Weekendul acesta dormim mai mult! Iată când vom trece la ora de iarnă și ce este nou anul acesta

Ultima zi din luna octombrie, mai exact duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an. Românii vor trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră. În 2021, această schimbare va avea loc în noaptea de 30 spre 31 octombrie.

O altă schimbare față de anii trecuți este momentul când se vor da ceasurile înapoi. Dacă până acum ora 4 devenea ora 3, ei bine, anul acesta ora 2 va deveni ora 1. În multe părți din Europa, ora de iarnă este considerată ora normală. Înainte de pandemie, Comisia Europeană a propus ca ora de vară să nu se mai schimbe, însă România nu a răspuns acestei solicitări.

Prețul acestei schimbări orare vine cu mici modificări la nivelul organismului. Cei care vor simți pe deplin aceste lucruri vor fi bătrânii și copiii, deși specialiștii sunt de părere că trecerea la ora de iarnă se face mult mai ușor decât trecerea la ora de vară care are loc în luna martie.

Modificările resimțite includ oboseală și o stare generală ușor degradată. Cu toate acestea, datorită faptului că seara se lasă mai devreme, oamenii se pot odihni mult mai bine.

Chiar dacă perturbarea ritmului circadian poate avea unele efecte grave, majoritatea studiilor constată că acestea trec în timpul zilelor următoare unei schimbări de ora de oră.

Istoria orei de vară

„Un proiect economic' al lui Benjamin Franklin, scris în 1784, este cea mai veche propunere cunoscută de „salvare' a luminii zilei. Avea un ton capricios, susținând legi care să oblige cetățenii să se ridice în zorii zilei pentru a economisi cheltuielile cu lumina lumânărilor:

„În fiecare dimineață, de îndată ce soarele răsare, să sune toate clopotele din fiecare biserică: și dacă acest lucru nu este suficient, să se tragă cu tunuri pe fiecare stradă pentru a trezi eficient pe leneși… Obligați un bărbat să se trezească la patru dimineața și este probabil că se va culca de bunăvoie la opt seara', potrivit The Old Farmer’s Almanac.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri