Zgomotul seismic a scăzut semnificativ de când omenirea stă acasă

Oamenii se știință specializați în seismologie au observat, la sfârșitul lunii martie, că zgomotul seismic a scăzut semnificativ de când omenirea stă acasă.

Acest fenomen este consecința faptului că aproape jumătate din populația lumii – aproximativ două miliarde de oameni – „s-a oprit în loc' pentru a rezista în fața pandemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă o activitate mult redusă. Circulația a mai puține vehicule grele, trenuri și avioane au contribuit la această schimbare. Astfel, a sta în casă nu a însemnat doar reducerea riscului de transmitere a virusului dar a mai și… calmat pământul.

Echipa de seismologie a British Geological Survey a realizat un grafic care a arătat o scădere uriașă a „zgomotului seismic' înregistrat în apropierea aeroportului Gatwick între data de 24 februarie (înainte de implementarea măsurilor de restricție a circulației) și 30 martie (după implementarea lor).

Și potrivit observațiilor specialiștilor de la Observatorul Regal al Belgiei din Bruxelles, mișcările solului la frecvențele de 1-20 Hz, datorate în principal activității umane (mașini, trenuri, industrii etc) sunt mult mai mici de la punerea în aplicare a măsurilor de izolare. Thomas Lecocq, geolog şi seismolog, spune că scăderea este de 30-50%, valorile actuale fiind comparabile cu cele înregistrate cel mai des pe 25 decembrie, când cei mai mulți oameni sărbătoresc Crăciunul.

Aceeași constatare au făcut-o și seismologii din alte țări. Francezul Claudio Satriano, de exemplu, le-a mulțumit parizienilor pentru decizia de a sta acasă, anunțându-i pe contul său de Twitter că zgomotul seismic din Paris a scăzut dramatic. Și savantul britanic Jessica Irving, care lucrează la Universitatea Princeton din Statele Unite, a făcut public un grafic care arată reducerea vibrațiilor seismice.

Fenomenul de scădere a vibrațiilor a fost observat și de oamenii de știință elvețieni din Berna, Geneva și Zurich. Frédérick Massin a prezentat un grafic și mai elocvent, care arată vibrațiile pământului înainte de măsurile de izolare, după interzicerea aglomerațiilor mai mari de 100 de persoane și, în final, după interzicerea grupurilor mai mari de cinci persoane. În această din urmă condiție, reducerea vibrației seismice înregistrate a avut cea mai spectaculoasă scădere.

Foto: 123rf

Citeste și:

Tu știi care este ora diavolului? Ora când timpul este în moarte clinică?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate