Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. Ce manifestări au loc cu acest prilej

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului se celebrează anual la noi în țară, pe 9 octombrie, și este dedicată comemorării victimelor Holocaustului și rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, în toată țara, au loc ceremonii comemorative pentru evreii și rromii care au murit în Holocaust.

Data de 9 octombrie a fost stabilită întrucât, în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina  în Transnistria. Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Ce s-a întâmplat pe 9 octombrie 1941

Potrivit site-ului oficial al Institutului Național pentru studierea Holocaustului din România Elie Wiesel', www.inshr-ew.ro, la 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, la care se adaugă și aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum și 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte țări din Europa.

De asemenea, printre cei supuși regimului de exterminare din Transnistria au fost și mii de familii de romi, deportați pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimiși în Transnistria, aproximativ 11.000 au murit, conform datelor cuprinse în Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004, conform site-ului sus-menționat.

Cum este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în București

Pentru a marca 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel' organizează în Bucureşti o ceremonie de depunere de coroane şi mai multe activităţi culturale şi educaţionale.

Depunerea de coroane va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului, unde vor participa reprezentanţi ai Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, Guvernului, ai Corpului Diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi ai societăţii civile.

În perioada 11-12 octombrie, Institutul „Elie Wiesel' va organiza colocviul internaţional „Memorializarea în contemporaneitate a Holocaustului în Europa Centrală şi de Est'. La această conferință vor participa experţi din cinci ţări care vor discuta despre forme contemporane de memorializare a Holocaustului, urmărind aprofundarea subiectului privind mecanisme ale memoriei.

Pe 14 octombrie, la ora 11:30, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, va fi inaugurată expoziţia „Remeber to resist. Memoria Genocidului împotriva romilor din România'. Proiectul prezintă memoriile supravieţuitorilor romi ai Holocaustului, precum şi ale martorilor încă în viaţă ai acestei tragedii. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 12 noiembrie.

De asemenea, până pe 19 octombrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român va putea fi vizitată expoziţia internaţională „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului'.

Citeste si

Cum arată lagărul de concentrare de la Auschwitz

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri