Vacanţe de toamnă în regiuni cu vinuri bune

vin-2O alternativă spectaculoasă pentru vacanţele din toamna aceasta: turismul oenologic prin toată Europa, pe străvechile Drumuri ale Vinului. Un regal de tradiţie, culori, frumuseţe şi arome, care te vor umple de încântare.

Murfatlar -Vinurile lui Burebista

În drumul catre litoral poţi trece pe la Crama Murfatlar, o experienţă inedită unde poţi participa la un tur subteran.

Vei fi încântată de Sec-ul alb, fructos, cu aromă de flori exotice, de Sable Noble-ul rose si, în mod sigur, de Lacrima lui

Ovidiu, cel de 12 ani, un vin special, foarte dulce, cu aromă de cafea şi de măr copt, sau de Feteasca Neagră, vinul roşu cu este produs aici din timpul lui Burebista.

În apropiere poţi vedea: Bisericile de Creta, Rezervaţia „Fântâniţa sau Conacul Kogalniceanu, ori poţi merge cu vaporul pe Canalul Dunare-Marea Neagra.

conac-1

◆ Costul unui tur de o ora jumătate pentru grupuri este de 10 lei de persoană cu degustare. (murfatlar.com)

Ţara cu palate şi conace

tara-palate Primul pas pe „Drumul Vinului: domeniile Urlaţi, Dealul Mare, şi desigur Valea Călugăreasca.

Notele maxime le primesc aici parcurile domeniilor inundate în culorile toamnei şi mai ales palatele şi conacele domneşti, dar şi vinurile deja celebre: Sânge de taur, Princiar, Dracula, Vinul Baronilor sau Budureasca.

Nu rata elegantul Conac Bellu din Urlaţi, o bijuterie ridicată de baronul Alexandru Bellu, care adăposteşte piese colecţionate şi donate apoi Academiei.

◆ Tarife de cazare în zona: între 80 şi 140 de lei, cu micul dejun inclus, dar poţi alege şi Conacul Urlăţeanu – pentru cei cu gusturi fine şi aplecare către răsfăţ – ori, doar pentru grupuri, la Conacul dintre vii.  (facebook.com/conaculbellu).

Shiraz, în inima Transilvaniei

struguri

Pentru a trece în revistă cramele româneşti de pe Drumul Vinului, mergi şi în Alba la cele mai importante podgorii transilvane: domeniile din ţara Vinului, Aiud, Sebeş şi Târnave. 

Vei găsi aici locaţii superbe, liniştea deplină a dealurilor molcome rumenite de soarele toamnei, dar şi atmosfera încă vie a unor obiceiuri stravechi.

Drumurile sunt uşoare, iar locurile ideale pentru relaxare şi excursii cu prietenii; aici poţi învaţa lucruri inedite şi te poţi delecta cu mâncaruri tradiţioionale, naturale şi bine gătite, stropite de aromele de banana şi ananas ale Chardonnay-ului ori de cele de piper, zmeura şi ardei iute ale Shiraz-ului.

Mulţimea de monumente şi rezervaţii naturale, de la Oasa şi Scărişoara, la Abrud, Arieşeni sau Râmeţ, dar şi posibilităţile atractive de cazare întregesc o călătorie ce-ţi va încânta privirile şi gustul.

◆ Poţi sta la conacul boieresc Teleky, unde vei gasi şi o cramă deosebită, pentru 50 de lei pe noapte. (cazaretransilvania.ro)

Vrancea şi Buzău

vrancea

Treci neaparat şi prin Vrancea, „ţara viei şi vinului, cu cele trei mari domenii: Panciu, Coteşti şi Odobeşti, sau continuă periplul către Buzău, chiar pe şoseaua denumită Drumul Vinului.

Delicii şi gusturi deosebite la: Complexul „Veritas, cu Hrubele lui Ştefan cel Mare, cramele Fritzman sau Răzoare, la centrele de degustare Zarimba şi Jaristea, ori la Beciul Domnesc.

Zona este bogată şi în locuri de vizitat: Schitul Brazi, Biserica Cazacilor, conacul Duiliu Zamfirescu, monumentul Suvorov şi Mânastirea Coteşti sau Mânastirea Recea, unde există şi spaţii de cazare şi masa.

◆ Tarifele de cazare pornesc de la 80 de lei pe zi, dar se pot negocia reduceri direct cu proprietarii (infopensiuni.ro)

Valea Femeilor Frumoase

ungaria

 Peste hotare, poţi încerca turul podgoriilor din Ungaria, o încântare de gust si savoare, care porneşte obligatoriu de la Tokaj, locul faimoaselor vinuri dulci, albe, clasice, unde „vedeta este vinul cu gust de miere, aszú, aflat printre primele trei cele mai bune vinuri din lume.

Vei savura, însă, aici sau în podgoriile de pe malul Balatonului, şi alte varietăţi de struguri şi vinuri cu gust unic cum sunt: Furmint, Hárslevel (frunza de tei) sau Yellow Muscat.

Puţin mai departe lânga Balaton vei gasi Valea Femeilor Frumoase şi Domeniile Eger, renumite în lumea întreagă pentru soiul de vin roşu „Sânge de taur, dar şi pentru vinurile albe: Leányka, Frunza de tei, Olaszrizling (Riesling Italian) sau Tramini.

◆ Ofertele de cazare în zona pornesc de la 30-35 euro pe zi, dar vei găsi şi pachete turistice la preţuri atractive. (booking.com).

Mai mult ca Perfectul

toscana

 Un circuit vitivinicol în Toscana poate începe din celebra regiune Chianti, unde se produce „Il Classico şi unde vei savura şi „Vino Nobile obţinut din vestiţii struguri Sangiovese, apoi poate continua în San Gimignano, renumit pentru vinul sau alb, Vernaccia, sau în Montalcino, acolo unde s-a născut Brunello, vinul aromat, roşu sângeriu, care însoţeşte în seri calde şi senzuale savuroasele preparate ale bucatariei italiene.

Adaugă amestecul fascinant de cultură şi tradiţii, natura fabuloasă şi liniştea micuţelor târguri, tulburată doar în zilele de „mercato sau în cele de „palio, sărbătorile populare cu explozia lor de culori şi vei avea gustul unei toamne mai mult ca perfectă.

◆ 7 nopţi cazare la preţuri de la 239 de euro/apartament. (tui-travelcenter.)

La mesele regilor

mesele-regilor

 Două zone de descoperit în Bulgaria, mai puţin ştiute însă încântatoare, unde cramele şi vinurile erau preferatele

familiilor regale: domeniul Rainoff de la Nisovo şi podgoriile Palatului Euxinograd, din Constantin şi Elena, reşedinţa de vară a ţărilor.

Pe lângă degustările de vin dulce şi parfumat, poţi admira la Nisovo canioanele de la Rusenski Lom, fortăreaţa Cherven sau peştera Orlova Chuka, având 15 kilometri de galerii întinse pe sapte niveluri;  la Euxinograd vei vizita Palatul de vară, o bijuterie arhitecturală cu grădinile şi parcul său spectaculos, dar te vei lăsa vrajită fără îndoială şi de gustul bucatelor alese stropite cu vinuri bulgăreşti din podgoriile regale.

vin

Poţi alege o degustare şi la Castelul Reginei Maria de la Balcic, numit şi „Cuibul Singuratic, şi construit chiar pe faleza Mării Negre.

◆ Preţul cazării în zonele podgoriilor bulgare porneşte de la 18-20 de euro pe zi, iar agenţiile oferă şi numeroase reduceri la pachetele turistice. (katamitours.ro).

 Autor: Adrian Câlţan

Foto: Shutterstok

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta