Amenajarea locuinței în stil nordic: 11 reguli esențiale

Stilul nordic este o combinație de căldură și puritate, îmbinată cu funcționalitate și confort. În prezent, designul nordic este unul dintre cele mai preferate de către oameni din toată lumea. Spațiile simple, neaglomerate, crează interioare plăcute la nivel estetic, dar mai ales practic. 

Stilul nordic a fost, și continuă să fie, simplu, minimalist, funcțional și accesibil. În centrul casei decorate în acest mod se concentrează modalități simple, la îndemâna oricui. 

Iată care sunt caracteristicile și elemente principale ale designului nordic:

 • Estetica minimalistă
 • Design discret
 • Culori deschise, neutre
 • Spații aerisite pline de lumină
 • Mobilier din lemn și materiale naturale
 • Plante agățătoare
 • Accente de oțel, alamă sau cupru
 1. Designul nordic pune accent pe spațiile luminoase și deschise, unde te poți mișca în voie și poți respira liber. Elementele vizuale precum liniile curate evocă un sentiment de calm și capacitate. 
 2. Majoritatea caselor scandinave sunt construite în plan deschis, unind bucătăria, camera de zi și sufrageria, creând un centru de energie. Acest tip de amenajare încurajează reducerea dezordinii și păstrarea doar a obiectelor speciale și necesare. 
 3. În ceea ce privește culorile, albul este predominant, urmat de diverse nuanțe de gri, de bej, albastru deschis și culori pastelate. Vezi aici care sunt accesoriile precum pernele și covoarele ce pot adăuga note colorate, pentru un aspect mai vesel. 
 4. Imprimeurile conțin  multe forme geometrice, care se regăsesc pe materiale textile, cum ar fi covoare sau draperii, dar sunt prezente și în designul mobilei sau al decorațiunilor. 
 5. Lumina este un factor important în designul nordic, fiind apreciată în special lumina naturală, dar și iluminatul interior. Perdelele lipsesc de cele mai multe ori de la geamuri, iar dacă există, ele sunt transparente pentru a lăsa lumina să treacă. Albul strălucitor este prezent și aici, iar pentru a-l reflecta sunt utilizate lămpi, lumini sau lumânări. 
 6. Materialele cele mai utilizate sunt cele naturale, precum lemnul, răchita, pielea sau bumbacul, deoarece există o relație puternică între elementele specifice de design și pădurile nordice. Abundența spațiului exterior este prezent și în interior, reflectând în acest fel o continuare a naturii chiar și atunci când stai în casă. 
 7. Contrastul este unul dintre secretele utilizate de designul nordic, care reprezintă de fapt, un principiu de bază. Deși  mulți dintre noi când se gândesc la contrast cred că este vorba despre culori opuse, în designul scandinav se aplică unei game largi de element. Sunt incluse aici forma, dimensiunea, textura, etc. În loc de culori contrastante, discutăm despre nuanțe deschise și întunecate, piese vechi și piese noi, abstract sau natural, linii drepte sau ondulate. 
 8. Accesoriile sunt importante, dar ele nu trebuie să încarce. Accesorii precum perne, pături, perdele, suporturi pentru lumânări, tablouri, covoare, pot adăuga puțină culoare, pentru a evita crearea unui decor sobru. Accesoriile din blană, precum păturile de lână sau covoarele din blană naturală, pot crea o atmosferă caldă, care vor completa starea de confort pe care o resimți. Tablourile și posterele împodobesc pereții, având modele naturale sau grafice, dar toate având un aspect discret sau retro. 
 9. Metale precum cuprul sau alama, sunt foarte des întâlnite atât în mobilier cât și în accesoriile specifice. Lămpile cu forme geometrice și suport din cupru sunt specifice stilului nordic. 
 10. Întotdeauna, calitatea primează în fața cantității. Tradiția nordică a măiestriei ne pune la dispoziție o mulțime de obiecte funcționale cu un aspect modern și atrăgător, rămânând în același timp simple și uimitoare. Atunci când obiectele sunt frumos realizate, ele pot deveni obiecte decorative de sine stătătoare, reprezentând elemente foarte speciale. 
 11. Culorile din exterior sunt adoptate cu mult talent în interior, rezultatul fiind o schemă naturală unică. Verdele evocă pământul, iarba și plantele, albastru semnifică cerul și oceanul, iar galbenul este utilizat soare și flori. Tonurile neutre, cum sunt maro, crem și bej, fac orice interior nordic să fie mai natural, mai curat și mai proaspăt. 

Sursa foto: https://www.piqsels.com/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial