Luptatorul din umbra: un agent CIA si bataliile sale secrete (carte)


Felix I. Rodriguez
, unul dintre cei mai cunoscuti agenti CIA, si jurnalistul John Weisman semneaza volumul Luptatorul din umbra: un agent CIA si bataliile sale secrete, unul dintre cele mai recente titluri aparute la editura Polirom.

Prefatat de Marius Oprea, director al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, si tradus din limba engleza de Adela Teodorovici, volumul descrie aventurile personale ale lui Felix I. Rodriguez, un „om extraordinar, controversat si „vinat” de vechii sai .„prieteni”din serviciile de informatii comuniste”, dupa cum il descrie Marius Oprea in prefata.

Marius Oprea:Felix Rodriguez demonteaza, cu date si fapte la care a participat direct, multe dintre miturile contemporane. Si anume ca, in fond, nu exista «comunism bun» si «comunism rau», ci doar comunism criminal. Impotriva caruia e moral si drept sa lupti, cu orice risc si cu orice pret.”

In octombrie 1967, in calitate de consultant CIA al armatei boliviene, Felix I. Rodriguez, „un om volubil si vesel, care degaja insa o stranie energie si forta” (Marius Oprea), a fost cel care a coordonat trupele boliviene, capturindu-l pe Che Guevara, si totodata acela care a transmis ordinul de executare a lui „El Comandante”. Felix I. Rodriguez a fost ultima persoana care l-a interogat pe revolutionarul sud-american, inainte de a fi executat.

Felix I. Rodriguez, Che Guevara
Felix I. Rodriguez
a emigrat din Cuba natala impreuna cu familia, in urma venirii la putere a lui Fidel Castro. Ajuns in Statele Unite, a devenit agent CIA si a participat la multe dintre evenimentele politice cheie din perioada 1960-1980. A facut parte din miscarea anticastrista si s-a implicat in invazia din Golful Porcilor din 1961, fiind unul dintre putinii membri ai grupului care au scapat dupa esecul operatiunii.

In Vietnam, Rodriguez a condus o trupa de elita de contrainsurgenta pina cind, din cauza numeroaselor rani, a fost nevoit sa se pensioneze prematur. De asemenea, a jucat un rol important in sprijinul acordat de Statele Unite gruparilor Contra din Nicaragua.

John Weisman, coautorul biografiei, jurnalist, a colaborat cu numeroase publicatii, de la Columbia Journalism Review la Soldier of Fortune. In 1989 a fost numit senior fellow in cadrul Annenberg Washington Program for Communications Policy Studies, Northwestern University.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor