Vrei sa-ti iei un credit?

Uncategorized
Locuinte mai ieftine

Analistii financiari din Romania prognozeaza ca introducerea acestor noi norme va aduce cu sine o scadere a tranzactiilor imobliare, deoarece obtinerea creditelor pentru case se va face tot mai greu. Vestea buna ar fi ca, in viitor, va scadea pretul locuintelor din cauza lipsei de clienti.

CEI 5 PILONI DE EVALUARE

In cazul in care soliciti un credit, la evaluarea dosarului tau banca tine cont de cei cinci piloni ai creditului, si anume:

1. BONITATEA – reprezinta capacitatea de rambursare a creditului de catre solicitant.

2. AVANSUL – este suma de bani pe care solicitantul unui credit o plateste inainte de incheierea unui contract de credit.

3. GARANTIA – reprezinta alternativa sub forma imobila asupra careia banca se poate indrepta in cazul in care solicitantul de credit nu plateste la timp rata de credit. In cazul tranzactiilor imobiliare, garantia va fi, neaparat, sub forma unei proprietati cu valoare mai mare cu cel putin 20% decat suma datorata.

In afara garantiei sub forma de proprietate mai pot exista garantii sub forma de investitii, actiuni etc. Garantiile pot fi de doua feluri: garantii reale si garantii personale.

  • Garantiile reale sunt mijloacele juridice prin care se garanteaza obligatiile debitorului si care afecteaza un anumit bun al acestuia.
  • Garantiile personale sunt mijloacele juridice de garantare a obligatiilor printr-o terta persoana fizica sau juridica care se angajeaza in fata bancii sa platesca datoria unui creditor in caz de neplata.

4. PROFILUL SOLICITANTULUI – se refera la reputatia si gradul de siguranta pe care il prezinta solicitantul de credit. In cadrul acestui pilon se iau in considerare nivelul de educatie, experienta in afaceri, vechimea la ultimul loc de munca, adresa curenta etc.

5. ISTORICUL CREDITELOR CONTRACTATE ANTERIOR – se obtine de la Biroul Central de Credite si se refera la obligatiile de plata achitate/neachitate in ultimii cinci ani de catre solicitantul de credit.

Dictionar de termeni

CRB – Centrala Riscurilor Bancare

BC – Biroul de Credit

CONTRACTUL DE CREDIT – reprezinta acel contract prin care o banca sau o institutie bancara, denumita "imprumutator", se obli­ga sa puna la dispozitia unei persoane fizice/juridice, denumita "imprumutat", o suma de bani (denumita "credit") pe o perioada de timp convenita, in schim­­­­bul unei remuneratii.

IPOTECA – este garantia reala imobiliara, fara deposedare, care permite bancii creditoare sa-si re­­­cu­pereze integral/partial creditul si dobanda aferenta, in caz de neplata. Recuperarea sumelor de plata se face prin scoaterea la vanzare si valorificarea garantiei.

FIDEJUSIUNEA – intrevine in baza unui contract de credit prin care fidejusorul va garanta datoriile unui debitor cu intreg patrimoniul sau. Fidejusorul trebuie sa fie solvabil, sa fie o persoana fizica/juridica constituita legal si sa dispuna de un patrimoniu suficient pentru acoperirea crean- telor in cazul unei executari silite.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din