3 controale medicale pe care trebuie să le faci periodic

Prevenția este esențială ca să ai grijă de tine, iar controalele medicale anuale sunt cea mai bună soluție pentru a descoperi din timp unele probleme de sănătate. În acest fel, vei putea să tratezi din timp orice afecțiune, chiar înainte de apariția simptomelor. Vei avea șanse mai mari de vindecare, vei trece printr-un disconfort mai mic și vei cheltui mai puțini bani. Iată de ce este important să mergi regulat la medic, pentru anumite analize și investigații.

Îți prezentăm în acest articol care sunt controalele medicale pe care ar trebui să le faci în fiecare an, chiar dacă te simți foarte bine.

1. Analizele de sânge și de urină

Aceste analize uzuale, care se fac gratuit, la recomandarea medicului de familie, pot ajuta la diagnosticarea din timp a multor afecțiuni. Sunt de ajuns câteva eprubete de sânge și o mostră de urină, pentru ca medicul să obțină o imagine clară a stării tale de sănătate. Cele mai frecvente boli de ficat sau rinichi, diabetul, anemia, carențele nutriționale sau chiar problemele cardiovasculare pot fi descoperite foarte simplu.

În acest fel, dacă va observa rezultate anormale ale analizelor, medicul de familie te va trimite la un specialist, pentru investigații suplimentare. Tot cu ajutorul analizelor de sânge se pot identifica eventuale tulburări hormonale, boli endocrine sau infecții.

2. Consultul ginecologic

Pentru femei, consultul ginecologic anual este recomandat de la începutul vieții sexuale și până la vârsta de 65 de ani. Prin această simplă consultație, care poate fi însoțită de o ecografie și de recoltarea unor secreții vaginale, medicul poate descoperi din timp eventuale infecții genitale, boli cu transmitere sexuală, dar și primele semne ale cancerului de col uterin. Fibromul uterin sau chisturile care apar pe ovare pot fi de asemenea identificate rapid și tratate eficient, înainte de a provoca serioase neplăceri.

Infertilitatea sau tulburările menstruale pot fi la rândul lor diagnosticate, iar specialistul poate recomanda investigații suplimentare, pentru a putea stabili, ulterior, cel mai eficient tratament. Tot medicul ginecolog poate efectua un control al sânilor, pentru verifica dacă există noduli și, eventual, îți va recomanda să faci o ecografie mamară sau o mamografie.

3. Consultul stomatologic

Din păcate, consultația stomatologică este deseori neglijată atunci când vine vorba despre prevenție. Este totuși foarte important să mergi și la dentist cel puțin o dată pe an, pentru că doar în acest fel vei putea descoperi din timp eventuale carii, care la început sunt greu de observat. Intervenind din timp, stomatologul va putea salva dintele afectat, astfel încât să nu fie necesară o extracție și ulterior un implant dentar. 

Tot în cadrul consultului stomatologic, poți beneficia de o ședință de igienizare profesională, pentru o curățare în profunzime a danturii. Alege o clinică stomatologică de încredere, care oferă servicii de calitate. Poți găsi una chiar la tine în oraș, cum este Denttaglio Buzău. Îți recomandăm să respecți recomandările stomatologului tău și să revii la control ori de câte ori îți cere, pentru că unele probleme trebuie să fie mai atent monitorizate.

Prin urmare, nu neglija sănătatea dinților tăi și nu sări nici peste celelalte controale medicale recomandate anual, pe care ți le-am prezentat aici. Ai grijă de tine și asigură-te să ești bine!

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial