Vaccinul anti-COVID este doar o centură de siguranță, nu ne face imuni…

Vaccinurile anti-Covid oferă un puternic avantaj de combatere a bolilor. Dar nu ne fac imuni la infecții.

Când vine vorba de vaccinurile COVID-19, spun specialiști, ar trebui să ne gândim că umblăm printr-o lume parțială vaccinată, exact ca șofatul. Există câteva măsuri de siguranță în vigoare, ca la mașini – centuri de siguranță, airbag-uri și semafoare, dar conducerea nu este lipsită de risc, mai ales în timpul valului furtunos al tulpinei Delta.

Este greu să te protejezi când nu poți vedea amenințarea. De aceea, experții în sănătate sunt atât de pasionați de analogii și statistici.

„Vaccinurile nu sunt magice. Creează un spectru de imunitate pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă, iar apoi oamenii trebuie să-și asume un spectru de riscuri ' , a declarat imunologul Barney Graham, director adjunct al Centrului de Cercetare a Vaccinurilor de la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite. Aceste riscuri se intensifică foarte mult dacă oamenii sunt nevaccinați.

A purta centura de siguranță nu înseamnă că ne putem lua ochi de la drum

Centurile de siguranță protejează împotriva rănirilor grave în cazul unui accident, dar nu pot preveni în totalitate micile incidente. În mod similar, vaccinurile COVID-19 autorizează înregistrările excelente pentru prevenirea bolilor severe.

„Aceste tipuri de vaccinuri nu au fost niciodată concepute pentru a preveni infecția, au fost concepute pentru a vă proteja căile respiratorii și pentru a preveni bolile severe' , a spus Graham, potrivit Insider .

Specialiștii mai spun că vaccinarea nu poate proteja de o eventuală internare în spital, însă ne putem infecta în continuare dacă luăm contact cu cineva care poartă virusul.

Important este, totuși, să ținem „ochii pe drum', mai ales atunci când terenul este necunoscut. În prezent, nouă tulpină Delta seamănă cu un drum abrupt, cu multe gropi. Virusul nu este doar mai ușor de contractat, ci este și mai ușor de transmitere, ceea ce a nu purta „centura de siguranță' (adică a fi nevaccinați) este deosebit de periculos acum, chiar dacă majoritatea prietenilor și familiei sunt deja imunizați prin vaccinare.

Este vital să urmărim numărul de cazuri locale și, în funcție de incidență, să facem un ocol pentru a evita zonele cu risc ridicat.

Respectând regulile drumului, protejăm alți „șoferi'

Cu tulpina Delta în jur, numărul cazurilor din lume sunt în creștere și sunt necesare precauții suplimentare, cum ar fi masca de protecție. S-ar putea să scăpăm teferi dintr-un accident dacă purtăm centura de siguranță, dar am putea răni pe alții care nu sunt echipate cu aceleași protecții.

Varianta Delta este mai transmisibilă, motiv pentru care este imperios necesar ca toată lumea să poarte măști în spațiile interioare, după ce au apărut că persoanele vaccinate pot răspândi cu ușurință virusului.

Virusul este în continuă mișcare, iar regulile drumului se pot schimba din mers

Nu este momentul pentru setarea „pilotului automat'. Ne aflăm pe un teren complet nou al bolilor infecțioase. Modul în care ne gândim la aceste vaccinuri trebuie să se adapteze în timp real cu pandemia.

Dacă nu sunt suficiente persoane vaccinate la nivel global, această boală va continua să prospere și să circule, ducând la noi varianta care ar putea reprezenta o amenințare și mai mare pentru existența noastră. Vaccinarea este o modalitate sigură virusului să fie erdicat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate