DOSAR SPECIAL: Aurul dacic descoperit la Sarmizegetusa și scos din țară cu ajutorul mafiei sârbe este căutat de Interpol și FBI

Peste 30 de kilograme de aur în 3.600 de Kosoni și monede antice, valorând peste 3.800.000 de euro și 25 de brățări dacice spiralate, din aur masiv, cam de aceeași greutate. Acesta este cel mai recent dispărut tezaur românesc, care este și cel mai mare din ultimul secol. A fost dezgropat la Sarmizegetusa Regia și apoi scos peste graniță cu ajutorul mafiei sârbe, iar din el s-au recuperat 37 de monede și 11 brățări, restul rămânând pierdut pentru Patrimoniul Cultural Național.

Povestea furtului şi traficării comorii începe în anii 1990 cu doi emigranți români, plecați în Austria și reveniți în Munții Orăștie ca să practice braconajul arheologic. Căutările ilegale cu detectoare performante au durat aproape opt ani, zona vizată fiind sectorul arheologic „Căprăreața', aproape de terasa sanctuarelor de la Grădiștea, unde în urmă cu 17 decenii, în 1970 au fost găsite monede koson de aur. Zona fusese cercetată la începutul anilor 1970 de arheologii conduşi de Constantin Daicoviciu, dar s-a dezvelit doar un atelier dacic însă nu s-a găsit aur.

Lovitura vieții pentru braconierii arheologici
Marea lovitură a venit în vara lui 1998. Cei doi au descoperit un tezaur de peste 3500 monede din aur, Lysimah și Pharnakes, fiecare cântărind peste 8 grame, la câțiva pași de locul unde se opriseră căutările lui Daicoviciu, chiar lângă cărarea de acces ce coboară spre zona sacră a Sarmizegetusei Regia.
Tezaurul a fost apoi transportat peste graniță în loturi mici, de intermediari ai mafiei sârbe și vândut la licitații ale caselor de antichități și la expozițiile din Viena și Munchen, monedele intrând în colecții particulare ale colecționarilor din Zurich, Munchen, Chicago sau New York. Evaluările făcute de experți ai caselor de antichități au confirmat valoarea extraordinară a tezaurului: stateri Lysimach din aur, monede emise la Tomis, Callatis, Histria, Bizantion, necirculate, bătute cu ştanţă uzată, două tipuri de monede Asander de aur (emise ca rege şi ca arhonte), precum şi monede Pharnakes.

11 din 13
Braconierii au continuat detecţiile şi săpăturile neautorizate, ulterior cu detectoare mai performante și doi ani mai târziu se mai găsesc în aceeași zonă alte 2300 de monede de argint dar și un tezaur de 24 de brățări spiralate, din aur care au luat la fel, drumul licitațiilor și colecțiilor private. Brățările din aur au fost dezgropate la „Muchea Căprăreței' și la „Bazine, în mai multe serii de căutări, la câte un an diferență, în 2000 și 2001 și, imediat după ce ele au apărut pe piața internațională a antichităților, autoritățile românești au declanșat acțiuni de recuperare, ele figurând pe site-ul INTERPOL și pe cel al FBI. Până în 2011 se recuperaseră cu cheltuieli mari, 11 brățări dacice dar de atunci nu s-a mai localizat niciuna, celalalte- se pare că 3- rămânând în continuare dispărute fără urmă.

S-a pierdut urma brățărilor dispărute
Artefactele recuperate din tezaurul dacic dezgropat la Sarmizegetusa Regia, au intrat în custodia Muzeului Național de Istorie al României și sunt expuse în tezaurul blindat din subsolul clădirii. Ele sunt brăţări spiralice, cu câte cinci-şase spire, din bară rotundă, plină, de aur de 24 de carate, cu extremităţile lăţite și stilizate în formă de lup sau şarpe, iar greutatea variază între 0,800 – 1,700 kilograme. Au circa zece centimetri în diametru, suprafața este decorată prin incizie cu frunze stilizate totul fiind lucrat în tehnica au-repousse, prin ciocănire la rece.
Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate în 2007 de la un cetăţean american, cu aproape un milion de lei, a cincea a fost recuperată prin poliția franceză de la o expoziție a anticarilor parizieni, iar încă una de la un cetățean din Hunedoara. Au urmat alte trei spirale de aur aduse în țară din Elveția și din Statele Unite și plătite de statul român cu 140.000 de euro respectiv 60.000 de dolari, iar în 2008 și 2009 au mai fost răscumpărate cu aceleași sume, alte trei, de la un cetăţean german și de la un american, cea de-a 13-a fiind predată românilor în 2011 după achitarea unei despăgubiri pentru expertizare şi repatriere, de circa 73.000 de euro.
Acum sunt în continuare căutate prin INTERPOL mai mult de 55 de kilograme de aur în monede şi bijuterii antice, din tezaure românești dispărute, iar valoarea acestora este absolut impresionantă. Deocamdată fără rezultate.

Foto: captura TVR

Citește si:

DOSAR SPECIAL: Cel mai valoros TEZAUR al României, comparabil cu al lui Tutankamon

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro