Bucuria de a susține artiștii tineri și talentați

Într-o lume în continuă schimbare și digitalizare,arta și domeniul cultural vor putea rămâne un pilon important al societății noastre prin viziune și implicare atât la nivel individual, cât și instituțional.

Toma Caragiu spunea: Se poate trăi fără artă şi cultură? Da! Dar nu merită.' Cum ar arăta România fără artiști, fără muzică, fără frumos? Unii oameni pot trăi o viață întreagă fără artă, dar pentru lumea întreagă cum ar arăta viața? Luăm parte, de ceva ani, la diluarea fenomenului cultural, ceea ce diminuează optimismul cum că arta și cultura vor renaște curând. Cu toate acestea, o Românie fără artă este de neînchipuit și nedorit, pentru că mai tot ce ne înconjoară este întunecat. Doar atenția și bunăvoința îndreptate către artă e nevoie a fi revigorate. Este de neconceput o țară în care copii sau tineri, care ar simți intens, în momente cheie ale vieții lor, chemarea de a trăi prin exprimare artistică, ar fi nevoiți să abandoneze, să nu-și poată îndeplini visul. Prin artă, tinerii aceștia vor putea să vorbească despre viața lor, să se regăsească în această lume zgomotoasă și alertă, să atragă atenția sau să rezolve probleme în societate, să respire, să ducă peste hotarele țării cultura și identitatea românească. Acești tineri talentați au nevoie de o societate în care să își îndeplinească menirea artistică. Ei vor fi ambasadorii culturali ai României, pe care îi vom aplauda mâine.

Din păcate, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care ar putea deveni ambasadori culturali, dar care, din cauza lipsei de resurse financiare sau a unei îndrumări, nu își pot dezvolta talentul artistic. Chiar dacă harul lor este descoperit, chiar dacă sunt acceptați în școli de arte sau muzică, tineri din familii modeste nu au șanse reale de afirmare. Iar România are nevoie de artă!

Susținerea unui proiect pentru sprijinirea tinerilor aflați la început de drum în mediul artistic – cum e programul Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României – este exemplul perfect al modului în care o investiție, nu neapărat foarte mare – poate crea premisele unui câștig înzecit, pe termen lung, pentru România și cetățenii ei. Un câștig care, de ce nu, se poate măsura în bani – prin produsul cultural de valoare al unui artist care a fost susținut în mod coerent la început de carieră, dar care poate fi privit și din perspectiva unor beneficii greu măsurabile, dar cu siguranță extrem de valoroase. Putem spune, fără a greși, că proiectul Tinere Talente este, nu doar o investiție în viitorul cultural al României, ci și o investiție de suflet în visele tinerilor.

Programul Tinere Talente înglobează trei componente importante: socială – prin faptul că tinerii selectați provin din medii defavorizate și sunt sprijiniți timp de un an să facă față cheltuielilor aferente pregătirii, cea educațională – tinerii au parte de mentori cu experiență, acces la masterclass-uri și la alte oportunități de învățare specifice iar, în al treilea rând, cea culturală – de facilitare a accesului în mediul artistic, programul promovându-le munca și deschizând-le uși care altminteri ar fi greu, dacă nu imposibil, de deschis.

Talentul se poate naște într-un copil provenit dintr-o familie cu stare materială bună sau, la fel de bine, într-un tânăr dintr-un sat uitat de lume, lipsit complet de sprijin. Oamenii generoși și cu viziune sunt singurii care îl pot ajuta pe cel din urmă să nu devină doar un număr din trista statistică a pierderilor suferite iremediabil de țara noastră.

2.000 de euro anual este suma investită de Fundația Regală Margareta a României pentru ca unui astfel de puști talentat să i se dea aripi, care il poate scoate un tânăr din ipostaza de învins al societății în cea de creator de plusvaloare, din frustrarea rateului profesional în mândria de a avea succes pe marile scene ale lumii, din neputința de a-și urma menirea și talentul în bucuria de a fi stăpân al propriului destin și de a putea oferi înapoi altor tineri aceleași oportunități. Bursa Tinere Talente susține cu sprijin material, mentorat și promovare 30 de tineri în fiecare an.

Dacă nutrești dragoste pentru artă sau dorința de a contribui la o nouă generație de tineri valoroși,

poți redirecționa gratuit 3,5% din impozitul salarial de la stat către susținerea tinerilor talentați. Completează Formularul 230 sau Declarația Unică până la data de 25 mai, iar impozitul tău va fi investit într-un proiect de educație, cultural și social deopotrivă.

Oferă o șansă la o carieră artistică unui tânăr talentat fără posibilități, iar bucuria și emoția pe care le vei trăi în penumbra unei săli de spectacole vor fi de nedescris și vei înțelege că acolo, pe scenă, este puțin și despre ce am putut face fiecare dintre noi pentru a îndeplini un vis.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial