Sandvișul, și la drum!

Concursul s-a terminat! Iată câștigătorii:

1. Florea Catalin
2. Mitra Emilia
3. Ion Elena
4. Gilea Liviu Doru
5. Ilie Cornelia
6. Fieraru Elena
7. Tutuianu Lucian
8. Rauta Angela
9. Pantazi Georgiana
10. Dinu Florina

Să pornim!
cloud cloud cloud

Bucovina. Tărâmul mănăstiriilor și cetăților

Îți propunem o excursie de două zile în nordul Moldovei, într-o zonă în care cultura și spiritualitatea românească se împletesc ca nicăieri. Nordul Moldovei și Bucovina adună atâta istorie și tradiție încât poți afla lucruri noi cu fiecare nouă vizită acolo.

În ziua 1, rezervă-ți timpul pentru județul Neamț. Aici te așteaptă: Muzeul Memorial Ion Creangă de la Humulești, Cetatea Neamțului, Mănăstirile Agapia, Neamț, Secu și Sihăstria. Intri în lumea lui Creangă și a amintirilor din copilărie. Îți imaginezi lupta plăieșilor moldoveni cu oastea lui Sobieski, descoperi credința neclintită a oamenilor locului.

În a doua zi, continui cu Mănăstirile Voroneț, Moldovița, Sucevița, Putna și Dragomirna. Vei descoperi arhitectură, pictură, tradiție și spiritualitate. Pe traseu trebuie să oprești și în Marginea, la un atelier de ceramică neagră, pentru a vedea ultimii olari tradiționali în acțiune. Plus o oprire la Chilia lui Daniil Sihastru, de lângă Putna.

Poți prelungi excursia cu o zi și la Suceava, la Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean. Dacă ritmul e prea alert, poți împărți excursia în mai multe zile, mai tihnite, fără să uiți să te bucuri de frumusețile zonei din fuga mașinii.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu păstrăv afumat

Pâine proaspătă unsă cu brânză topită cu smântână de la Hochland, două bucăți zdravene de file de păstrăv afumat în cetină de brad, niște busuioc proaspăt și câteva roșii uscate, marinate. Și gata!

Bucovina. Tărâmul mănăstiriilor și cetăților

cloud cloud cloud cloud

Circuit în Munții Apuseni

Una dintre cele mai atractive destinații turistice din România este zona Munților Apuseni, printre ale cărei minuni se numără fauna, flora, relieful și tradițiile de aici, din Țara Moților. Printre cele mai faimoase locuri de aici: Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada „Vălul Miresei” și Lacul Tarnița .

În prima zi a excursiei, pornim spre la Peștera Scărișoara, cea care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Apoi mergem mai departe prin Cheile Ordâncușei, care au o lungime de 2,5 km și adăpostesc în jur de 70 de peșteri, grote și portaluri. Apoi, o scurtă oprire la Peștera Poarta lui Ionele. Peștera este rezervație speologică și adăpostește specii rare de lilieci. Neapărat de oprit la cătunul Casa de Piatră, considerat perla Apusenilor. Este o așezare de 20 de familii, cu case vechi răsfirate pe munte la o altitudine de 1.000 m. Ultima oprire a zilei este Peștera Ghețarul de la Vârtop, un alt loc unic în România. Aici s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România.

Pentru a doua zi planificăm un traseu absolut spectaculos: Circuitul Cetăților Ponorului. De-a lungul lui vom admira cel mai spectaculos și grandios complex carstic din Munții Apuseni – Cetățile Ponorului. Traseu pe alocuri cu dificultate ridicată, dar care merită tot efortul.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu jambon afumat

Jambonul e sărat și afumat bine, numai bun de pus într-un sandviș pentru drum. Felia trebuie tăiată subțire, să nu fie greu de mușcat, pe pâine punem două felii de brânză topită cu smântână de la Hochland, iar peste felia de jambon merge să punem niște castraveți murați. Culoare și gust!

Circuit în Munții Apuseni

cloud cloud cloud cloud cloud cloud

Circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania

Te invităm într-un circuit în care vei descoperi o epocă apusă, în care aceste monumente și-au trăit gloria, un timp care a lăsat urme adânci asupra culturii și civilizației locului. Bisericile și cetățile fortificate din Transilvania reprezintă unul dintre cele mai cunoscute ansambluri de monumente din România. Cele mai cunoscute dintre ele se află în Patrimoniul Mondial Unesco.

Șapte localități a căror trăsătură comună este păstrarea structurii și imaginii istorice, asociată cu prezența unei biserici fortificate tipică satelor de colonizare săsească din Transilvania. Pe unde musai trebuie să treci: Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor.

O să ai parte de o incursiune în istorie, o să redescoperi tradiții și meșteșuguri, vei găsi oameni prietenoși și ospitalieri, cât despre bucatele alese ale zonei nu putem spune decât că trebuie toate încercate. Chiar de mai multe ori.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu salam și brânză topită

Pentru călătoria în locurile unde sașii, prin priceperea și tradițiile lor, au lăsat o moștenire atât de bogată, merge un sandviș cu un salam al locului. Așa că, vom face un sandviș clasic, cu salam de Sibiu sau chiar salam Săsesc, ce o să ne aducă aminte de excursiile noastre din copilărie.

O baghetă albă, două felii de brânză topită cu cașcaval de la Hochland, câteva felii de salam, roșii și două frunze de salată. Gustul familiar al drumețiilor de demult. Simplu și delicios!

Circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania

cloud cloud cloud cloud

Circuitul lacurilor din Retezat

Pregătește-te pentru două zile în mijlocul unuia dintre cei mai sălbatici și spectaculoși munți din România. Odată ajuns în Retezat ai impresia că stai pe spinarea unui enorm dinozaur. Pietrele verzui imense arată ca niște solzi și, sărind din piatră în piatră pentru a înainta, stai mereu cu sufletul la gură că ai putea trezi dinozaurul. Peisajul din Munții Retezat pare desprins dintr-o altă lume, iar salba de lacuri care împodobește muntele este motivul pentru care ne vom lua două zile să plecăm în explorarea lor.

Pentru prima zi, ne îndreptăm spre Lacul Bucura. Indiferent de unde vii, el e punctul de unde trebuie să începi traseul lacurilor. Drumul până acolo se face dinspre Poiana Pelegii, pe cărarea cu mii de trepte de piatră. Odată ajuns acolo, poți campa sau poți rămâne la refugiul salvamont. Ești la 2.000 de metri altitudine, cu o climă schimbătoare, dar cu un aer ce-ți va curăța plămânii. Apoi odihnă, reîncărcat bateriile și făcut planul pentru mâine.

A doua zi, dis-de-dimineață, strângi cortul și o iei pe traseu, pornind spre tărâmul sălbătic al uriașului adormit. Ce traseu trebuie să urmezi: Lacul Bucura (2.040 m), Lacul Bucurel (2.070 m), Tăul Porții (2.260 m), Tăul Agățat (2.208 m), Lacul Florica (2.090 m), Lacul Viorica (2.070 m), Lacul Ana (1.990 m), Lacul Lia (1.910 m), Tăul dintre Brazi (1.710 m). Traseul îl poți face într-o zi, apoi poți reveni la Bucura, sau te poți continua călătoria cu o vizită în Țara Hațegului.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu pastramă crud uscată

Două felii de pâine neagră, 150 de grame de pastramă crud uscată, două felii de brânză topită cu cașcaval de la Hochland, o lingură de muștar boabe. Pui niște salată și niște castraveți tăiați rondele, așa de gust. Împachetat bine și apoi luat în rucsac pentru o gustare delicioasă.

Circuitul lacurilor din Retezat

cloud cloud cloud cloud

Delta Dunării, pe canale până la mare

Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face în Delta Dunării încât e foarte greu să alegi doar câteva. Cu toate acestea, pentru că știm că de multe ori timpul pentru o vacanță tihnită este scurt, te ajutăm să alegi un traseu de o zi, în care o să vezi și înțelegi Delta în toată splendoarea ei. O călătorie numai bună pentru a-ți deschide apetitul pentru une dintre cele mai spectaculoase locuri din Europa. În Deltă se pleacă din Tulcea, așa că poți să îți lași mașina în port și de acolo să iei șalupa sau vaporașul. Pentru traseul propus de noi ai nevoie de o barca mai rapidă, altfel nu o să reușești să îl faci într-o singură zi. Nu o să te plictisești pe drum, deși distanțele sunt lungi între punctele de maxim interes. Ai tot timpul să admiri flora și fauna nemaivăzută.

Ce traseu să alegi: Tulcea – Mila 23 – Crișan – Caraorman – Sacalin – Sfântu Gheorghe. Pleci dis-de-dimineață pentru a avea toată ziua de petrecut în Deltă. Prima oprire: Mila 23, localitatea care înfățișează cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunării. După popasul de la Mila 23 mergem mai departe spre satul Crișan din inima Deltei, apoi coborâm pe canalul Caraorman și canalul Puiu, unde o să vedem o mulțime de pelicani și lopătari, trecem prin Lacul Puiu și Lacul Erenciuc, vedem ultimii arini din rezervația Arinișul Erenciuc, apoi ajungem pe Dunăre, pe brațul Sfântu Gheorghe, vedem Laguna Sacalin – un loc absolut spectaculos, și apoi ajungem la Sfântu Gheorghe. Poți rămâne la Sfântu Gheorghe pentru o zi de plajă și relaxare sau poți să alegi să continui expediția prin Deltă. Ambele variante sunt la fel de plăcute.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu pește

Indiferent unde vei rămâne peste noapte, sigur vei fi ospătat pe cinste cu pește delicios gătit în fel și chip. Așa că, pentru sandvișul din călătoria ta prin Deltă, o să folosești un niște bucăți de file de pește făcut pane. Iei două felii groase de pâine, de preferat nu extrem de proaspătă, să nu se înmoaie și rupe de la peștele suculent. Peste, pui două felii de brânză topită cu cașcaval Hochland, câteva frunze de salată, peștele rumenit și bine scurs, și la final o lingură de sos tartar, făcut din maioneză, castraveți, ceapă verde și puțină verdeață. Sună bine, nu?

Delta Dunării, pe canale până la mare

cloud cloud cloud cloud

Cazanele Dunării și Rezervația Cheile Nerei-Beușnița

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România în care vedete sunt: Dunărea, muntele, peisajele, cărările sălbatice, lacurile limpezi și peșterile. Îți propunem o drumeție de două zile, cu amintiri fabuloase garantate.

În prima zi, descoperim Cazanele Dunării, cu o tură cu șalupa. Poți să iei șalupa de la baza statuii lui Decebal (aproape de satul Dubova) sau de la Orșova. Apoi, de la bordul ei, vizitezi:

 • - Statuia lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa
 • - Tabula Traiana, dedicată împăratului roman Traian în anul 103 d. Hr., când s-au încheiat lucrările drumului roman de pe malul drept al Dunării
 • - Golful și Mănăstirea Mraconia, Mănăstirea de sub apă. Fundațiile vechii biserici (în formă de trifoi cu patru foi) pot fi văzute în apă doar când nivelul Dunării este foarte scăzut
 • - Peștera Ponicova și Grota Veterani, se pot vizita în perioadele calde, când galeriile nu sunt inundate

Suplimentar, poți face o drumeție de o oră și jumătate până pe vârful Ciucaru Mare pentru cel mai frumos punct de belvedere din toată zona.

A doua zi o rezervăm pentru Cheile Nerei. Traseul începe din Sasca Română sau din Șopotul Nou, dar îl poți face de la un capăt la altul în 8-10 ore. Și merită! Vei trece pe la Lacul Dracului, prin Ogașul Porcului, prin La Cârlige (unde trebuie sa traversezi Nera), pe la Peștera Porcului și Peștera Dubova, vei ajunge la Turnul lui Beg și cantonul Damian, Dealul Caraula și Podul Bei, precum și tunelele săpate în stâncă. Primăvara sau la începutul verii, pe râul Nera se poate face rafting. Nu-i de recomandat să te aventurezi de unul singur, ci poți găsi loc într-o tură organizată de profesioniști.

Punctele de interes pe care să le vizitezi:

 • - La Tunele, cea mai spectaculoasă porțiune din Cheile Nerei, o serie incredibilă de tunele săpate în stâncă în timpul ocupației otomane a Banatului
 • - Lacul Ochiul Beiului, un lac de un albastru intens, alimentat de un izvor (motiv pentru care nu îngheață pe timp de iarnă)
 • - Cascada Beușnița, o cădere de apă de 15 m, peste stâncile acoperite de mușchi de copac

Pe drum spre casă trebuie să oprești și la Cascada Bigăr, votată drept cea mai frumoasă cascadă din lume.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu smochine, brânză topită, rucola și nuci

Două felii de pâine proaspătă, două triunghiuri de brânză topită cu gorgonzola. Peste brânză pui un pat de rucola, iar printre presari câteva smochine și niște miez de nucă. Și gata un sandviș fresh și delicios.

Cazanele Dunării și Rezervația Cheile Nerei-Beușnița

cloud cloud cloud cloud cloud

De la Focul Viu la Lacul Vulturilor, trecând prin Vulcanii Noroioși

În Subcarpații Buzăului e un traseu perfect pentru o călătorie de o zi. Cea mai frumoasă parte e că cele trei puncte de atracție sunt atât de diferite unul de altul că te vei simți de parcă vizitezi trei țări (chiar planete) diferite. Uite ce ai de văzut:

 • - Focul Viu: fenomen natural prin care gazele narurale ies prin scoarță la suprafață și dau naștere unor flăcări ce se ridică mult de la sol, în bătaia vântului, sau abia pâlpâie (depinde de presiunea gazelor și de starea vremii).
 • - Vulcanii Noroioși: rezervația naturală de la Pâclele Mici, lângă comuna Berca, e o întindere de 16 hectare de sol sulfuros și sărat, fără vegetație, unde craterele de vulcane lasă lava (un amestec de argilă, apă și gaze) să iasă din adâncuri.
 • - Lacul Vulturilor: se află la 1400 de metri înălțime, într-o zonă turistică mai puțin cunoscută, și e înconjurat de peisaje sălbatice. Numele îi vine de la o povestire semnată de scriitorul nostru Alexandru Vlahuță, parte din opera „România pitorească”.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu bacon prăjit

Îți propunem un sandviș cu bacon. Iei cateva feliuțe de bacon, le rumenești puțin în tigaie și le lași să se răcească. Pe fiecare felie de pâine pui o frunză de salată verde și o felie de branză topită cu cașcaval de la Hochland. Pui baconul crocant și bun, mai trebuie să adaugi și o felie sănătoasă de roșie și e gata.

De la Focul Viu la Lacul Vulturilor, trecând prin Vulcanii Noroioși

cloud cloud cloud cloud

Cu Mocănița pe Valea Vaserului

Mocănița este una dintre cele mai spectaculoase lucruri rămase din trecut. Trenul, construit imediat după cel de-al doilea război mondial având ca scop transportul lemnului, s-a păstrat aproape intact peste timp, acum având o nouă întrebuințare – plimbarea turiștilor prin niște locuri de o frumusețe care îți taie respirația. Pornim și noi într-o drumeție de o zi, cu mocănița pe Valea Vaserului.

Valea Vaser traversează munții Maramureșului în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase și mai sălbatice peisaje din România. Râul Vaser are cam 60 de kilometri lungime, formând o vale spectaculoasă, ca un canion, în care stânci prăpăstioase alternează cu păduri dese, cu poieni minunate și izvoare de apă minerală.

Cum ajungi? Din stația de tren Vișeu de Sus. Sunt mai multe curse pe zi, dar noi îți recomandăm să o iei pe cea mai de dimineață, să ai timp să le faci pe toate într-o singură zi. Traseul începe la Vișeu de Sus și se termină la stația Paltin, trenul trecând printr-o poartă maramureșeană. Toată călătoria dus-întors durează 5-6 ore, timp în care poți să te bucuri de minunățiile naturii, într-o zonă ce pare ruptă de timp.

Sfat: poți coborî din Mocăniță și te poți aventura pe un traseu prin munți, pentru ca apoi să te urci din nou în ea într-o altă haltă.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu șuncă

Pentru o plimbare de o zi întreagă cu Mocănița trebuie să ai la tine un sandviș al locului. Între două felii de pâine alba, cu cartofi, pui două felii groase și savuroase de brânză topită Hochland, apoi niște bucăți zdravene de șuncă (musai trebuie să păstrezi și șoriciul). Apoi pui o felie de roșie și una de ceapă. Pălinca o bei la prima oprire a Mocăniței!

Cu Mocănița pe Valea Vaserului

cloud cloud cloud cloud cloud

Sarmizegetusa și Munții Șureanu

Dacă îți planifici un concediu în vestul țării, în județul Mehedinți, neapărat să incluzi în traseu și o zi pentru cetățile dacice și o oază naturală aproape virgină.

Mai întâi, mergi la Sarmisegetuza. E monument istoric și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea strămoșilor noștri se numea Sarmizegetusa Regia. Fortăreața din Munții Orăștiei, la 1.200 m altitudine, are forma unui patrulater compus din blocuri masive din piatră și e construită pe cinci terase. Pe o întindere de 30.000 m², fii pregătit să te întâlnești cu istoria și semnele ei.

După ce te minunezi de priceperea dacilor și moștenirea pe care ne-au lăsat-o, pornește spre unul dintre cele mai curate locuri din România. E vorba de Munții Șureanu, loc cel mai puțin tins de activitatea omenească și efectele ei. Peisajele sunt sălbatice și traseele sunt ușor de parcurs. Așadar, sunt cadrul ideal pentru drumeții relaxante.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu pulpă de miel

Două felii de pâine, cateva felii de carne de miel, 3 felii de brânză topită Hochland, un pat de salată verde, câteva felii de ceapă, de roșii și de castraveți, numai bune să compenseze printr-o notă fresh gustul dens și aromat de carne.

Sarmizegetusa și Munții Șureanu

cloud cloud cloud

Comana, oaza de natură de lângă Capitală

La o oră și jumătate distanță de București, se află una dintre cele mai bogate rezervații naturale din țară. Parcul Natural Comana se laudă cu: păduri bogate, mlaștini, lacuri și râuri, plus numeroase specii de plante și animale, dintre care multe speciale pentru această zonă sau chiar rare.

Ar trebui să mai știi că Balta Comana, parte din rezervație, este a treia zonă umedă din țară după Balta Mică a Brăilei și Delta Dunării, și a doua ca biodiversitate, după Delta Dunării.

Zona e locul ideal pentru plimbări în natură, călărie sau trasee cu bicicleta, admirat numeroasele specii de păsări, plimbări cu barca pe lac, picnicuri sau distracție în parcul special amenajat cu tiroliană.

Sandvișul Hochland pentru o călătorie de neuitat

Sandviș cu șalău, brânză și capere

Hai să luăm cu noi la Comana un sandviș delicios cu somon afumat. Iei două bucati de pâine neagră, le ungi cu brânză topită Hochland, peste care adaugi somonul afumat. Pui câteva felii subțiri de ceapă roșie, apoi presari niște capere și câteva roșii chery proaspete. Și gata!

Comana, oaza de natură de lângă Capitală

cloud cloud cloud cloud cloud
 • Am citit regulamentul
 • Sunt de acord că datele mele personale să intre în baza de date Ringier
 • * Toate campurile trebuie completate