Victorie impotriva unei legi nedrepte

Uncategorized
Victorie impotriva unei legi nedrepte

Cristina Ilina e una dintre mamicile discriminate de celebra "Ordonanta a mamelor" , dar prima care a castigat procesul impotriva ei.

Cand m-am intalnit cu Cristina Ilina, cunosteam de ceva vreme istoria acestei ordonante, stiam ca in aceeasi situatie mai sunt multe alte mame. Mii, zeci de mii de femei care renunta la concediul de maternitate si se intorc la serviciu din cauza lipsei banilor.

Asta dupa ce au contribuit cu fonduri consistente la bugetul asigurarilor sociale de stat, iar atunci cand au vrut sa stea sa-si ingrijeasca copilul, pana cand acesta avea sa implineasca doi ani, au descoperit ca nu pot trai cu cei 600 de lei primiti lunar.

Dubla discrimnare pentru gemeni Despre ea si despre tot ceea ce a trait, a gandit si a simtit de-a lungul celor aproape doi ani de cand s-a nascut Andra Maria, fetita ei, Cristina povesteste cu entuziasm. In ciuda celor 31 de ani si a seriozitatii profesiei sale – judecator la Tribunalul Bucuresti – Cristina Ilina pare mai tanara. Impresia se destrama repede cand incepe sa vorbeasca. Decis, la obiect, fara divagatii inutile:

"Vezi tu, pentru o femeie aflata in situatia de a renunta sa mai stea cu propriul copil din cauza unei legi discrimnatorii, asa cum a fost si cazul meu, de a pierde primele silabe si primii pasi, de a-l lasa pe la rude sau in grija unei bone, si asta chiar in perioada cand are cea mai mare nevoie de mama, e greu sa-si inchipuie ca se mai poate face ceva legal.

Isi spune ca e o decizie necesara, fiindca nu-i ajung banii sa traiasca, cruda, desigur, dar logica si inevitabila, fara sa vada insa si ca este nedreapta. Atata vreme cat ea a avut venituri mari si a contribuit proportional cu ele la buget, vreme de ani de zile, nu este corect sa primeasca si o indemizatie mai mare?", intreaba Cristina retoric. Aprob din cap, pentru ca stim cu totii ce ar fi normal si logic. Doar ca nu se intampla asa.

Din 2005, de cand a intrat in vigoare "Ordonanta mamelor", Ordonanta 148, femeile cu venituri salariale considerabile si cu o participare pe masura la bugetul asigurarilor sociale primesc aceeasi suma de care beneficiaza cele cu un salariu mic si o contributie redusa sau care nu au avut nici un venit. Mai mult decat atat, mamele care au gemeni nu primesc decat o singura indemnizatie.

In schimb, daca doi frati sunt nascuti la date diferite si au mai putin de doi ani, mama va primi indemnizatie pentru fiecare dintre acestia. Asadar, legislatia e discriminatorie si din acest punct de vedere.

"Si atunci, nu exista solutie financiara pentru a-ti putea creste copilul asa cum este normal, iar mama e obligata sa-l lase in grija bunicilor, a unei bone sau sa-l duca la cresa (particulara si cu costuri foarte mari pentru ca in Bucuresti nu prea exista crese de stat) si sa mearga la munca.

Lucrand, venitul este mult mai mare decat cei 600 de lei pe care i-ar fi luat stand cu copilul acasa", adauga zambind malitios, "si, era sa uit, mai primesti, in schimbul renuntarii la concediul de maternitate, un stimulent de 100 de lei de la buget". Zambim cu totii, dar cu un gust amar. "Daca as fi beneficiat de indemnizatie in functie de veniturile mele salariale, cu siguranta, nu m-as fi intors la serviciu inainte ca Andra Maria sa implineasca doi ani, asa cum imi recomandase medicul. Si nu cred ca vreo mama ar fi facut altfel".

Medical – doi ani de alaptare
Convingerea Cristinei ca sistemul actual de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este unul echitabil a fost primul pas. Al doilea a fost actiunea introdusa in instanta contra statului roman si a legii care acorda o suma fixa pentru cresterea copilului pana la doi ani, indiferent de salariul mamei si de contributia acesteia la sistemul de asigurari sociale. A urmat procesul: Cristina Ilina versus Statul Roman.

"Am avut ca baza a actiunii mele o decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, din august 2007, prin care se considera ca prevederile Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului sunt discriminatorii. Am depus apoi la dosar si o adeverinta care arata ca mi se recomanda medical sa alaptez fetita pana la doi ani, evitarea efortului fizic si psihic si a stresului prelungit.

CONCURS AVON: Povesteste-ne despre tine

Esti si tu mamica de bebelus, iar ordonanta mamelor te obliga sa te intorci la serviciu pentru ca nu te ajungi cu banii? Daca te-ai recunoscut in acest articol, scrie-ne pe mail la redactie, iar mesajul tau poate castiga premiul pe care Avantaje si Avon il acorda celei mai interesante scrisori pe aceasta tema.
Castigatoarea va primi in schimb un premiu constand intr-un set de produse de machiaj Avon.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din