Un simplu test îți poate dezvălui riscul de a muri în următorii 10 ani

Un simplu test de echilibrare poate dezvălui riscul de deces în următorii 10 ani, spun oamenii de știință.

Cei care nu reușesc să o facă au șanse aproape duble de un deces timpuriu. Cercetătorii cred că ar putea fi folosit în cabinetele medicilor ca o modalitate rapidă de a evalua persoanele în vârstă.

Grupul internațional de experți din Marea Britanie, SUA, Australia, Finlanda și Brazilia și-a realizat studiul cu ajutorul a 1.702 de persoane.

Aceștia aveau vârste cuprinse între 51 și 75 de ani și au fost urmăriți între 2008 și 2020. La începutul studiului, participanții au fost rugați să stea pe un picior timp de zece secunde fără niciun sprijin, a scris The Guardian.

Li s-a spus să-și sprijine piciorul pe spatele celuilalt picior, să-și țină brațele drepte și să privească drept înainte. Unul din cinci a eșuat testul, după ce li s-au dat trei încercări pe fiecare picior.

Pe parcursul perioadei de studiu de 12 ani, 123 de persoane au murit din diverse cauze. Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare. Cei care nu au reușit să-și țină echilibrul prezentau un risc major de deces.

Incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc crescut de deces cu 84% din orice cauză.

Acest lucru a fost după ce au luat în considerare alți factori care ar fi influențat riscul de deces, cum ar fi sexul, vârsta și condițiile de sănătate subiacente. Dar toți participanții au fost brazilieni albi, așa că este posibil ca concluziile să nu se aplice tuturor etniilor.

Aceștia au declarat că testul de echilibru de 10 secunde “adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și mai în vârstă”.

Echilibrul devine mai greu pe măsură ce o persoană îmbătrânește, dar tinde să aibă o scădere mare începând cu aproximativ al șaselea deceniu.

Echilibrul nu necesită doar forță musculară, ci și coordonare, vedere și un creier care gândește rapid.

Acesta te ajută să mergi fără să te clătini, să te ridici de pe scaun fără să cazi, să urci scările fără să te împiedici și să te aplecați pentru a lega șireturile fără să cazi. Echilibrul nu este un lucru evaluat în mod obișnuit ca indicator al sănătății.

Dar, având în vedere aceste constatări, cercetătorii, conduși de Dr. Claudio Gil Araujo de la Clinimex, clinica de medicină fizică din Rio de Janeiro, consideră că ar trebui să fie un test standardizat. Dr. Gil Araujo și colegii săi au descoperit anterior că abilitatea de a sta jos și apoi de a se ridica de pe podea este un alt factor predictiv puternic al riscului de deces la persoanele în vârstă. Acest test dezvăluie condiția fizică musculo-scheletică a unei persoane.

Foto: 123RF

Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate