Volodimir Zelensky: „Rusia declanșează un război al gazelor”

Volodimir Zelensky a acuzat Moscova că poartă un „război al gazelor” împotriva Europei și că întrerupe livrările pentru a provoca „teroare” asupra populației.

Compania energetică rusă Gazprom a anunțat că reduce din nou fluxurile de gaze în Germania pentru a permite lucrările la o turbină a gazoductului Nord Stream 1.

Dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că aceasta este pur și simplu un „șantaj” împotriva Europei. Conducta Nord Stream 1, care pompează gaz din Rusia către Germania, funcționează de câteva săptămâni cu mult sub capacitatea sa.

La începutul acestei luni, cel mai mare gazoduct european al Rusiei a fost închis complet pentru o pauză de întreținere de 10 zile, provocând temeri în Europa că transporturile nu vor fi reluate deloc.

Livrările au fost reluate în urmă cu cinci zile, deși la o capacitate redusă. Însă luni, Gazprom a anunțat că va reduce din nou furnizarea de gaze.

De data aceasta, a declarat că trebuie să reducă furnizarea de gaz la aproximativ jumătate din nivelurile actuale pentru a efectua lucrări de întreținere. Cu toate acestea, guvernul german a declarat că nu există niciun motiv tehnic pentru a limita furnizarea.

„Șantajul cu gazul Europei, care nu face decât să se înrăutățească în fiecare lună, este necesar unui stat terorist pentru a înrăutăți viața fiecărui european”, a declarat Zelensky în discursul său, potrivit BBC.

El a spus că se urmărește în mod deliberat să îngreuneze pregătirea Europei pentru iarnă, fără a se preocupa de sărăcia pe care oamenii ar putea-o suferi în lunile mai reci ca urmare a acestui lucru.

UE, care anul trecut a primit 40% din gazele sale din Rusia, a acuzat, de asemenea, Rusia că folosește energia ca pe o armă.

Cea mai recentă reducere a fluxurilor pune presiune asupra țărilor UE pentru a-și reduce și mai mult dependența de gazul rusesc și va face probabil mai dificilă refacerea rezervelor de gaz înainte de iarnă.

Miniștrii europeni ai energiei se vor reuni marți la Bruxelles, unde speră să semneze un răspuns comun la criză.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% în următoarele șapte luni. Obiectivul ar fi voluntar, dar, conform propunerilor, Comisia ar putea decide să îl facă obligatoriu în caz de urgență.

Deși unele țări s-au opus planului, presiunea asupra capitalelor UE pentru a ajunge la un acord este mare. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat anterior că perspectiva ca Rusia să întrerupă complet aprovizionarea cu gaze naturale a UE este un „scenariu probabil”.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, prețul en-gros al gazului a crescut deja vertiginos, ceea ce a avut un impact asupra facturilor consumatorilor de energie din întreaga lume.

Kremlinul pune creșterea prețurilor pe seama sancțiunilor occidentale, insistând că este un partener energetic de încredere și că nu este responsabil pentru recenta întrerupere a livrărilor de gaz.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri