Iată cum se prepară mâncarea de gutui pe care o găteau bunicile noastre

shutterstock_618824741

Toamna se numără gutuile! Aceste fructe aromate, savuroase, sunt aşteptate tot anul de către cei care iubesc gustul dulce-acrişor. În general, le consumăm crude, neştiind cum să le preparăm. Cu mulți în ani în urmă în cărțile de bucate se găseau rețete pe bază de gutui sau prune uscate. Astăzi bucătăria modernă pare că le-a uitat. Iată cum se prepară mâncarea de gutui pe care o găteau bunicile noastre. Multora le va aduce în minte gustul copilăriei.

Gutuile au o serie de proprietăṭi digestive care le recomandă în diverse preparate culinare, dar sunt şi antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene. Au multe vitamine şi minerale, iar studiile efectuate de specialişti au demonstrat faptul că aceste fructe minunate nu ȋşi pierd proprietăṭile nici atunci cȃnd sunt preparate termic. Este bine să ne bucurăm de ele în această perioadă, ȋncercȃnd să le consumăm cât mai des.

Cum să preparaṭi mâncarea de gutui

Rețeta păstrată cu sfințenie de generații ȋntregi face posibil ca noi să învățăm să gătim o mâncare gustoasă din gutui. Este uşor de preparat. Aveți nevoie de numai cȃteva ingrediente:

– 3 gutui

– 2-3 linguri ulei;

– 500 grame piept de pui;

– 3 linguri zahăr;

– scorṭişoară;

– sare;

– apă.

Aveṭi nevoie de o cratiță în care să încingeți uleiul. Pieptul de pui se taie felii subṭiri şi se rumeneşte puṭin ȋn ulei, pȃnă capătă o culoare uşor aurie. Într-o altă cratiță se pune zahărul la foc mic şi se lasă să se caramelizeze până prinde o culoare maronie-roşcată. Gutuile se spală bine de puf, apoi se taie felii subțiri şi se adaugă peste zahărul caramelizat, adăugându-se scorțişoară şi apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă încă 5 minute după ce au dat în clocot, apoi se adaugă feliile de pui rumenite împreună cu uleiul. Se fierb împreună până cȃnd carnea şi bucăṭile de gutui se înmoaie, iar gusturile se întrepătrund. La final se adaugă sare.

Mâncarea se serveşte caldă. Gustul dulce-acrişor al gutuilor va da sosului o aromă specială, iar combinaṭia cu pui rumenit va fi o încântare pentru papilele gustative!

foto: Shutterstock

Citește și:

Prăjitura cu ciocolată care nu îngrașă

Cum poţi prepara un avocado pentru a stimula imunitatea copiilor? Așa îi poți convinge pe cei mici să îl mănânce

Pizza din felii de pâine. Simplu, rapid, delicios!