Cum cureți mașina de spălat – 4 sfaturi practice

Mașina de spălat este un dispozitiv care are nevoie, la rândul său, de curățare periodică. Poate părea curios, însă e important să știi că pe termen lung, după numeroase utilizări, interiorul adună resturi de detergent, reziduuri și praf, iar acestea trebuie să fie îndepărtate, pentru ca spălarea hainelor să se facă așa cum trebuie. Periodic nu înseamnă foarte des, ci la câteva luni, în funcție și de cât de des o folosești. 

Așadar, cum cureți în mod eficient mașina de spălat, astfel încât hainele tale să fie și ele mereu curate, evitând orice risc de pătare sau de miros neplăcut? Unul dintre indiciile care îți arată că mașina are nevoie și ea, la rândul ei, de curățare, va fi mirosul. Depunerile de reziduuri și apa vor duce la emanarea unui miros de aer închid, adesea cu mucegai, iar atunci e semn că e nevoie de curățare. 

Iată câteva sfaturi practice prin care cureți simplu și eficient mașina de spălat:

Autocurățare 

Ultimele generații de mașini de spălat rufe au un mod numit autocurățare, prin care aceasta se curăță în mod automat. După un anumit număr de spălări, dispozitivului ar trebui să-i fie aplicat un ciclu de curățare, care se va face fără nimic la interior, adică cu cuva goală. Mașina se va spăla fără rufe, reușind astfel să se curețe singură. Sugestia pentru o mașină cu autocurățare este să studierea cu atenție a cărții cu care vine de la producător, care va indica frecvența folosirii acestui program de autocurățare. 

Spălare fără haine, cu un amestec din oțet și apă

Pentru mașinile care nu fac parte din ultimele generații de electrocasnice, curățarea se va face în mod manual, o dată la câteva luni, în funcție de cât de des este folosită. Se va porni un program de spălare cu interiorul cuvei gol, fără haine. Tot ce trebuie să faci este să prepari un amestec, pe care-l vei pune pe post de detergent. Adaugă un pahar cu apă și unul cu oțet. Pont: Cantitatea de apă trebuie să fie aceeași cu cea a oțetului și invers.  După prepararea amestecului și adăugarea lui în mașina de spălat, în compartimentul unde pui detergentul, setează un program cu temperatură ridicată a apei, 60 sau 90 de grade și stoarcerea la 800 sau 1000 de rotații pe minut, astfel încât amestecul să ajungă în toate orificiile mașinii, pentru o mai bună curățare. Cât despre mirosul de oțet, acesta se va evapora destul de repede. 

Curățare cu bicarbonat de sodiu

Un alt mod prin care mașina de spălat poate fi curățată eficient este cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Procedura este similară celei cu oțet, doar că bicarbonatul nu va fi dizolvat în prealabil în apă. În compartimentul pentru detergent adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu. Lasă cuva mașinii goală și setează cu program cu temperatură înaltă și cu stoarcere la un număr mare de rotații pe minut. Pentru un plus de curățare, poți seta și programul prespălare. Procedura este, de fapt, aceeași ca în cazul amestecului cu oțet, singura diferență fiind dată de faptul că în cazul bicarbonatului mirosul nu va fi atât de persistent precum oțetul, până la evaporare. 

Curăță și cuva cu un burete

După ce programul setat a terminat de spălat, deschide ușa mașinii, iar cu ajutorul unui burete curăță interiorul manual, pentru a îndepărta și eventualele resturi rămase pe sub cauciucul cuvei. Lasă apoi ușa deschisă pentru câteva ore, permițând astfel mașinii să se usuce în mod natural. 

Pentru a evita mirosul neplăcut, după fiecare utilizare, permite interiorului mașinii de spălat să se usuce. Cu alte cuvinte, nu închide ușa imediat ce s-a terminat programul, ci las-o deschisă pentru cel puțin jumătate de oră. 

Sursa foto: miele.ro

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial