Cazanele Dunării și Rezervația Cheile Nerei-Beușnița
Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România în care vedete sunt: Dunărea, muntele, peisajele, cărările sălbatice, lacurile limpezi și peșterile. Îți propunem o drumeție de două zile, cu amintiri fabuloase garantate.
În prima zi, descoperim Cazanele Dunării, cu o tură cu șalupa. Poți să iei șalupa de la baza statuii lui Decebal (aproape de satul Dubova) sau de la Orșova. Apoi, de la bordul ei, vizitezi:
- - Statuia lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa
- - Tabula Traiana, dedicată împăratului roman Traian în anul 103 d. Hr., când s-au încheiat lucrările drumului roman de pe malul drept al Dunării
- - Golful și Mănăstirea Mraconia, Mănăstirea de sub apă. Fundațiile vechii biserici (în formă de trifoi cu patru foi) pot fi văzute în apă doar când nivelul Dunării este foarte scăzut
- - Peștera Ponicova și Grota Veterani, se pot vizita în perioadele calde, când galeriile nu sunt inundate
Suplimentar, poți face o drumeție de o oră și jumătate până pe vârful Ciucaru Mare pentru cel mai frumos punct de belvedere din toată zona.
A doua zi o rezervăm pentru Cheile Nerei. Traseul începe din Sasca Română sau din Șopotul Nou, dar îl poți face de la un capăt la altul în 8-10 ore. Și merită! Vei trece pe la Lacul Dracului, prin Ogașul Porcului, prin La Cârlige (unde trebuie sa traversezi Nera), pe la Peștera Porcului și Peștera Dubova, vei ajunge la Turnul lui Beg și cantonul Damian, Dealul Caraula și Podul Bei, precum și tunelele săpate în stâncă. Primăvara sau la începutul verii, pe râul Nera se poate face rafting. Nu-i de recomandat să te aventurezi de unul singur, ci poți găsi loc într-o tură organizată de profesioniști.
Punctele de interes pe care să le vizitezi:
- - La Tunele, cea mai spectaculoasă porțiune din Cheile Nerei, o serie incredibilă de tunele săpate în stâncă în timpul ocupației otomane a Banatului
- - Lacul Ochiul Beiului, un lac de un albastru intens, alimentat de un izvor (motiv pentru care nu îngheață pe timp de iarnă)
- - Cascada Beușnița, o cădere de apă de 15 m, peste stâncile acoperite de mușchi de copac
Pe drum spre casă trebuie să oprești și la Cascada Bigăr, votată drept cea mai frumoasă cascadă din lume.