Visul de a avea masina ta poate deveni realitate

Uncategorized

Leasingul este o metoda simpla prin care poti folosi o masina fara sa ai banii necesari cumpararii si fara depunerea unei garantii foarte mari. Garantia o constituie chiar masina!

Leasingul este operatiunea comerciala prin care o parte numita "finantator" transmite pe o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun (al carui proprietar este) unei alte parti, numita "utilizator", la solicitarea acestuia din urma. Totul se face contra unei plati periodice (rata de leasing), iar la sfarsitul perioadei de leasing, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune a utilizatorului: acela de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale.

Obiectul contractului
Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuit civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si drepturilor de autor.

In cadrul pietei de leasing, cea mai mare pondere o are leasingul pentru autovehicule si, mai ales, cel pentru autoturisme.

Ce include contractul
Contractul de leasing trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

 • partile contractuale (finantatorul, utilizatorul, iar in unele cazuri trebuie inclus si furnizorul);
 • denumirea exacta a bunului care face obiectul contractului;
 • valoarea totala a contractului;
 • valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora;
 • perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului respectiv;
 • clauza privind obligatia asigurarii bunului.

Daca vrei o masina… ai de parcurs niste etape.

 1. Alegerea unei societati de leasing. La cererea ta, societatea va achizitiona bunul pe care vrei sa il folosesti prin contractul de leasing (in cazul tau, un autoturism).
 2. Formarea dosarului, prin depunerea actelor cerute de catre societatea de leasing
 3. Depunerea dosarului la societatea de leasing si asteptarea raspunsului
 4. Incheierea contractului de leasing si plata avansului
 5. Livrarea autoturismului
 6. Plata ratelor de leasing
 7. La incheierea contractului iti poti exprima optiunea privind bunul respectiv, ceea ce inseamna ca poti cumpara sau nu autoturismul.

Avantajele leasingului

 • Este obtinut mai usor si mai repede decat creditul bancar.
 • Este accesibil persoanelor fizice, juridice si fizice autorizate.
 • Tot ce tine de vama, inmatriculare si asigurare se realizeaza de catre firma de leasing.

Drepturile si obligatiile utilizatorului

 • Poate alege marca si modelul masinii, furnizorul, societatea de asigurare (CASCO etc.).
 • Va folosi masina conform instructiunilor si nu ii va face modificari fara acordul proprietarului.
 • Va plati toate cheltuielile legate de intretinere si reparatii.
 • Va plati rata de leasing la data stabilita in contract.

Drepturile si obligatiile finantatorului

 • Incheie un contract de vanzare-cumparare cu furnizorul masinii.
 • Incheie un contract de leasing cu tine, ca utilizator al masinii.
 • Face asigurarea masinii.
 • La sfarsitul contractului va respecta optiunea utilizatorului de a cumpara masina sau de a o returna; in cazul nerespectarii clauzelor din contract, il poate rezilia.

Fa leasing in lei!
Contractul se poate incheia in valuta sau in lei. Dobanzile la leasingul in valuta sunt intre 8 si 13%; la cel in lei este de 17%. Aprecierea leului fata de principalele valute, trecerea la leul greu si cresterea costurilor la finantarile in valuta vor duce la scaderea dobanzilor la leasingul in lei (13-14%) si la oferirea de catre firmele de leasing a cat mai multor produse in lei.

Foarte important este sa nu se confunde leasingul cu vanzarea in rate! In cazul vanzarii, cumparatorul este proprietarul masinii, iar in cazul leasingului, masina este proprietatea societatii de leasing. Utilizatorul poate sa devina proprietarul masinii doar la sfarsitul perioadei de leasing, platind taxele vamale calculate la valoarea reziduala.

Leasingul auto la noi
In general, cei mai multi clienti ai firmelor de leasing sunt persoane juridice, dar si numarul persoanelor fizice care incheie contracte de leasing a inceput sa creasca. Piata de leasing din Romania e structurata pe firme de leasing independente sau firme afiliate unor banci, producatori sau furnizori. Exista doua asociatii ale firmelor de leasing: Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) si Asociatia de Leasing Bancar (ALB).

Topul primelor zece firme din ASLR: Porsche Romania, Afin Romania, BCR Leasing, RCI Leasing, Tiriac Leasing, Motoractive, Eurial Leasing, TBI Leasing, Romstal Leasing si Romextera Leasing. Finantare in sistem de leasing ofera si o serie de companii reunite in ALB: Alpha Leasing, Finans Leasing, BRD Sogelease, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, Unicredit Leasing si Volksbank Leasing.

De stiut

 • Leasing se face pentru masini noi sau second-hand, fabricate de firme romanesti sau firme straine.
 • Moneda: euro, USD, lei
 • Perioada de finantare: intre 12 si 48 luni (uneori poate fi extinsa pana la sapte ani, de la data introducerii autoturismului in tara).
 • Suma finantata: intre 3.000 si 100.000 USD
 • Avans: 20-50% din valoarea autoturismului
 • Ratele: lunare sau trimestriale
 • Valoarea reziduala (20% din pretul de achizitie) este platibila in rate sau la sfarsitul leasingului.
 • Pe perioada contractului, societatea de leasing este proprietarul automobilului; tu intri in posesia lui dupa achitarea valorii reziduale.
 • Calcularea intregului tau leasing se va face in functie de pretul CIP (fara taxe incluse), de avansul si perioada de plata a masinii.
 • Daca leasingul se face printr-o societate romaneasca, taxele vamale sunt platite integral de catre aceasta cand masina intra in tara.
 • Daca societatea de leasing nu e romaneasca in totalitate, poate sa practice leasingul extern: masinile importate sunt inmatriculate temporar si sunt scutite de plata taxelor sau a garantiilor vamale. Taxele vor fi platite doar in cazul achizitionarii masinii, iar cumparatorul va fi obligat sa achite taxa vamala, calculata la valoarea reziduala.

Daca doresti alte detalii
Mai multe informatii despre leasingul auto poti obtine accesand:

 • www.finante.ro – portalul surselor de finantare
 • www.unsir.ro – Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania
 • www.motoractive.ro – Motoractive leasing; calculator de rate.

 

Mic dictionar de termeni specifici

DDP (Delivery Duty Paid): utilizat pentru bunuri importate, cand pretul include toate taxele aferente.
CIP (Cost Insurance Paid): pretul nu include taxele aferente importului, dar include costul asigurarii.
REDEVENTA: suma platita (banisau natura) pentru folosirea unui bun (la leasing include ratele de amortizare a bunului, chiria pe capitalul neamortizat, taxele, asigurarile, marja de profit a finantatorului).
VALOARE REZIDUALA: valoarea bunului pentru care se face transferul dreptului de proprietate, de la finantator la utilizator, si la care, in cazul bunurilor din import, se vor achita taxele aferente importului.
FRANSIZA: partea din dauna care ramane in sarcina asiguratului.
SALE AND LEASE-BACK: o alternativa de finantare, prin care o firma isi poate crea un surplus de capital de lucru prin vanzarea catre societatea de leasing a unor mijloace din proprietatea sa, pastrand dreptul de folosinta asupra lor prin incheierea unui contract de leasing financiar. La sfarsitul contractului de leasing, firma utilizatoare devine proprietarul mijloacelor fixe.
LEASING INTERN: societatea de leasing este rezidenta (in tara).
LEASING EXTERN: societatea de leasing se afla in afara tarii.

De Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din