Zona Zoster afectează persoanele cu imunitate scăzută

Zona Zoster este o boală care afectează persoanele trecute în copilărie prin varicelă, precum și pe cei care au o imunitate scăzută, din diverse motive.

Zona Zoster este cauzată de același virus care provoacă și varicela (vărsatul de vânt), adică virusul Varicelo-Zosterian. Din cauza manifestărilor sale, se crede că este vorba despre o problemă dermatologică. În realitate însă de vină pentru apariția pustulelor cu lichid sunt terminațiile nervoase. Și asta pentru că, odată instalată boala în organism, la finalul acesteia, virusul se localizeaza la nivelul rădăcinilor nervoase, într-o stare latentă. Când trecem printr-o perioadă cu imunitate scăzută, boala se reactivează sub forma afecțiunii cunoscute sub numele de Zona Zoster. Însă imunitatea scăzută nu este singurul context care favorizează apariția acesteia. Stresul intens poate declanșa o astfel de reacție în organism. De asemenea, bolile cronice pot slăbi organismul, care nu mai este capabil să lupte atât de eficient.

Cum trebuie tratată Zona Zoster?

Este important ca aceasta să fie diagnosticată corect și tratată ca atare. În lipsa unui tratament corespunzător, boala poate dezvolta complicații pe termen îndelungat: dureri, reapariția frecventă a erupțiilor. Fiind vorba despre o afecțiune virală, poate fi transmisă celor din jur, mai ales în stadiul eruptiv. Însă boala nu debutează cu erupția. Întâi apar durerile de cap, febra, o stare generală de oboseală, probleme digestive și mâncărime sau senzația de arsură, acolo unde vor apărea pustulele. După circa 4 zile, apar și acestea – beșicuțe cu un lichid gălbui care se sparg, formându-se cruste.

Rolul medicului este foarte important în această afecțiune. În funcție de stadiul bolii, acesta poate prescrie tratamentul adecvat, evitându-se remediile la îndemână. Și, bineînțeles, crearea unei imunități solide și a unui stil de viață cât mai sănătos sunt cheia prevenirii reapariției bolii.

Ce nu trebuie să faci?

Există trei mari AȘA NU când vine vorba despre Zona Zoster: nu te scărpina, nu încerca să spargi bubițele și nu aplica unguente după ureche. Consultă-te cu medicul specialist atunci când vrei să utilizezi anumite creme și unguente menite să usuce veziculele respective.

Citește și: Vinetele, beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate