Cum să vă alegeți încălțămintea de protecție?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/09/incaltaminte-de-protectie.jpg)
Atunci când vă alegeți încălțămintea de protecție ar trebui să luați în considerare mai multe criterii, nu doar cele legate de siguranța personală, cum ar fi alegerea nivelului de protecție și protecția suplimentară anticipată, ci și criteriile estetice și de confort, de exemplu materialul folosit și forma încălțămintei. Dacă lucrați în Europa, ar trebui, desigur, să vă asigurați că bocancii sau pantofii pe care îi alegeți au marcajul CE. De asemenea, trebuie să verificați dacă respectă normele de securitate referitoare la riscurile legate de activitatea pe care o desfășurați. Standardul EN ISO 20345:2011 definește diferite criterii în funcție de protecția de care aveți nevoie. Aveți grijă să nu confundați pantofi și bocanci de protecție cu bocanci de lucru sau pantofi de lucru. Atunci când vă alegeți încălțămintea ar trebui să țineți cont de diferențele legate de prezența unui bombeu, de exemplu:
- încălțăminte de protecție EN ISO 345: bombeu rezistent la impact de 200 jouli
- încălțăminte de protecție EN ISO 346: bombeu rezistent la impact de 100 jouli
- încălțăminte de lucru EN ISO 347: fără bombeu
De ce să purtați încălțăminte de protecție?
7% din leziunile cauzate de accidente la locul de muncă sunt cele la picioare. Încălțămintea de protecție trebuie să fie asigurată, întreținută și înlocuită de angajator. Angajații trebuie să o poarte atunci când lucrează sau intră în zone cu risc ridicat. Inspecția muncii este îndreptățită să sancționeze angajatorul dacă acesta din urmă nu oferă fiecărui angajat încălțăminte adecvată. Aceasta este concepută în primul rând pentru a proteja picioarele utilizatorului, dar pantofii ESD protejează și componentele electronice de descărcările electrostatice.
Ce încălțăminte de protecție ar trebui să alegeți?
Încălțămintea de protecție pe care o alegeți va depinde de nivelul de protecție de care aveți nevoie, luând în considerare confortul, estetica și criteriile de preț. Orice încălțăminte care respectă EN ISO 20345: 2011 este echipată cu un bombeu care rezistă la un impact de 200 de jouli. Trebuie să prezinte, de asemenea, un antiderapant minim pe pardoselile netede și grase din mediile industriale, iar tălpile trebuie să fie rezistente la hidrocarburi. Poate fi necesar de verificat dacă tălpile sunt clasificate anti-perforație în special pentru intervenții în ateliere mecanice, anti-statice în special pentru ateliere susceptibile de a avea descărcări electrostatice sau rezistente la foc, de exemplu în ateliere de sudură. Încălțămintea trebuie să prezinte, de asemenea, o bună rezistență la uzură pentru a evita uzura prematură.
Odată ce tipurile de protecție necesare au fost stabilite, unul dintre primele criterii pentru alegerea încălțămintei confortabile este stabilirea dacă angajații în cauză pot purta pantofi sau dacă ar trebui să poarte bocanci. Apoi, puteți decide dacă aceștia pot fi din piele sau țesătură sau dacă trebuie să fie din materiale polimerice pentru a asigura impermeabilitatea. Puteți opta pentru pantofi protectie usori, știind că materialul ales va determina adesea greutatea acestora, cu cât materialul este mai ușor, cu atât vor fi mai confortabili. Un alt element vital de luat în considerare atunci când vine vorba de confortul încălțămintei este tipul de material folosit pentru bombeu, metalic sau compozit.
Depinzând de condițiile de muncă urmează să țineți cont de diferențele legate de bombeu metalic sau fără bombeu metalic, iar în funcție de necesitățile personale puteți opta pentru bocanci sau pantofi ortopedici, cu elemente de stabilizare reglabile individual. Nu in ultimul rand, in functie de sex, puteti alege intre încălțăminte de protecție damă și barbați sau concepută pentru diferitele anotimpuri vară și iarnă.
Ce fel de încălțăminte este potrivită pentru mediul de lucru?
- Pentru lucrări în interior și în aer liber, de exemplu pe șantierele de construcții și în mine, este mai bine să favorizați încălțăminte S3 sau chiar S5 dacă sunt necesare intervenții regulate într-un mediu inundat.
- În industria agroalimentară se lucrează în general în interior și într-un mediu uscat. În acest caz, este posibil să treceți la încălțăminte S1 sau S1P dacă există riscul de perforare a tălpilor. În funcție de tipul de pardoseală, este posibil să fie necesar să aveți nevoie de protecție antiderapantă, cum ar fi SRA sau SRB, sau tălpi izolate împotriva frigului sau căldurii.
- În unele laboratoare, în special pentru industria electronică, unde curentul electric poate face ravagii în timpul fabricării, manipulării sau utilizării de electronice sensibile, va trebui sa purtați încălțăminte ESD.
- În industria auto pantofii întâmpină deseori riscuri specifice, cum ar fi cele legate de sudare. În acest caz, puteți căuta, de exemplu, pantofi S1 care sunt, de asemenea, clasificați HRO.
Care este prețul mediu recomandat?
Pentru aceeași categorie de protecție prețurile pot varia cu ușurință de la 1 la 10 în funcție de materialele alese de producător. În general vorbind, se poate spune că cea mai ieftină încălțăminte oferă siguranța minimă cerută de categoria de protecție și că, cu cât prețul este mai mare, cu atât producătorul va asigura confortul utilizatorului și estetica încălțămintei.