Veste tristă pentru fanii filmului „Zorba Grecul”. Compozitorul Mikis Theodorakis a murit

Cine nu cunoaște celebra melodie din la fel de cunoscutul film „Zorba Grecul'? Compozitorul ei, Mikis Theodorakis, a murit la vârsta de 96 de ani.

Realizat în 1964, „Zorba Grecul' este unul dintre cele mai cunoscute filme ale tuturor timpurilor. Iar faimoșii pași de Sirtaki ai lui Anthony Quinn nu ar fi fost dansați în întreaga lume dacă nu ar fi fost pentru melodia compusă de marele Mikis Theodorakis.

Aceasta și-a pierdut viața pe 2 septembrie, la reședința sa din Atena. La cei 96 de ani, avea probleme cardiace. Din acest motiv, fusese în mai multe rânduri internat, în ultimii ani.

Este cel mai cunoscut compozitor grec, dar și un simbol al rezistenței. A fost arestat în 1943, pe când avea 18 ani. Ulterior, a fost supus torturii pentru că s-a alăturat comuniștilor, în timpul ocupației naziste din Grecia.

Apoi, în 1967, a fost persecutat de junta grecească, și obligat la exil. Aceste momente nu l-au împiedicat să protesteze în 2010 față de măsurile de austeritate luate în urma crizei financiare.

„Astăzi am pierdut o parte din Grecia', a scris pe Twitter Ministrul Culturii Lina Mendoni. Aceasta l-a numit pe Mikis Theodorakis „cel care i-a făcut pe toți Grecii să cânte poezie'.

Mikis Theodorakis, compozitorul tuturor grecilor

El a compus coloana sonoră și pentru filmul „Septico', dar și o melodie, „Antonis', care a devenit populară în Afganistan. Conform BBC, aceasta a fost cântată de rezidenții din Kabul în 2001, când au salutat trupele Alianței Nordului, pe măsură ce intrat în oraș.

Cântecul a fost și tema muzicală a filmului „Z'. Coloana sonoră a filmului a câștigat Premiul Bafta pentru Cea mai bună muzică în 1970. Filmul a fost regizat de Costa-Gavras.

Mikis Theodorakis este și autorul „Trilogiei Mauthausen', privită drept cea mai frumoasă lucrare muzicală despre Holocaust. În plus, este considerată și cea mai frumoasă lucrare din cariera marelui compozitor.

Cariera lui Theodorakis însumează peste 1000 de piese compuse.

Foto: Secvență din filmul „Zorba Grecul'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri