Ascita – ce este si cum se trateaza

Ascita – ce este si cum se trateaza
A

Cauzele ascitei se impart in hepatice si extrahepatice. Cel mai frecvent ascita este urmarea unei afectiuni hepatice, in special ciroza hepatica; popular este cunoscuta ca „apa la ficat“, dar de fapt lichidul se acumuleaza in jurul ficatului, nu in interiorul acestuia. Alte boli hepatice pot da ascita, de exemplu: hepatitele acute sau cronice virale, hepatita cronica alcoolica.

Dintre cauzele extrahepatice, cele mai importante sunt: insuficienta cardiaca severa, pericardita constrictiva, sindromul nefrotic, insuficienta renala. De asemenea, afecti-unile locale ale peritoneului se insotesc de lichid la acest nivel (tuberculoza cu localizare peritoneala, carcinomatoza peritoneala, adica metastaze localizate aici). Cancerul de ovar se diagnosticheaza des in faza de ascita, hipotiroidia avansata da ascita, pancreatita acuta poate produce ascita. Anumite boli de colagen care se manifesta prin poliserozita se complica cu ascita pe langa pleurezie (acumulare de lichid in pleura).

Ascita nu este o boala in sine, ci un semn in cadrul unor boli si atunci beneficiaza de tratamentul bolii de baza. Dispare daca tratam cauza care a dus la aparitia ei. Tratamentul direct se face atunci cand avem de-a face cu o cantitate mare de lichid in peritoneu si consta in paracenteza (se aspira cu o seringa o anumita cantitate de lichid, in urma unei punctii abdominale). Paracenteza se poate repeta la 2-3 zile in cazul ascitelor mari sau care se refac rapid.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din A