Un medic chirurg avertizează: „bătătura nu trebuie extrasă niciodată!”

Bătăturile sunt un fenomen vechi, la fel și metodele de tratament ale acestora. Cea mai frecventă modalitate de a scăpa de ele este să le scoatem, pur și simplu. Un cunoscut medic chirurg, specializat în chirurgia ante-piciorului, vorbește despre pericolele acestor practici.

Bătăturile reprezintă îngroșarea pielii în anumite zone ale picioarelor sau ale mâinilor, în urma unei agresiuni a zonei respective. De regulă, apare când porțiunea respectivă de piele se freacă de o altă suprafață în mod repetat, provocând anumite răni. Zona respectivă poate deveni dureroasă și incomodă. Însă bătătura reprezintă, în realitate, modul organismului de a se apăra împotriva factorilor externi.

Îndepărtarea bătăturilor

Cea mai simplă practică la care apelăm adesea este să încercăm să îndepărtăm bătătura respectivă, fie acasă, fie apelând la ajutorul medicilor, mai ales atunci când se formează adânc sub piele și zona devine dureroasă.

Dr. Mihai Uscatu, medic chirurg specializat în medicina antepiciorului, demontează pe pagina sa, www.chirurgiapiciorului.ro, obiceiurile pe care cu toții le-am avut sau le știm în legătură cu aceste bătături.

Acesta explică faptul că bătătura „nu trebuie «extrasă» niciodată, indiferent de cauza acesteia!

În plus, spune el, „bătătura este «sistemul imunitar» al pielii, protejând astfel organele de sub piele de o agresiune persistentă de tip mecanic (frecarea permanentă între piele și un obiect exterior), de tip chimic, termic sau chiar electric.'

Cauzele cele mai frecvente ale apariției bătăturilor sunt legate de:

  • încălțămintea nepotrivită;
  • meseriile care suprasolicită picioarele și tălpile;
  • sportul;
  • obezitatea.

Ce soluții ar fi?

Medicul vorbește despre îndepărtarea cauzei bătăturilor, ca primă soluție de tratament, și nu a bătăturii în sine.

Încălțămintea potrivită este o altă soluție: o încălțăminte largă la interior, dintr-un material de calitate, care să nu aibă multe cusături. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie adaptată bătăturilor, până la retragerea acestora.

„Bătătura va exista exact atâta timp cât organismul va avea nevoie de ea, pentru a se proteja', concluzionează specialistul, adăugând că zona se poate proteja temporar prin folosirea unor plasturi de silicon.

Citește și: Ce înseamnă lumbago?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate