Zaharul: otrava dulce care imbolnaveste si imbatraneste!
Cui nu-i place sa se rasfete, macar din cand in cand cu ceva dulce? De sarbatori, la petreceri, in serile de weekend din oras, in vizitele la parinti…
Statisticile arata ca femeile, mai mult decat barbatii, apeleaza la aceste „bunataturi ambalate in arome delicioase nu doar datorita gustului si energiei imediate pe care le ofera, ci si pentru ca par sa fie o solutie eficienta atunci intr-o perioada stresanta, cu foarte multe ore suplimentare la serviciu sau cu o viata sentimentala instabila.
Situatia se agraveaza in momentul in care, desi te stii o consumatoare sporadica de dulce, afli ca, in realitate, organismul tau primeste mai mult zahar decat ti-ai putea imagina.
In cadrul unui recent «Which?» (o organizatie britanica ce testeaza produse) se constata ca anumite mancaruri pe care le consideram sanatoase sau lipsite de zahar contin mai mult zahar decat o inghetata.
In ultimii 30 de ani, producatorii din domeniul alimentar au dublat cantitatea de zahar din produse, inlocuind astfel continutul de grasimi de care toata lumea se fereste.
Asta inseamna ca trebuie sa fim atente atunci cand pe eticheta gasim sucroza, fructoza, glucoza, maltoza, amidonul hidrolizat sau sirop de porumb.
De unde aceasta dependenta de zahar?
Substantele eliberate atunci cand consumi zahar se comporta exact ca un drog, spun cercetatorii, de aici si nevoia constanta de dulce.
Indulcitorii ieftini precum siropul de porumb, folositi peste tot, de la prajituri la bauturi acidulate, pot suprima leptina, hormonul care te atentioneaza ca ai mancat suficient.
De aceea, atunci cand mananci dulce, organismul nu iti mai transmite cand e momentul sa te opresti.
Alimentele in care este prezent zaharul (oua, miere, sirop, zahar alb/brun etc.) , painea alba, orezul si pastele contin carbohidrati cu „eliberare rapida si au cel mai mare index glicemic. Sunt digerate foarte repede si determina o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.
Organismul raspunde eliberand insulina, hormon ce micsoreaza concentratia de glucoza (zaharul transformat de enzime) din sange, ceea ce duce la o scadere de energie – te simti letargica si obosita si cu o pofta de alimente care sa-ti redea, imediat, starea activa.
La indemana – nelipsitele ciocolate sau inghetate. Daca glucoza nu e transformata in energie, va fi depozitata in organism sub forma de grasimi, astfel ca, in timp, corpul va deveni mai putin sensibil la efectele insulinei, cauzand aparitia pe termen lung a unor probleme de sanatate (diabetul tip 2).
De ce e zaharul atat de toxic?
Cercetatorii americani au trecut zaharul, ca toxicitate, pe aceeasi treapta cu tigarile si alcoolul. Zaharul poate sta la baza aparitiei obezitatii, schimba metabolismul, creste presiunea sanguina si afecteaza functionarea normala a ficatului.
Dermatologii sustin ca zaharului in cantitati mari duce la imbatranirea prematura.
Moleculele de zahar se lipesc de fibrele de colagen, creand o reactie ce face pielea tot mai vulnerabila.
Test rapid, cu da si nu
Mananci paine alba, orez sau paste in fiecare zi?
■ T e recompensenzi in fiecare zi cu cate un baton de ciocolata, o prajitura sau cativa biscuiti?
■ A i stari de oboseala sau de iritatie in timpul diminetii, sau dupa-amiaza, dar te simti mai bine dupa ce mananci ceva dulce?
■ D e obicei adaugi in cos biscuiti, dulciuri sau prajituri de fiecare data cand iesi la cumparaturi?
■ N ici nu ai savurat prima bucata din ceva dulce, si simti nevoia sa mananci tot?
■ Mananci dulciuri ca sa-ti schimbi dispozitia? Cand esti trista sau stresata, simti nevoia de dulce?
■ De obicei, optezi si pentru desert, chiar daca felul principal ti-a fost suficient?
■ A i incercat sa reduci cantitatea de zahar din alimentatie, dar nu ai reusit?
Pont Citeste intotdeauna etichetele produselor. Daca zaharul este sub 5 g la 100 de g, atunci produsul este cu un continut scazut de zahar.
Tot ce e peste 15 g inseamna continut ridicat. Indulceste-ti viata, dar nu cu zahar
Afla cum sa echilibrezi nivelul zaharului din sange.
1. Respecta orele de masa
Daca obisnuiesti sa sari peste mese, nu vei mai avea suficienta energie,vei simti tot mai acut nevoia de dulce, metabolismul se va incetini.
2. Redu indicele glicemic (IG) al mancarurilor
Evita tot ce e alb, dulce, pufos sau are eticheta „light',
adica orezul alb, painea sau pastele, prajiturile si produsele de patiserie.
Alege, in schimb, produsele din cereale integrale (orez, paste, paine).
3. Tine cont de regula „de 5 ori pe zi' si alterneaza fructele cu legumele.
Unele fructe au un continut ridicat de zahar, de aceea fii atenta la alegerile pe care le faci. Opteaza pentru mere, fructe de padure, portocale si rareste portiile de fructe tropicale, precum mango, care au un nivel ridicat de zahar.
4. Proteinele, cu moderatie,la fiecare masa sau gustare. Ele sunt benefice pentru ca elibereaza zahar in sange mult mai incet, astfel incat senzatia de foame e diminuata.
Alegeri bune: carnea de pasare (de curte), oua, hummus, fasole sau nuci.
5. Evita, pe cat posibil,stimulentele. Cafeaua, ciocolata, cola, alcoolul sau tigarile – toate cresc nivelul zaharului din sange.
6. Redu zaharul treptat.
Incearca sa injumatatesti portia de zahar pe care o folosesti la indulcirea bauturilor, astfel incat in cele din urma sa nu mai ai nevoie deloc.
Dupa sase saptamani, simtul gustului va reveni la normal, astfel ca vei deveni mult mai sensibila la dulce.
Miscare! Chiar si cinci minute de mers rapid va motiva organismul sa reactioneze intr-un mod sanatos la insulina si la mentinerea greutatii.