Vizite pentru verificarea dezvoltarii copilului

Vizite pentru verificarea dezvoltarii copilului

Prima astfel de vizita preventiva are loc in primele doua saptamani dupa nastere. Vor fi necesare cel putin inca trei vizite in primul an si doua in cel de-al doilea. Pentru copiii mai mari, o vizita anuala ar trebui sa constituie rutina. In timpul acestor vizite, vor fi realizate si vaccinarile. Puteti stabili vizite aditionale atunci cand aveti ingrijorari.

Ar trebui sa considerati fiecare vizita la medic ca o oportunitate de a va face cunoscute grijile in legatura cu oricare aspecte ale sanatatii si dezvoltarii copilului dumneavoastra. Acestea includ oricare dintre problemele majore ale copiilor din zilele noastre, cum ar fi obezitatea, problemele de invatare, depresia si altele.

In timpul primelor vizite, medicul va pune accentul pe detectarea malformatiilor fizice si biologice prin examinari frecvente si teste de screening (cum ar fi pentru boli ale tiroidei), cat si pe prevenirea bolilor prin vaccinari.

Pe masura ce copilul creste, medicul va continua sa manifeste un interes in ceea ce priveste problemele fizice. Va verifica la copiii mai mari existenta problemelor oculare sau auditive si la adolescenti, dezvoltarea sexuala.

Masuratori si verificari
Pe langa o verificare a dezvoltarii, cele mai importante parti ale unei examinari corecte a copilului sunt simplele masuratori ale inaltimii, greutatii si circumferintei capului. Aceste masuratori sunt folositoare pentru detectarea problemelor nutritionale si metabolice sau ale tulburarilor glandulare de crestere.

Capul
Masuratorile capului pot indica mai multe probleme corectabile in dezvoltarea craniului si creierului in timpul primelor luni de viata.

Dintre acestea, amintim:

  • craniosinostoza – o sudare timpurie a craniului, care impiedica cresterea
  • hidrocefalia – obstructia circulatiei lichidului cefalorahidian

Articulatia soldului
Examinarea soldurilor este in special importanta la bebelusi. Soldurile ar putea fi dislocate, partial dislocate sau instabile, iar aceasta examinare ar trebui repetata dupa aproximativ o luna.

Picioarele
Labele picioarelor ar trebui sa fie inspectate cu grija la nou-nascuti si sugari in timpul primelor luni de viata. Malformatiile acestora, detectate din timp, cum ar fi metatarsus adductus, pot fi corectate.

 

Organele genitale
Examinarea oranelor genitale este importanta. Baietii ar trebui sa fie examinati pentru a se asigura ca nu exista testicule necoborate sau probleme ale preputului. Fetele ar trebui sa fie verificate pentru identificarea eventualelor probleme cu organele genitale externe.

Coloana verterbrala
Atunci cand copilul ajunge la varsta scolara, medicul va verifica daca acesta are scolioza (o curbura anormala a coloanei)

Ochii
Sunt necesare examene oftalmologice periodice. Beblusii incep sa focuseze clar cam la sase saptamani. Strabismul, cunoscut si ca “ochiul lenes” nu este normal dupa sase luni. Puteti sa verificati existenta strabismului determinand copilul sa se concentreze pe un punct luminos si apoi acoperindu-i alternativ ochii. Atunci cand ochiul este descoperit, nu ar trebui sa se miste. Orice miscare este semn de strabism si ar trebui verificat de un medic oftalmolog.

Urechile
Nou-nascutii sunt speriati de sunete si putin mai tarziu se intorc pentru a localiza sursa sunetelor. Parintii sunt cei care, de obicei, suspecteaza o problema cu auzul copilului. Ei s-ar putea sa observe ca un copil nu se intoarce ca raspuns la vocea lor sau are probleme in a invata sa vorbeasca. Auzul precis poate fi testat dupa ce copilul a implinit un an.

Dintii
Ingrijirea dentara adecvata necesita vizite regulate la un dentist, cat si spalarea pe dinti si folosirea atei dentare.

Tensiunea arteriala
Masurarea tensiunii arteriale ar trebui realizata cel putin o data la fiecare doi ani.

Inima
Suflul cardiac poate fi auzit la aproape fiecare copil atunci cand are febra, este agitat sau doar s-a jucat mai intens. Acest suflu este un sunet produs de sangele care trece prin inima. Insa, daca medicul aude un suflu din partea diastolica a ciclului cardiac sau zgomotul este mai puternic, sau in cazul in care copilul are tulburari de crestere, este cianotic, sau daca are dificultati in a respira, este necesara o evaluare mai amanuntita.
 

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul