pentru bacterii, pungile parodontale reprezintă un pericol pentru sănătatea orală. Proliferarea bacteriilor la nivelul cavității bucale poate determina dezvoltarea unui abces parodontal, un tip de abces dentar format la nivelul gingiei, în pungile parodontale. Un astfel de abces este ușor de identificat, deoarece în majoritatea cazurilor duce la creșterea considerabilă în dimensiuni a gingiei și este însoțit de dureri severe.