Ce faci anul acesta dacă aveai de gând să-ți iei un apartament? Te mai uiți pe casele de vânzare din Arad?

Ce faci anul acesta dacă aveai de gând să-ți iei un apartament? Te mai uiți pe casele de vânzare din Arad?

Momentele de criză sunt unele care aduc după sine foarte multă impredictibilitate, în special în domeniul economic. Nimeni nu poate spune cu certitudine în aceste zile cum va arăta lumea peste câteva luni. Dacă înainte de pandemie îți căutai un apartament, ce faci acum, te mai uiți pe ofertele cu case de vânzare în Arad, de exemplu?

 

Mai cu seamă dacă doreai să faci un credit, ce faci acum? Mergi înainte sau e cazul să aștepți să vezi ce se întâmplă?

 

Economistul Adrian Câciu vine cu câteva sfaturi pentru cei aflați în această situație.

 

Potrivit acestuia, împrumuturile pentru mașini sau case este de preferat să fie amânate anul acesta. Și din cauza lipsei de predictibilitate, dar și pentru că produsele cu termen lung de folosință se vor ieftini ulterior. România a mai trecut prin acest fenomen și în timpul crizei din 2008-2010, când piața imobiliară s-a prăbușit.

 

'În situații de criză cuvântul de ordine este impredictibilitatea. Nimic nu mai este sigur, nimic nu poate fi păstrat în limitele prezentului imediat. Există impredictibilitate și acesta se referă cel mai mult la veniturile viitoare și la păstrarea locului de muncă.

 

În acest context, sfatul meu prietenesc adresat tuturor oamenilor este să nu facă credite în perioada următoare. Decât dacă e strict necesar pentru supraviețuire. Dar, nu vă recomand sa faceți leasinguri pentru mașini și mai ales credite ipotecare.

 

Încercați sa rezistați cel puțin anul acesta. Este un an cu nisipuri mișcătoare și nu e oportun sa transformați greul prin care treceți acum într-un greu mult mai dificil de gestionat ulterior.

 

Iar preturile…. Ehe… Veți vedea ce căderi de prețuri vor fi. Mai ales pe zona ofertei de folosință îndelungată', a scris el pe o rețea de socializare.

 

Și totuși, dacă acum e momentul tău, iar situația ta specifică te obligă să mergi înainte (poate ai găsit apartamentul visurilor tale și acesta are un preț bun), nu însemnă că toate deciziile s-au terminat aici.

 

Creditul pentru locuinţă: detaliile importante, pe care banca nu ţi le spune

 

Creditul ipotecar este probabil singurul răspuns la intrebarea cum îţi poţi cumpăra o casă, daca te-ai hotarat că vrei una.

 

Achiziţia unei locuinţe, fie chiar şi un mic apartament, este o decizie de investiţie foarte importantă, mai ales prin faptul că implică efecte pe termen lung; trebuie cântărită cu atenţie. După ce ai găsit locuinţa dorită, următoarea preocupare este cum te finanţezi. De fapt, cel mai bine ar fi să ai deja soluţia de finanţare chiar înainte de a găsi locuinţa, astfel încât să te poţi mişca foarte rapid atunci când se iveşte oportunitatea.

 

Să luăm cazul unui apartament cu o cameră, undeva în zona de Nord a Bucureştiului, pentru că acolo vei fi cel mai probabil aproape de birou.

 

Cum alegi banca

 

Alegerea băncii cu care lucrezi ţine de mulţi factori, de la preferinţe personale privind consilierii, până la cel mai important – costurile. Ca să nu baţi drumurile cerând oferte, primul pas este să accesezi un portal de comparaţii de credite. Vei putea să identifici cele mai atractive oferte, după care să mergi “la ţintă”. Cateva exemple: conso.ro, finzoom.

 

Cum compari creditele

 

Când compari două credite, prima reacţie este să te uiţi la rata de dobândă. Costul poate fi însă influenţat de mai mulţi factori. Cere ofiţerului bancar să iţi prezinte un scadenţar al crediului. Compară valoarea ratei lunare şi, mai important, suma totală pe care o vei plăti băncii până la rambursarea integrală a creditului. S-ar putea să ai surpriza ca un credit cu o rată de dobândă aparent mai mică să implice costuri totale mai mari.

 

Încearcă să te uiţi şi la celelalte costuri auxiliare, cum ar fi comisioanele pentru conturi curente, transferuri, poliţe de asigurare solicate de bancă.

 

Ipotecar standard versus Prima Casă

 

În materie de credite pentru locuinţe, sunt două mari alternative: fie mergi în programul “Prima Casă”, cu garanţie de la stat, fie iei un ipotecar clasic. Ține minte că singurul avantaj al creditelor “Prima Casa” este avansul mic. În plus, comisioanele notariale sunt plafonate. Atenţie însă: garanţia de la stat implică şi unele dezavantaje – mai multă birocraţie la acordare şi implicit o perioadă mai lungă de aprobare, precum şi comisionul perceput de FNGCIMM pentru garanţia acordată.

 

Vei plăti o sumă de bani către FNGCIMM, de obicei în luna ianuarie, momentul din an când stai cel mai prost cu banii.

 

Pe ce perioadă iau creditul

 

O perioadă mai mare de rambursare înseamnă rate mai mici. Ceea ce este bine pentru bugetul tău lunar. Dar ține cont că înseamnă şi o perioadă mai mare în care plăteşti dobândă pentru banii împrumutaţi, deci costul total al creditului urcă.

 

Alege o perioadă cât mai scurtă de creditare, dar astfel încât rata lunară să nu te sufoce: să zicem 20 sau 25 de ani, în loc de maximul de 30 de ani. În plus, astfel vei avea un pic de flexibilitate în cazul în care la un moment dat vei dori să diminuezi rata (poţi cere băncii o reeşalonare a creditului).

 

Bugetează toate costurile şi ceva în plus

 

Avansul la credit este cea mai importantă cheltuială pe care o faci din fonduri proprii. Nu uita însă că acesta este doar primul pas, după care urmează alte cheltuieli. De la extrasele de Carte Funciară, necesare în aprobarea creditului, la onorariile notarului pentru încheierea contractului şi înscrierea ipotecii.

 

Apoi va trebui să închei o poliţă de asigurare, pentru imobil şi, eventual, pentru tine ca debitor. Când ai reuşit să închei tranzacţia, urmează marea provocare: mobilatul. Aici poti cauta un credit de consum, dar atenţie din nou la gradul de îndatorare.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial