Unde află Tighina, locul de naștere al Tamarei Buciuceanu, pe care Suleiman Magnificul l-a cucerit fără lupte

$image_altSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

Amplasată la 61 km sud-est de Chișinău în regiunea istorică Basarabia, pe malul drept a fluviului Nistru, Tighina este localitatea unde Tamara Buciuceanu a văzut lumina zilei în data de 10 august a anului 1929. Orașul Tighina apare în publicații cu două denumiri: Tighina și Bender. 

Numele de Tighina era cunoscut în sec. XII și XIII de către navigatorii genovezi  care aveau legături comerciale cu populația băștinașă. Abia în sec XVI, mai exact, în anul 1538 cetatea Tighina este cucerită de turci, care o redenumesc Bender -adică: „port'„oraș portuar'„oraș fluvial'„loc de acostare a navelor'.

Românii moldoveni nu i-au spus nicicând Bender ci în memoria colectivă orașul a rămas Tighina.

Ca cetate de frontieră Tighina s-a dezvoltat în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit o cetate din pământ și lemn pentru a apăra trecătoarea de tătari. În 1538 pentru că Petru Rareș a refuzat să mai plătească bir Porții Otomane, sultanul Porții, Suleiman I, zis Magnificul, în expediția împotriva lui Petru Rareș, a intrat fără luptă în Tighina și a transformat-o, împreună cu 18 sate din jur, în unitate administrativă turcă.

În orașul Tighina s-au născut personalități de marcă ale culturii românești, cum sunt Ilarion Ciobanu, Constantin Andronic, Iuliu Edlis, dar și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Foto: Facebook

Citește și:

Mesajele artiștilor după moartea Tamarei Buciuceanu-Botez: S-a mai stins o stea…'

DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Fărâmiță Lambru, artistul cu har divin, ucis prematur de pasiune și de vicii

Cum trec anii: Pistruiatul' are 60 de ani… Îți vine să crezi??

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete