Zi tristă pentru români! Istoricul Neagu Djuvara a murit

Istoricul, diplomatul, filozoful, jurnalistul și romancierul român Neagu Djuvara a murit, la vârsta de 101 ani.

Informația potrivit căreia istoricul Neagu Djuvara a murit a fost confirmată de către apropiații familiei pentru Agerpres.

Cine a fost Neagu Djuvara?

Neagu Djuvara a fost o personalitate de seamă a României. Acesta s-a născut pe data de 18 august 1916, într-o familie aristocrată de origine aromână. Neagu Djuvara a studiat departe de țară, el devenit licențiat în istorie la Sorbona și obținând titlul de doctor în drept la Paris.

Neagu Djuvara a luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă. În anul 1943, acesta este trimis curier diplomatic la Stockholm pentru a duce mai departe negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. El a fost numit secretar de legație la Stockholm și rămâne în Suedia până în septembrie 1947. Neagu Djuvara rămâne în exil până în anul 1961, atunci când decide să plece în Republica Niger, unde va sta douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. În plus, acesta îndeplinește și funcția deprofesor de drept internațional și de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

După 1989, Neagu Djuvara se întoarce în România, iar între 1991 în 1998, acesta a fost profesor-asociat la Universitatea din București. În plus, istoricul a fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol' din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga' din București.

În 2006, Neagru Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, în 2010 a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, distincție oferită de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, urmând ca în anul 2016, Neagu Djuvara să fie decorat de către Klaus Iohannis cu Ordinul național „Steaua României' în grad de Cavaler și tot în același an, acesta a primit și distincția cetățean de onoare al municipiului București.

Deschide galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii cu Neagu Djuvara.

Foto: hepta.ro

Citește și:

Doliu în lumea cinematografiei! A murit Connie Sawyer, cea mai în vârstă actriță de la Hollywood

Alain Delon, declarații surprinzătoare: „Voi părăsi lumea fără regrete'

Eddie Clark a murit! Ultimul membru original al trupei Motorhead s-a stins din viață la 67 de ani

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Vedete