Cine este cea mai bogată femeie din lume? „Nu locuiesc într-o vilă. Nu suntem mari colecționari de artă și, după cum vedeți, nu port bijuterii”

Françoise Bettencourt Meyers (70 de ani) este cea mai bogată femeie din lume, dar a ales să stea departe de lumina reflectoarelor pentru a fi fericită.

Pe lângă o avere de peste 100 de miliarde de dolari, Françoise, care este moștenitoarea imperiului L’Oréal se bucură de cea mai prețioasă comoară a super-bogaților: anonimatul.

Liliane Bettencourt, mama lui Françoise, a fost ani de zile cea mai bogată femeie din Franța, până la moartea ei, în 2017, la 94 de ani, și i-a lăsat fiicei sale o avere de aproximativ 40 de miliarde de dolari, cea mai mare parte sub forma unei participații la L’Oreal. Liliane a declarat în urmă cu câțiva ani într-un interviu că „odată ce ajung la o anumită sumă de bani, oamenii își pierd mințile'.

Françoise Bettencourt și-a petrecut viața departe de atenția presei

Însă, singura ei fiică, Françoise, și-a petrecut viața departe de atenția presei și a făcut tot ce a putut ca să-și țină situația financiară secretă.

Născută în 1953, Françoise Bettencourt Meyers a devenit oficial cea mai bogată femeie din lume, pe 28 decembrie 2023, potrivit Bloomberg, fiind prima femeie care depășește pragul de 100 de miliarde de dolari datorită creșterii acțiunilor companiei.

Cine este cea mai bogată femeie din lume? „Nu locuiesc într-o vilă. Nu suntem mari colecționari de artă și, după cum vedeți, nu port bijuterii'SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 8)

„Știu că sunt privilegiată, dar, după cum vedeți, nu locuiesc într-o vilă. Nu suntem mari colecționari de artă și, după cum vedeți, nu port bijuterii', a declarat ea când și-a deschis ușile casei ei pentru revistei Le M Magazine.

Locuiește într-o casă modestă

Bettencourt Meyers, autoare și pianistă pasionată, locuiește într-o casă modernă, contemporană, cu două etaje și ferestre mari; o locuință relativ modestă în comparație cu vila unde au locuit părinții ei în inima cartierului parizian Saint James, din zona exclusivistă Neuilly-sur-Seine. Mama sa era fiica lui Eugène Schueller, cel care a fondat L’Oréal în 1909, după descoperirea unui colorant inovator pentru păr. Tatăl ei, André Bettencourt, a fost ministru în timpul președinției lui Charles de Gaulle în anii 1960 și 1970. Iar așa cum se întâmplă adesea în saga familiilor de milionari, copilăria lui Françoise nu a fost tocmai fericită.

În copilărie, Françoise a studiat la școala Marymount cu călugărițele anglo-saxone de la Sacré-Cœur, din Neuilly. Potrivit revistei Paris Match, acolo a învățat să nu fie impresionată de nimic. Aici a deprins și arta de a părea mereu imperturbabilă. Micuța Françoise a fost ulterior retrasă de la școală și educată acasă, deoarece părinții ei se temeau că va fi răpită pentru răscumpărare. Acest lucru a făcut-o oarecum retrasă. De-a lungul copilăriei a interacționat cu François Mitterrand, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai tatălui ei, precum și cu Georges Pompidou. Mai târziu, Bettencourt a studiat la Academia de Arte Frumoase, hotărându-se să ducă o viață modestă, fără extravaganțe.

Relația mamă-fiică a fost tensionată

Personalitatea ei introvertita și timidă contrasta puternic cu splendoarea lui Liliane, care era o persoană extrem de sociabilă, o femeie frumoasă, ce se comporta ca o doamnă a înaltei societăți și se bucura de imensa ei avere: a cumpărat chiar și o insulă în Seychelles. Relația mamă-fiică a fost tensionată încă de când Françoise a ajuns la adolescență. Conform Vanity Fair, aceasta a declarat odată că fiica ei Françoise „era greoaie și lentă; mereu cu un pas în urma mea'. Liliane și-a mai descris fiica drept „un copil rece' într-un interviu acordat unui ziar francez, potrivit The New York Times.

Ani mai târziu, Françoise a vorbit cu blândețe despre diferențele dintre ele în Le M Magazine: „Era mereu frumoasă, da, dar nu am simțit niciodată nici cea mai mică rivalitate. Cuvântul „gelozie' mi se pare ciudat. Am privit-o cu admirație, deoarece mereu arăta elegant. Avem gusturi și personalități diferite? Da, din nou, dar e asta un obstacol?'

Deloc dornică de interviuri, Françoise a înclinat mai mult spre un profil intelectual decât spre unul social, găsindu-și vocația în muzica clasică. Despre ea s-a scris că petrece trei ore pe zi la unul dintre cele două piane de concert pe care le are în livingul ei, un Yamaha și un Steinway.

„Când îmi încep ziua cântând un Bach-Busoni mă simt mai bine. Muzica e oxigenul meu… Bine, să nu exagerăm. Nu stau toată ziua să exersez!' a declarat pentru revista Le M Magazine. Mai mult, potrivit Paris Match, este și o cititoare pasionată: printre cărțile din biblioteca ei se numără biografia Clarei Malraux scrisă de Dominique Bona. Din 2005, susține Institutul de Implantare Cochleară din Île-de-France, unde profesorul Bruno Frachet dezvoltă o operație inovatoare pentru hipoacuzie. Și asta, probabil pentru că și mama ei, Liliane, a avut probleme de auz din copilărie.

