Aparatele de bronzare – risc maxim de cancer

Aceasta informatie a fost adusa la cunostinta publica de editia pe luna august a publicatiei The Lancet Oncology, fiind pusa la dispozitie de IARC Lyon, divizia pentru oncologie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Autorii ne informeaza: “Utilizarea surselor de raze UV este larg raspandita in rtarile dezvoltate, in special printre femeile tinere. Cercetarea a demonstrat ca riscul de melanom (o forma de cancer de piele) este mai ridicat cu 75 % in cazul utilizarii dispozitivelor de bronzare incepand de la o varsta sub 30 de ani. In plus, studiile au pus in evidenta legatura directa intre expunerea la radiatiile UV din aceste aparate si aparitia melanomului ocular.”

Multa vreme, mutatiile genetice la nivel celular cauzate de expunerea la radiatii UV au fost atribuite actiunii radiatiilor UVB. Expunerea soarecilor de laborator la radiatii UVA a produs la nivelul pielii lor acelasi tip de mutatii. In consecinta, IARC a reclasificat radiatiile UV in ansamblul lor – UVA, UVB si UVC – din probabil carcinogene (grupa 2A), in (sigur) carcinogene (grupa 1).

Toate tipurile de radiatii ionice sunt, de asemenea, clasate in grupa 1.

Exemple de radiatii ionice:
Radonul (din sol, din roci sau din materiale de constructii), care reprezinta a doua cauza a cancerului pulmonar 8 – 15 % dint cazuri), dupa fumul de tigara.
Plutoniul si produsii de descompunere, care afecteaza oasele, ficatul si plamanii celor care lucreaza intr-un mediu contaminat.
Radiul si produsii de descompunere, care afecteaza oasele pacientilor expusi la acest tip de radiatii.
Fosforul 32 (si produsii de descompunere), folosit in tratarea carcinomului celular bazal, poate cauza, in schimb, leucemie.
Iodul radioactiv care afecteaza glanda tiroida in special la copiii si tinerii care au supravietuit unui accident nuclear.

Societatea Americana a Cancerului recomanda inlocuirea solarului cu cremele autobronzante.

Informatie furnizata de Lancet Oncology, pe baza raportului prezentat de IARC – Lyon, divizia pentru oncologie a Organizatiei Mondiala a Sanatatii
Foto: dreamstime.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din