Caftanul marocan întâlnește IA ROMÂNEASCĂ

Homepage  / Moda

Astăzi, când designul contemporan citează tot mai mult folclorul, când trăim o redefinire și o recalibrare a identității, expunerea în dialog a unor piese de vestimentație tradițională ne poate conecta nu doar cu două culturi străvechi, ci și cu propria noastră năzuință de regăsire, prin experiment vizual și comunicare interculturală.

Istorie, dăinuire, rafinament, design colectiv desăvârșit

În acest an, România și Regatul Maroc celebrează șaizeci de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, caftanul marocan și cămașa românească – IA – au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda într-un mod covârșitor. Pattern-urile, rafinamentul cromatic, modul simbolic de expresie și transpunere pe textile a unor informații încifrate continuă să fascineze designeri, case de modă, branduri.

IMG_5326SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 7

Cămașa cu altiță, denumită generic IE, încifrează în ornamentică semne-simbol venite din neolitic, cu funcție apotropaică, de fertilitate sau narativă, dezvăluind date despre starea social-statutară, vârsta sau apartenența la o anumită comunitate a femeii care a creat-o. Din punct de vedere al tiparului, primele mărturii vizuale provin din perioada antichității romane: Columna lui Traian din Roma, monumentul Tropaeum Trajani de la Adamclisi, Arcul lui Galeriu din Salonic. Există cămăși ceremoniale, ritualice, de mare sărbătoare, de duminică, de lucru. Acestea se diferențiază cromatic, stilistic, din punct de vedere al croiului și dispunerii ornamenticii nu doar de la o regiune la alta, ci și de la un sat la altul. Așadar vorbim despre o extraordinară varietate, augmentată continuu de dinamica societății, a avansului tehnologic și … a modei. Pattern-urile cămășilor țărănești constituie de multă vreme subiecte de cercetare antropologică dar și sursă de inspirație a artiștilor și designerilor. Cămașa cu altiță, IA, a spart hotarul satelor, devenind veșmânt aulic (de curte), apoi a depășit granițele țării, ajungând să fie purtată de celebrități din toată lumea. Ca orice veșmânt tradițional, IA constituie o secvență a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul, relevând istoria mitică a unui neam. Mai mult decât atât, reprezintă un liant puternic și stabil al românilor de pretutindeni, unind generațiile și formând punți de legătură între comunitățile românești din diferite țări.

Atât caftanul marocan cât și cămașa românească – IA sunt piese de artă tradițională vie, ce poartă ca valoare intrinsecă istoria unei memorii colective, geniul artizanilor, amintirea femeilor care le-au creat, purtat și transmis. Sunt piese vestimentare cu o mare încărcătură emoțională ce evocă trăiri nostalgice, frânturi de istorie personală transmise de la o generație la alta. Transcend divizările socio-economice, barierele de orice fel, distanțele în timp și spațiu. Sunt atemporale, desăvârșite, universale.

În această expoziție se regăsesc piese originale din perioada 1900-1950, brodate și cusute manual pe pânză țesută în casă, în diverse tehnici, de femei din mediul rural. Câteva dintre exponate sunt piese de atelier și provin din familii istorice, fiind purtate de doamne inspirate de familia regală care, prin vestimentație, transmiteau mesaje patriotice, identitare, estetice.

Curator – drd. Iulia Gorneanu, colecționar, promotor proiecte identitare
Invitat – drd. Andreea Ciortea, fondator IA Sibiu, colecționar

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Moda