„Am fost întotdeauna foarte apropiată de părinții mei, poate chiar mai mult de mamă. Tatăl meu era implicat în politică și lipsea adesea, dar ea era puntea de legătură,' a mai spus Bettencourt Meyers în interviu. Își amintește că, atunci când era mică, era foarte apropiată de mama ei, cu care călătorea adesea.

„Acasă nu se discuta despre bani'

Françoise a susținut că „banii chiar te înnebunesc' și că, deși este conștientă de privilegiul său, nu a fost crescută să idolatrizeze banii. „Când eram copilă, părinții mei se asigurau mereu că înțeleg diferențele dintre joacă și sinceritate, între bine și rău. Am fost educată în școli religioase, unde educația și transmiterea valorilor onestității și corectitudinii erau fundamentale. Acasă nu se discuta despre bani. Era un cuvânt care nu se pronunța ușor.'

Averea nu i-a afectat relațiile personale, ba chiar se poate lăuda cu prietenii de lungă durată. Printre acestea, publicația Paris Match îi menționează pe actrița și soprana franceză Arielle Dombasle, pe Alain Pompidou și soția sa Claude, pe verii ei, dar și pe omul de afaceri francez din industria farmaceutică Jean-Marie Lefebvre.

Când era tânără, era mereu foarte conștientă de sinceritatea celor din jur: „Dacă cineva ar fi vrut să se căsătorească cu mine doar pentru că am bani, aș fi observat. L-am așteptat mult timp pe soțul meu și știu că nu banii l-au atras; ne cunoaștem de când eram în scutece!' a declarat ea în Le M Magazine.

E căsătorită cu Jean Pierre-Meyers

Françoise s-a îndrăgostit când avea doar 19 ani de Jean Pierre-Meyers, cel care avea să-i devină soț. El provenea dintr-o familie bogată de bancheri evrei francezi și era fiul unui director L’Oréal, dar și nepotul unui rabin ucis la Auschwitz. La început, relația lor a fost una controversată, căci bunicul ei, Eugene Schueller, a fost judecat pentru colaborarea cu regimul nazist.

Françoise și Jean Pierre-Meyers s-au căsătorit 10 ani mai târziu. Ceremonia, care a avut loc în cadrul unei festivități private, s-a desfășurat în Toscana, la Fiesole, la nord de Florența. Ulterior, a avut loc o recepție fastuoasă la Paris, la care a participat elita Franței. Din acel moment, Jean Pierre a devenit parte din clan: el a fost cel care s-a implicat cu adevărat în companie, la cererea propriului ei tată.

Cuplul are doi fii: Jean-Victor (1986) și Nicolas (1988), ambii născuți la spitalul Antoine-Béclère din Clamart, o suburbie situată la opt kilometri sud-vest de Paris. Conform celor publicate în presa franceză, Françoise a ales pentru ei o guvernantă franceză în locul unei bone engleze sofisticate, așa cum era obiceiul în clasa ei socială.

Din copilărie au fost protejați ca niște bijuterii: nu au acordat niciun interviu, iar fotografiile cu ei sunt foarte rare. Françoise a încercat să petreacă mult timp și să călătorească cu ambii fii, dar și cu fiecare separat, învățându-i despre lumea exterioară, cultură și artă. Jean-Victor a obținut un master de la o școală de business, iar Nicolas a studiat comunicarea. Acum, amândoi fac parte din companie. Familia Bettencourt Meyers deține aproximativ 33% din acțiunile L’Oréal, cel mai mare producător mondial de produse cosmetice.

A scris un studiu al Bibliei în cinci volume

Relația cu soțul ei i-a schimbat lui Françoise perspectiva asupra celorlalți și, în special, asupra Bibliei. A studiat relațiile dintre religiile catolică și evreiască și a petrecut 10 ani scriind o carte despre ele, care a ajuns să devină un studiu al Bibliei în cinci volume. De asemenea, a publicat o genealogie a mitologiei grecești.

După cum a afirmat Tom Sancton, autorul cărții „The Bettencourt Affair' (Afacerea Bettencourt), citat de revista Time, Françoise „trăiește cu adevărat într-o lume proprie, fiind cufundată în principal în cercul familiei'.

„Ea trăiește mai mult în propriul ei culcuș', a declarat Tom Sancton, precizând în cartea sa că Françoise și când era mică părea că se simte inconfortabil în prezența oameniilor bogați. De altfel, ea oferă foarte rar interviuri și este o persoană foarte sobră, care preferă să fie înconjurată de cărți, ci nu să socializeze

Nepoata fondatorului LOréal, Eugène Schueller, și-a făcut prima apariție în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii în 2018, cu o avere estimată la 42,2 miliarde de dolari. De la debutul său, prețul acțiunilor companiei a crescut cu 150% și a continuat să-și extindă averea, care s-a dublat. Astfel, Françoise Bettencourt Meyers este prima femeie din lume care a reușit să adune o avere de 100 de miliarde de dolari. Cel puțin aceasta era suma în decembrie 2023, deoarece, potrivit datelor Forbes (Real-Time Billionaire List), Françoise a „sărăcit' și mai are „doar' 95 de miliarde de dolari, iar Bloomberg a estimat că, la începutul acestui an, averea franțuzoaicei în vârstă de 70 de ani era de 96,1 miliarde de dolari. Chiar și în aceste condiții, ea este cea mai bogată femeie din lume, iar Forbes o situează pe locul 15 în topul celor mai bogați oameni de pe glob, în vreme ce în lista Bloomberg figurează pe locul 14. În comparație, cel mai bogat om din lume este Elon Musk (Space X, Tesla), cu o avere estimată de Forbes la 243 de miliarde de dolari, iar în clasamentul Bloomberg figurează cu 220 de miliarde de dolari.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete