Ultima poză cu Mihai Eminescu. Cum arăta poetul înainte să moară?

Mihai Eminescu, în ultimii ani, nu a mai fost același. În martie 1889, cu 3 luni înainte să se stingă din viața, cel mai mare poet român primea un diagnostic crunt: Dl. Mihail Eminescu este atins de alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut'.

Mihai Eminescu moare pe 15 iunie 1889 și, deși, diagnosticul părea clar, de-a lungul timpului, au apărut tot felul de variante care să contrazică faptul că demența i-ar fi adus sfârșitul. Nici măcar sifilisul, condiție medicală asociată demenței, pare să nu se justifice.

„Pe data de 15 iunie 1889, în casa de sănătate, sau mai bine zis sanatoriul de boli mintale al doctorului Şuţu, situat pe Strada Plantelor din municipiul Bucureşti, la ora 4 dimineaţa, poetul nepreche Mihai Eminescu se stingea pe un pat metalic, la vârsta de 39 de ani . Ultima dorinţă a geniului care scrisese 'Luceafărul' sau 'Odă în metru antic' a fost un banal pahar cu lapte, pe care medicul de serviciu il strecurase prin vizeta metalică a 'celulei' în care şi-a petrecut ultimele ore din viaţă. I-ar fi şoptit celui care i-a făcut această favoare că 'sunt năruit', scrie adevărul.ro.

Indiferent, însă, de motivul finalului precoce și intens deplâns, Mihai Eminescu la finalul scurtei sale vieți era total diferit de Mihai Eminescu, poetul, bărbatul, omul de cultură. Ultima fotografie a poetului realizată în 1887 demonstrează clar că integritatea psihică era într-un dezechilibru evident.

Ultima poză cu Mihai Eminescu. Cum arăta poetul înainte să moară?

Fotografie de arhiva. Mihai Eminescu de Nestor Heck – 1884. Basarabia-Bucovina.Info

Este suficient să-i privești ochii: „Între fotografia de la Iaşi, din 1884 (SUS), când avea 34 de ani (studioul Nestor Heck), şi cea din 1887 (studioul Jean Bieling, Botoşani) (JOS) e o distanţă de trei ani, dar transformarea chipului lui Eminescu arată, parcă, o trecere a timpului pe trei decenii.

Poetul este acum (în 1887, la 37 de ani) în perioada de instalare totală a bolii psihice, decăderea fizică e vizibilă, iar celebra privire tăioasă şi penetrantă e deja amintire; ochii privesc golul interior, ca şi pe cel din afara propriei fiinţe, o deşertăciune a existenţei prinsă cu atâta profunzime în opera sa', scrie muzeograf Liviu Apetroaie din cadrul Muzeului „Mihai Eminescu' într-un articol care însoţeşte ultima fotografie a poetului postată pe site-ul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Rata îmbolnăvirilor este mai mare în rândul bărbaților. Iată explicația specialiștilor!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse