Varianta Delta face ravagii: „Decese produse de Delta în rândul celor vaccinaţi”

Varianta Delta face ravagii în rândul nevaccinaților, dar și a celor care s-au vaccinat cu doza completă. Un cercetător român trage câteva semnale de alarmă în acest caz, dar și câteva acuzații la adresa reprezentanților din Ministerul Sănătății.

Multe țări s-au bazat pe vaccinuri pentru a construi o imunitate suficientă în populațiile lor, astfel încât SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, să nu poată găsi suficienți oameni pentru a-i infecta, determinând în cele din urmă transmiterea să se oprească.

Chiar și în țările cu o proporție mare de oameni vaccinați, nu este clar dacă este posibil să se atingă așa-numitul prag de imunitate colectivă în curând. Unele țări, cum ar fi Noua Zeelandă, au realizat zero cazuri noi pentru perioade lungi de timp folosind blocaje, detectarea și izolarea cazurilor diligente și închiderea frontierelor.

Dar menținerea acestui lucru pe termen lung este o provocare, deoarece apariția unor variante mai infecțioase duce la măsuri sociale și de sănătate chiar mai stricte , în timp ce oamenii își doresc să revină la viața normală.

Cercetătorul român Octavian Jurma a precizat pe rețelele de socializare că un procent extrem de ridicat din tulpinile secvențiate zilele trecute la noi în țară au fost cu tulpina Delta. Mai mult decât atât, acesta susține că această variantă este singura care provoacă decesul și în rândul celor vaccinați.

„99% din tulpinile secvenţiate săptămâna trecută au fost varianta Delta. Tot varianta Delta este singura prezentă în cele 9 decese noi secvenţiate. De asemenea, Delta e singura tulpină care a produs până acum în România decese între cei complet vaccinaţi. Până acum, avem 5 decese produse de Delta în rândul celor vaccinaţi şi secvenţiaţi, adică 15% din decese. 85% din decesele secvenţiate se află în continuare în rândul celor nevaccinaţi', a scris Octavian Jurma.

Octavian Jurma face o serie de acuzații grave la adresa autorităților sanitare de la noi din țară.

,,Începe să nu mai fie amuzant faptul că CNSCBT (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile), o instituţie publică în subordinea Ministerului Sănătăţii, insistă că: În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta.

Având în vedere că toate judeţele din Romania se afla într-o fază de creştere intens accelerată şi intens comunitară a numărului de cazuri noi, înseamnă că adevăraţii specialişti de la INSP au fost reduşi la tăcere de către şefii lor numiţi politic. Fie CNSCBT este incompetent, fie e obedient politic şi nu cred că specialiştii de la CNSCBT sunt atât de incompetenţi încât să creadă că Delta nu este în răspândire comunitară în întreaga ţară.

Cred însă că şefii lor sunt capabili să declare că pandemia va ajunge la un maxim de 1.500 de cazuri pe zi dacă li se ordonă de la partidul care i-a numit în funcţie', a mai scris cercetătorul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri