Adevărul despre moartea Ilenei Sărăroiu

ileana_sararoiu_01

ileana_sararoiu_01

În urmă cu câteva decenii România a fost zguduită de o legendă pe cât de tragică pe atât de macabră. O cunoscută cântăreață de muzică populară, care murise subit în timpul unui recital la o nuntă, ar fi fost îngropată când se afla în moarte clinică. Care este totuși, adevărul despre moartea Ilenei Sărăroiu?

Legende înfiorătoare

Istoricii spun că în urmă cu multe secole exista cumplitul obicei de a lega mâna celor decedați cu o sfoară  care ieșea la suprafață printr-o gaură în sicriu la capătul căreia se afla un clopoțel. Era metoda medievală de depistare a oamenilor îngropați de vii din greșeală. Când paznicii cimitirelor auzeau clopoțelul sunând, dezgropau imediat mormântul pentru a-l salva pe cel îngropat înainte să-i fi venit sfârșitul. În secolul XIX au existat numeroase astfel de cazuri prin care oameni aflați în comă și îngropați de vii și-au revenit în coșciug, dar au avut parte de un sfârșit terifiant.

În urma decesului tragic al Ilenei Sărăroiu s-au născut câteva legende cumplite care au alimentat în anii 80 goana după senzațional a românilor.

 

Moartea Ilenei Sărăroiu – un șoc pentru lumea artistică

Era 12 mai 1979. Doi miri dintr-o comună din Călărași împreună cu tot alaiul nunții o așteptau la petrecerea lor pe una dintre cele mai îndrăgite artiste care impresiona de fiecare dată cu vocea melodioasă, cu repertoriul bogat din care nu lipseau cântecele de petrecere, romanțele, melodiile populare… Era Ileana Sărăroiu. Aceasta a ajuns la nuntă însoțită de soțul său, baschetbalistul Mircea Câmpeanu. Era îmbrăcată într-o rochie elegantă și a cerut să i se facă o cafea deși mai băuse una la nepoata de la Lehliu unde se oprise înainte să ajungă la nunta din Călărași. Acolo i-a rugat pe cei din preajmă să se uite atent la ochiul ei pentru că ceva o înțepa înăuntru.

Ultimul cântec: O bătrână într-o gară

A urcat pe scenă și din momentul acela nimeni nu s-a mai atins de mâncare, toată lumea s-a înghesuit pe ringul de dans. A cântat fără întrerupere timp de 45 de minute, iar programul pentru care fusese plătită era de aproximativ 3-4 ore. După ce a terminat melodia O bătrână într-o gară și-a cerut scuze că nu mai poate continua și a încercat să coboare cele câteva trepte ale scenei. A fost ajutată de câțiva meseni și dusă într-o încăpere în așteptarea ambulanței. Și-a pierdut cunoștința, nu și-a mai revenit nicio secundă, iar deceseul a survenit în mașina Salvării în drum spre spitalul din Călărași.

Un potop de speculații

Imediat după ce a fost declarat decesul, autoritățile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili condițiile exacte în urma cărora a survenit decesul. Mai multe persoane care au fost prezente la nunta respectivă au fost audiate, iar femeia care i-a pregătit cafeaua înainte ca artista să urce pe scenă, s-a aflat cel mai mult în vizorul procuraturii.

Deși corpul neînsuflețit al Ilenei Sărăroiu s-a aflat timp de o săptămână la morga din Călărași pentru ca apoi să fie înmormântată la București, speculațiile macabre au luat naștere la puțin timp după acest tragic eveniment. Legendele care au îngrozit întreaga Românie spun că la o săptămână după înmormântare familia a cerut deshumarea sicriului întrucât era așezat foarte aproape de toaleta cimitirului. Pe capacul interior al coșciugului s-ar fi descoperit zgârieturi, iar trupul Ilenei Sărăroiu ar fi fost găsit cu fața în jos.

O operație i-ar fi putut salva viața

Ileana Sărăroiu s-a născut în satul Valea Voievozilor din județul Dâmbovița pe 25 septembrie 1936 și a debutat la 14 ani pe scena Casei de Cultură din Târgoviște. De mică s-a plâns din cauza unor groaznice dureri de cap. A ținut secret un lucru pe care i l-a spus primul ei iubit din tinerețe: medic fiind, tânărul și-a dat seama că Ileana Sărăroiu suferă de un anevrism și a sfătuit-o să se opereze. Artista a refuzat cu desăvârșire. Și nu deschidea niciodată acest subiect. Își alina durerile cântând și cu ajutorul cafelei. Noaptea de 12 spre 13 mai i-a fost fatală. Întreaga lume artistică a rămas împietrită de durere la aflarea veștii că îndrăgita Ileana Sărăroiu a murit în timp ce cânta… Rudele, apropiații și toți cei care au cunoscut-o dezmint însă cu indignare zvonurile care au alimentat deja două generații de la moartea artistei. Nu a existat nicio suspiciune de moarte clinică. Însă vocea ei continuă să ne copleșească și astăzi, iar melodiile cântate de ea nu au sunat niciodată la fel cântate de alte artiste.

Florentina Mușat

foto: Libertatea

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete