Busuioc

Homepage  / B

Busuioc

Ocimum basilicum

Face parte din familia lamiaceae (familia mentei).

Busuiocul este o planta anuala si se prezinta ca o tufa cu inaltimea de pana la 60 cm. Florile sunt adunate sub forma de ciorchine si au o culoare lila-albastrie. Se pare ca tara de origine a busuiocului este India. Astazi, este cultivat in multe tari asiatice si mediteraneene.

Busuiocul nu trebuie plantat primavara prea devremepentru ca este foarte sensibil la frig. Poate fi cultivat in ghiveci. Este recomandat un sol organic (cu ingrasamant natural).

De la busuioc se folosesc frunzele, dar nu trebuie neaparat sa evitam restul partii aeriane a plantei. Doar ca semintele nu au o aroma la fel de puternica precum cea a frunzelor.

Cea mai buna perioada de recoltare este inainte de inflorire. La putin timp uscare, mare parte din aroma frunzelor se pierde, asa ca este indicat sa se foloseasca proaspete. Se pot folosi si uscate daca, in scurt timp, sunt depozitate in containere inchise etans. Frunzele proaspete isi pastreaza bine aroma daca sunt congelate.

Frunzele proaspete de busuioc au o aroma puternica si caracteristica. Pe langa tipul de busuioc mediteraneean, cunoscut europenilor, mai exista o serie intreaga de alte varietati, multe dintre ele hibrizi, cu diferite arome: busuiocul indian, busuiocul camforat, busuiocul anason, busuioc scortisoara. Alte varietati sunt caracterizate prin aroma lamaioasa.

Utilizari
Busuiocul este caracteristic bucatariei mediteraneene. Este nelipsit in bucataria italiana, spaniola, greceasca si in cea din sudul Frantei.

Dat fiind ca aroma sa este distrusa prin gatit, frunzele de busuioc tocate sunt presarate peste mancarea calda, inainte sa se serveasca.

Busuiocul este foarte potrivit la salata de rosii, alaturi de uleiul de masline si branza mozzarella. Se poate adauga, dupa gust, putin usturoi si chiar ardei iute. Toate acestea impreuna combat cu succes colesterolul, infectiile si parazitozele intestinale si stimuleaza circulatia sanguina.

Se potriveste, de asemenea, cu carnea de pui sau cu pestele alb gatit la cuptor, ca alternativa la oregano.

Text: Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news