Vrei sa-ti iei un credit?

Uncategorized

Te gandesti sa contractezi un credit bancar in viitorul apropiat? Iata care sunt normele actuale de evaluare a dosarului tau de credit.

In 2008, creditele romanilor au insumat peste 80 milioane de lei, 75% dintre acestea fiind credite de consum. In perioada iunie 2007 ? iunie 2008, creditele destinate achizitionarii de case au crescut cu aproape 100%. Pentru a reduce valoarea acestora si a limita riscul ban­cilor, BNR a impus norme noi de acordare a creditelor.

Noile norme ale BNR cu privire la limitarea riscului de credit pentru imprumuturile persoanelor fizice au intrat in vigoare de la 27 august 2008. Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ?noile norme au ca scop reducerea creditelor de consum, mai ales a celor in valuta, in vederea cresterii deficitului de cont curent peste limite nesustenabile?.

Se pare ca noile norme au adus, incepand cu luna august 2008, o ieftinire a apartamentelor vechi cu pana la 15% pentru zona Capitalei si cu pana la 5-10% in provincie.

Iata cateva dintre aceste norme:

  • Daca vei solicita un credit cu o alta destinatie, in afara celui de consum, vei fi obligata sa prezinti garantii reale/personale.
  • Valoarea unui credit care are ca destinatie investitiile imobiliare nu va mai putea depasi 75% din valoarea totala a imobilului sau a devizului estimativ. In plus, ti se vor solicita garantii reale/personale, a caror valoare nu poate fi mai mica de 133% din valoarea creditului.
  • Daca vei solicita un credit pentru care va fi nevoie sa prezinti garantii personale, banca sau societatea care acorda imprumutul iti va evalua bonitatea garantiilor potrivit conditiilor stabilite de fiecare banca.
  • Totalitatea sumelor pe care le poti datora lunar pentru toate creditele obtinute de la banci nu trebuie sa depaseasca 40% din veniturile tale nete sau ale familiei (dupa caz).
  • La evaluarea bonitatii se vor lua in calcul toate obligatiile tale lunare de plata, care pot decurge din incheierea de contracte de credit, contracte de leasing sau contracte pentru cumparaturi in rate.
  • Angajamentele tale de plata lunare (rata plus dobanda) pentru creditele pentru investitii imobiliare sau alte obligatii de aceasta natura nu vor depasi 35% din veniturile tale nete sau ale familiei (dupa caz).
  • La acordarea imprumuturilor persoanelor fizice, Banca Nationala a Romaniei obliga bancile comerciale sa ia in considerare nu mai mult de 120% din venitul solicitantului din anul precedent.
  • Exemplu: daca in anul 2007 ai castigat 1.200 lei, iar in 2008 castigi 1.500 lei, banca iti va lua in calcul un salariu de 1.400 lei.
  • O alta obligatie a bancilor este aceea de a anunta potentialii clienti despre faptul ca: dobanda ar putea creste, exista un anumit risc valutar, s-ar putea sa creasca si comisioanele bancare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din