Zece semne de avertizare timpurie ale demenței

Zece semne de avertizare timpurie ale demenței pe care nu ar trebui să le ignori niciodată, potrivit experților. Problemele de memorie sunt normale pe măsură ce îmbătrânești, dar anumite simptome indică un declin cognitiv grav.

Indiferent dacă aveți 35, 55 sau 75 de ani, probabil ați dat peste un vecin pe stradă, v-ați uitat în ochii lui și nu v-ați putut aduce aminte care este numele lui. Sau auzi o melodie pe care o știi, ai mai ascultat-o de sute de ori, dar nu mai știi cine cântă și cum se numește și nu mai poți fredona refrenul.

Chiar dacă s-ar putea să simți că memoria îți devine tulbure, probabil că nu trebuie să-ți faci griji. „De la vârsta de 30 de ani creierul începe să se micșoreze foarte, foarte încet – nici măcar nu este perceptibil pentru majoritatea oamenilor', spune Elise Caccappolo, profesor doctor de neuropsihologie la Centrul Medical Irving al Universității Columbia. „Acest lucru poate avea ca rezultat o viteză de procesare mai mică și o recuperare mai lentă.' Cu alte cuvinte, aveți în continuare informațiile stocate în cap, dar este nevoie doar de puțin mai mult timp pentru a ajunge la ele.

Există diferite tipuri de demență?

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză, afectând între 60 și 80% dintre cei cu demență, dar există și alte tipuri de care să știți:

Demența vasculară, atunci când o serie de accidente vasculare cerebrale reduc fluxul de oxigen către creier.

Demența Lewy, care este cauzată de o acumulare de proteine ​​anormale în creier.

Demența frontotemporală, care afectează partea creierului responsabilă de personalitate și comportament.

Când o persoană are simptome de mai multe tipuri, se numește demență mixtă. În unele cazuri, pierderea memoriei și confuzia pot fi cauzate de factori care pot fi tratați sau chiar inversați, cum ar fi deficiențele de vitamine, hipotiroidismul, efectele secundare ale medicamentelor și depresia, spune specialistul.

Care sunt semnele timpurii ale demenței?
Dacă observați că dumneavoastră sau o persoană apropiată aveți oricare dintre următoarele simptome de demență, consultați-vă medicul pentru a vă asigura un diagnostic adecvat:

1. Uiți lucrurile pe care tocmai le-ai învățat
Cu toții uităm informații un pic aleatoriu din când în când, dar cu demență, aveți probleme în reținerea de informații noi până la punctul în care vă afectează viața, spune medicul. Mulți prieteni și rude observă acest lucru atunci când o persoană dragă începe să pună aceeași întrebare în repetate rânduri în aceeași conversație, sau nu reușesc să-și amintească detaliile unei emisiuni TV pe care tocmai le-au urmărit. De asemenea, devine din ce în ce mai dificil să înveți sarcini noi, cum ar fi utilizarea unui nou telefon mobil sau a unui nou program de computer, chiar dacă pașii sunt cunoscuți.

2. Probleme de administrare a banilor

Una dintre primele întrebări pe care doctorul neurolog le pune pacienților este: „Gestionezi în continuare finanțele gospodăriei? Vă plătiți facturile la timp? Ați plătit facturi de două ori? Uitați dacă le-ați plătit sau nu? ' Persoanele cu demență au adesea probleme cu gândirea abstractă, cum ar fi matematica, și nu sunt în măsură să urmeze pașii pentru a face o sarcină cum ar fi plata unei facturi. De asemenea, pot face judecăți slabe cu privire la cheltuirea banilor sau chiar oferirea lor.

3. Pierderea în locuri familiare
Pierderea memoriei și dificultățile vizuale și spațiale pot duce la dezorientare, determinând o rătăcire temporară, chiar și atunci când merg pe jos sau conduc în locuri unde au fost de sute de ori.

4. Confuzie despre timp și zi
Când mâncați micul dejun, dar vă dați seama că este demult trecut de ora mesei sau nu vă puteți aminti ziua săptămânii fără să vă uitați la un calendar, acest lucru poate fi un semn al afectării cognitive. Specialistul spune că pacienții cu demență mai avansată se pot ridica în mijlocul nopții și se pot îmbrăca. De asemenea, poate deveni din ce în ce mai dificil să știi ce anotimp sau chiar ce an este.

5. Probleme vizuo-spațiale
Atrofia din partea creierului care procesează informațiile vizuale poate duce la dificultăți în percepția vizuală, provocând căderi, dificultăți de conducere în condiții de siguranță și probleme de apreciere a distanțelor și culorilor. Acest lucru este diferit de problemele vizuale datorate modificărilor stării de sănătate a ochilor, așa că asigurați-vă întotdeauna că vă adresați medicului oftalmolog.

6. Uitând cuvintele uzuale
În plus față de uitarea de nume și de imposibilitatea de a reține informații noi, persoanele cu demență s-ar putea să nu-și poată aminti cuvântul pentru un obiect familiar, cum ar fi un ceas sau un frigider; De asemenea, se pot opri în mijlocul unei propoziții sau nu pot continua o conversație.

7. Pierderea constantă a lucrurilor
Când o persoană fără demență își deplasează greșit cheile sau telecomanda, în mod obișnuit își poate relua pașii sau se poate gândi la toate locurile logice în care ar putea fi obiectul. Dar pentru o persoană cu demență, poate fi dificil să faci acele măsuri deductive, ducând la frustrare și la suspiciunea frecventă că obiectele au fost „furate'.

8. Lipsa interesului pentru lectură
„În evaluările cognitive, mă întreb mereu:„ Citești la fel de mult cum ai făcut întotdeauna? ', spune doctorul. Ea subliniază faptul că persoanele cărora le plăcea să citească cărți găsesc că nu pot urma povestea și nici nu își amintesc ceea ce a apărut în paginile anterioare. „O mulțime de oameni vor spune că pot citi doar articole scurte acum – se remarcă mai ales în cazul oamenilor care erau într-adevăr cititori avizi', spune doctorul.

9. Sărind peste adunări sociale
Când devine dificil să urmezi o conversație sau să-ți amintești numele persoanelor pe care nu le vezi în fiecare zi, o persoană cu demență poate începe să-și evitede prietenii și să evite petreceri sau alte evenimente care implică grupuri mari de oameni.

10. Schimbări de personalitate
Este posibil ca persoanele cu demență să devină mai iritabile, să aibă o toleranță mai scăzută la frustrare și să plângă mai mult – „chiar și bărbații care nu au mai plâns până atunci în viața lor vor plânge', spune Caccappolo. Și uneori merge în direcția opusă. „Oamenii care au personalități dificile sau sunt foarte intense pot deveni uneori mult mai docili, aproape mai dulci', adaugă ea.

Foto: 123rf


Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro