Tratamentele naturiste, un subiect „la moda”

Tratamentele naturiste, un subiect „la moda”
Dr. Irina Firuti

Articol oferit de

Dr. Irina Firuti
Medic Homeopat
Medic specialist Medicina de Familie

www.drfiruti.ro

tel. 0744 329 999

Terapii conventionale – terapii neconventionale

Campaniile publicitare, articolele revistelor, bunul-simt si un anumit grad de constiinta, toate ne indeamna sa ne luam in serios atit conditia fizica cit si echilibrul emotional. Dar de unde sa o apuci? Periodic, teoriile medicale se schimba. Cind suntem obligati la anumite acte medicale (vaccinari, campanii de depistare, scanninguri, cure de preventie), cind citim ca ele sunt periculoase. Suntem ba invatati ca fara proteine animale devenim anemici si ne sleim, ba ne tenteaza virtutile curelor de dezintoxicare sau ale dietelor vegetariene. Si tot asa…

Sa facem putina lumina in tot acest «bazar» de informatii: in primul rind, prin terapie naturista se intelege orice forma de tratament care nu recurge la mijloace de sinteza SI respecta legile naturale dupa care functioneaza corpul. Cele mai apropiate de aceasta definitie sunt Homeopatia si Acupunctura. De asemenea, anumite tehnici de manevrare corporala precum Yumeiho-do, Osteopatia, Kinetoterapia, Presopunctura.

Fitoterapia (tratamentele cu plante sub forma de ceaiuri, tincturi) respecta prima conditie, dar nu si pe a doua. Ea este mult mai putin toxica decit tratamentele conventionale (cu medicamente de sinteza),dar efectul lor este in general doar unul paleativ (adica de usurare temporara a suferintei) sau de suport (de exemplu prin drenaj) alaturi de alte terapii mai profunde.

Intelese astfel, terapiile naturiste au doua mari calitati:

  • respecta legile naturale de functionare ale organismului, intarindu-i acestuia rezistenta (atit fizica cit si psihica);
  • nu dau nastere la reactii adverse, de toxicitate sau secundare.

Eficientaterapiilor naturiste

Eficienta lor este remarcabila, aplicate sub indrumarea unui (medic) specialist. Deoarece necesita o cunoastere profunda a naturii umane si un mod extrem de subtil de a intelege suferinta pacientului, majoritatea acestor tratamente, efectuate «dupa ureche» sau la «sfatul vecinei», sunt sortite esecului.

Daca va intrebati cind sunt ele eficace si recomandabile?, raspunsul e oricind . La primele semne «ca ceva nu e in regula», ele au mai multe sanse de a vindeca definitiv pacientul. In stadii avansate de boala pot avea un efect de usurare a bolii, de crestere a calitatii vietii pacientului. Iar in stadii terminale ale unor boli incurabile pot aduce alinare suferintei si ajuta pacientul sa se desparta de cei dragi intr-o stare de serenitate.

Terapiile naturiste restabilesc forta vitala

In comparatie cu terapiile naturiste, tratamentele conventionale actioneaza «in contra» mecanismelor fiziologice si patologice:

in hipertensiunea arteriala se intervine cu antihipertensive; in febra se da antipiretic; in inflamatii, antiinflamatoare etc. In insuficiente hormonale se intervine din exterior cu hormonii lipsa.

Aparent, ar exista o logica. In realitate, medicina conventionala «pacatuieste» omitind un «detaliu» semnificativ: anume ca organismele vii au, prin insusi faptul de a fi vii, o forta vitala, o energie inerenta, care face ca tot ansamblul sa functioneze la parametrii optimi. Iar ca toate aceste disfunctii, care se traduc prin variate suferinte, nu sunt decit expresia slabirii acestei forte interne. Venind cu ajutor din exterior, forta vitala nu se restabileste, boala este mascata evoluind catre forme mai ascunse, cronice, din ce in ce mai greu de tratat.

Dupa cum v-ati dat seama la acest moment, terapiile naturiste lucreaza cu insusi terenul pacientului, cu mecanismele lui de aparare, intarindu-l din interior. De aceea vindecarile sunt mai profunde si mai durabile. Medicina conventionala aduce rezolvari punctuale, de moment, sau din contra, il forteaza pe pacient sa devina dependent de medicatie (ca in terapiile de substitutie hormonala, in medicatia psihiatrica, cardiologica) pentru tot restul vietii.

O alta diferenta majora este prezenta efectelor adverse in medicina clasica, substantele chimice introduse in corp neavind un efect punctual doar pe tesuturile si organele suferinde, ci practic pe intregul organism, actionind si acolo unde nu ar fi nevoie de ele… uneori facind ravagii permanente in anumite organe!

Dimpotriva, modul special de preparare a remediilor in Homeopatie (prin dilutii «infinitezimale» si dinamizari succesive) face ca substante cunoscute ca toxice (in cantitati masurabile) sa fie nu numai absolut inofensive, dar sa se dovedeasca remedii pretioase in stari din cele mai variate, uneori extrem de dramatice. De exemplu, matraguna (Atropa belladona) care nu poate fi consumata ca a atare, dar prelucrata homeopat vindeca in citeva minute de la stari febrile inalte, cu delir, la dureri de cap chinuitoare, colici sau stari cronice cu tulburari de comportament.

Ca o concluzie, medicul conventional este un om de stiinta. Pacientul este vazut ca un sistem, descompus din ce in ce mai mult in subansamble si particele a caror functionare celulara este urmarita avid. Medicina naturista are rafinamentul si subtilitatea unei arte, fiecare pacient este considerat un tarim de descoperit, cu ceea ce are el unic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate