5 mituri despre in și de ce nu trebuie să le credeți
Putem vorbi la nesfârșit despre proprietățile inului. Durabilitatea, naturalețea și respectarea standardelor pro-mediu sunt calități apreciate de mii de ani. De-a lungul tuturor acestor decenii, inul a fost folosit mai întâi ca monedă, apoi pentru decorarea templelor, producerea produselor cosmetice, a hainelor și, în cele din urmă – a textilelor care apar în casele noastre.
După mulți ani de recunoaștere și descoperire treptată, această plantă a fost învăluită în multe mituri. Cele mai multe dintre ele sunt rezultatul informațiilor învechite sau furnizării de informații false, repetând pur și simplu zvonurile auzite.
Am decis să adunăm aceste mituri într-un singur articol, pentru a le analiza odată pentru totdeauna. Cele mai multe dintre ele sunt rezultatul căutării în toate colțurile Internetului, precum și a întrebărilor care ajung la noi.
Inul este rigid și nu se simte plăcut pe piele
Recunoaștem că acesta este unul dintre cele mai frecvent repetate mituri. Tapițeria și perdelele din in cu o greutate ridicată a țesăturii sunt, de fapt, înmuiate, și astfel sunt extrem de plăcute la atingere. Prima impresie de „rigiditate' dispare treptat după fiecare spălare și, cu cât folosiți mai mult o față de masă, lenjerie de pat sau tricouri din in, cu atât țesătura devine mai plăcută și delicată.
Această naturalețe, precum și proprietățile aeriene și antialergice sunt, desigur, avantaje indubitabile ale inului. Higroscopicitatea ridicată, lipsa coloranților artificiali și lipsa utilizării materialelor derivate din petrol vă asigură în cele din urmă o termoreglare corectă, reducând riscul de reacții alergice. De aceea apreciem atât de mult așternuturile din in pentru copii sau prosoapele din in care ne înfășoară corpul după o baie fierbinte sau un duș răcoritor.
Inul este foarte dificil de îngrijit
Am auzit părerea că, datorită naturalității sale, inul necesită îngrijire specială, substanțe chimice adecvate și condiții speciale de uscare și păstrare. De fapt, inul este una dintre cele mai rezistente țesături, la lumina soarelui și la temperaturi ridicate.
Spălarea și îngrijirea acestuia nu diferă de alte țesături populare – cum ar fi bumbacul sau viscoza. Tot ce trebuie să faceți pentru a le spăla este să folosiți un detergent ușor și un program normal într-o mașină de spălat de uz casnic.
Singurul lucru pe care îl recomandăm este evitarea uscătoarelor care slăbesc fibrele. Prin urmare, este bine să uscați inul într-un mod natural – de ex. atârnat pe o sfoară sau plasat la soare.
Inul se mototolește și se calcă foarte greu
Acest mit este parțial adevărat. De fapt, inul are tendința de a se încreți, cum are și viscoza sau bumbacul. Acesta este rezultatul utilizării fibrelor naturale, fără utilizarea aditivilor sintetici care afectează elasticitatea țesăturii. Acesta este motivul pentru care poliesterul sau Lycra nu necesită călcare după spălare sau transportare într-o valiză, atunci când plecați în vacanță sau la o întâlnire de afaceri.
Merită menționat, totuși, că inul este una dintre țesăturile cele mai rezistente la substanțe chimice și la temperaturi ridicate. Aceasta înseamnă că perdelele sau fețele de pernă din in pot fi uscate la soare și călcate. În acest scop, nu trebuie să împrumutați un fier vechi și greu de la bunici. Un fier de călcat clasic cu aburi este suficient, iar procesul de călcare în sine nu diferă de cel al altor țesături populare.
Inul este potrivit doar pentru vară
Inul este o țesătură fabuloasă pentru vreme caldă, deoarece vă lasă pielea să respire și elimină umezeala pentru a vă menține uscat și confortabil. Dar este și o alegere excelentă și pentru iarnă. Datorită proprietăților sale de reglare a temperaturii, inul vă va menține cald și confortabil în zilele reci, dar nu vă va supraîncălzi. Depășiți tranziția dintre anotimpuri purtând fulare și eșarfe din in, pentru a adăuga textură și căldură fără a fi prea voluminoase.
Numărul inferior de fire înseamnă o calitate mai scăzută
Numărul de fire este adesea utilizat de producătorii de bumbac și comercianții cu amănuntul ca o marcă de calitate – cu cât numărul de fire este mai mare, cu atât este mai bună calitatea. Totuși, acest lucru nu se aplică inului. Fibrele din in sunt mai groase, ceea ce înseamnă că în mod natural vor fi mai puține în comparație cu bumbacul. De fapt, inul nu este numai mai bun din punct de vedere al calității, durabilității și simțului, ci și mai bună pentru planetă.