Tulburarea bipolară: două persoane într-una singură

Tulburarea-bipolara

Tulburarea bipolară este o boală psihică ce provoacă schimbări dramatice în dispoziția și capacitatea unei persoane de a gândi în mod clar. Persoanele cu experiență bipolară prezintă episoade de manie și depresie, dar care diferă de cele tipice. Totuși, ele pot avea și perioade prelungite, chiar și ani la rând, fără simptome.

Vârsta medie de debut a acestei tulburări este 25 de ani, dar poate să apară și în adolescență sau – mai rar – în copilărie. Condiția afectează bărbații și femeile în mod egal.

Din păcate, cauza exactă a acestei tulburări nu a fost identificată. Dar oamenii de știință vorbesc despre mai mulți factori. Unul dintre ei ar fi cel genetic, constatându-se că riscul de îmbolnăvire este mai mare la persoanele ai căror părinți sau frați suferă de tulburare bipolară. Dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca într-o familie cu antecedente să se nască un copil sănătos. Mai mult de atât, există situații în care din doi gemeni identici doar unul suferă de tulburare bipolară.

O altă posibilă cauză a apariției acestei tulburări este un eveniment stresant, cum ar fi decesul unei persoane dragi, o boală incurabilă, un divorț traumatizant sau grave probleme financiare. Chiar și manipularea stresului de către o altă persoană poate juca un rol important în declanșarea tulburării.

Persoana care suferă de tulburare bipolară poate experimenta stările extreme, maniacale sau depresive, simultan sau în succesiune rapidă. În perioadele de manie, cei afectați se comportă frecvent impulsiv, iau decizii nesăbuite și sunt dispuși la riscuri neobișnuite. Devin brusc iritabili, impulsivi, având un comportament imprevizibil. Când dominantă este depresia, la nivelul ei cel mai înalt face ca persoana să fie incapabilă și de a se da jos din pat. Unii au dificultăți mari în a dormi, iar alții, dimpotrivă, dorm mai mult decât în mod obișnuit. De asemenea, până și a se hrăni poate fi copleșitor pentru ei. Fiind deprimați, devin obsedați de sentimentul de vină, de neajutorare sau de eșec personal. Atât în episoadele maniacale cât și în cele depresive, riscul de suicid este foarte mare.

Lăsată netratată, tulburarea bipolară se agravează. Însă un plan de tratament bun, care să includă medicamente dar și psihoterapie, completat de un stil de viață sănătos, o pot ține sub control.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Rugăciunea zilei de luni. Rostește-o la început de săptămână dacă vrei să ai parte de noroc și spor în toate

Învățăturile care te ajută să îți deschizi mintea și sufletul

GALA FEMEIA ANULUI 2018

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse