Temperatura nu apare doar atunci când organismul se confruntă cu gripă sau răceală. Orice 'luptă' interioară mai serioasă a corpului cu bacterii, virusuri sau chiar cu stresul este anunțată printr-o creștere a temperaturii. Dar cum se ia corect temperatura?
În lipsa unui termometru
De câte ori nu ți-a fost verificată temperatura (sau ți-ai verificat-o chiar tu) prin punerea mâinii pe frunte? Deși este atât de des întâlnit, acest obicei poate fi înșelător, întrucât zona capului este, de regulă, mai caldă decât restul corpului. De asemenea, dacă mâinile unei persoane ți se par calde, nici acest lucru nu are vreo relevanță. Mai mult, în cazurile cu febră, extremitățile (mâinile și picioare) au tendința de a se răci.
Dacă nu ai un termometru la îndemână, cea mai bună metodă este să verifici cât de caldă este pielea din zona pieptului sau a spatelui, în partea superioară a acestuia. Verifică cu buzele mai degrabă, decât cu mâinile, pentru că acestea pot fi prea calde sau prea reci. Și, cu prima ocazie, achiziționează un termometru.
Când măsurătorile sunt eronate
Niciodată după baie, după ce ai stat mai mult la soare, ai plâns, după ce ai mâncat sau te-ai agitat mai mult, măsurarea temperaturii nu va fi relevantă. În plus, trebuie să ții cont și de faptul că temperatura corpului crește puțin seara, urmând să scadă pe parcursul nopții și spre dimineață. În cazul copiilor până la 3 ani, cea mai exactă metodă de a măsura temperatura este cea intrarectală. Există și alte dispozitive care nu presupun disconfort – termometrele de frunte sau ureche -, însă acestea nu sunt la fel de precise, având nevoie de corecție de măsurare. Iar la temperaturile mari ale copiilor, este important să știi valorile exacte. De aceea, pediatrul este cel mai în măsură să te ghideze în alegerea celui mai bun termometru, în funcție și de vârsta copilului.
Foto: Shutterstock
Vezi și:
Cum ne afectează diferențele de temperatură?
La ce temperatură ambientală dormi cel mai bine?